Hopp til innhold

– Barn vokser av å presses litt på tur

Filmskaper og pappa til «Villmarksbarna» mener det er greit å ha barn med på breklatring og bjørnemøte, og at de presses litt. – Kan ha stor betydning for selvfølelsen, mener professor i barn og unges psykiske helse.

Villmarksbarna

I sesong 2 av den populære TV-serien Villmarksbarna tar Lars Krempig og kona sine fire barn med på blant annet klatring på isbre og møter med bjørn. – Unger har ikke vondt av å gjøre ting de synes er litt skummelt, sier Krempig.

Foto: Lars Krempig

I NRK Supers serie «Villmarksbarna», tar Lars Krempig sine barn med Alaskas villmark, der de blant annet møter bjørn og er med på isbreklatring.

Å møte grizzlybjørn i Alaska kan virke ekstremt, men Krempig mener i grunnen ligger en tanke om at det er rett å presse barn slik at de får flere naturopplevelser.

– Vi er jo redd for at folk skal tenke at det er ekstremt, når vi har lyst til å vise det motsatte. Men unger har heller ikke vondt av å gjøre ting de synes er litt skummelt, mener Krempig.

(artikkelen fortsetter under bildet.)

Villmarksbarna

Til vanlig er Mamma Inger Anundsen, Narve (5), Runa (9), Ida (12), Guro (15), og Lars Krempig mest på tur i FInnmark der de bor, men sist sommer dro de på langtur til Alaska.

Foto: Lars Krempig

Mener barn og bjørn er greit

Willy Tore Mørch er professor i barn og unges psykiske helse ved Univeristetet i Tromsø. Han mener enkelte foreldre nok kan finne på å presse barna ut over det som sunt er.

Willy Tore Mørch

Willy-Tore Mørch er psykolog og professor ved Universitetet i Tromsø.

Foto: NRK

– Det er en forutsetning at foreldrene tenker gjennom om aktivitetene er tilpasset barnets alder, sier Mørch.

I denne sesongen av Villmarksbarna er ungene, i tillegg til bjørnemøte og breklatring, med på en rekke fiske- og skiturer.

– Det synes jeg er helt greit, så lenge foreldrene undersøker at det er trygt og forsvarlig, noe jeg ikke er i tvil om at Krempig-familien har gjort, sier Mørch.

Så lenge foreldrene tar sine forholdsregler er det ingen hindringer for at unger skal få være med på litt «ekstreme» aktiviteter. Det kan de til og med ha svært stor gevinst av, mener professoren.

– Hvis unger får utfordre seg selv innenfor rammene av hva de faktisk mestrer - og lykkes med det, så kan det ha stor betydning for selvfølelsen. Barna vil oppleve en trygghet og få forsterket selvfølelse av det, sier Mørch.

(Artikken fortsetter under videoen.)

Villmarksbarna møter bjørner i Alaska i ny sesong av TV-serien.

Å treffe bjørn er for mange en drøm og en ekstrem opplevelse. I den nye sesongen av TV-serien får barna fra Alta i Finnmark oppleve nærmøte med grizzlybjørn i Alaska.

– Norske foreldre er ikke overbeskyttende

Og selv om mange, både foreldre og barne, kan ha godt av å dra på litt tøffere turer, vil ikke Mørch være med på at dagen sforeldre er overbeskyttende.

– Jeg vet at det foregår en debatt der man mener noen er truende til å ta hjelm på ungene bare fordi de går i trapper. Men jeg synes ikke foreldre i Norge overbeskytter ungene sine, sier Mørch.

Han peker og på at det har vært en sterk utvikling med tanke på foreldrenes kunnskaper om hvordan man beskytte sine barn.

– Det er ikke mer enn ti år siden mange barn ble drept i trafikken bare ved å sitte inne i bilene i kollisjoner. I dag er det ingen. Det er kort og godt fordi folk er flinke til å beskytte ungene sine, sier Mørch.

(Artikken fortsetter under videoen.)

Guro Krempig er en av Villmarksbarna kjent fra serien på NRK Super. I mai 2013 var hun på ekspedisjon i isødet i Nordvestpassasjen sammen med Dale Oen Experience.

Som yngste deltaker var Guro (15) med Dale Oen Experience på ekspedisjon til Nordvestpassasjen i fjor. Foto: Guro Krempig

– Tar ingen risiko med ungene

For villmarksfamilien Krempig fra Alta tyder mye på at den andre sesongen av tv-serien også blir den siste, selv om det ikke betyr slutten på turlivet.

For den eldste av barna, Guro Krempig (15), har allerede rukket å reise på en 500 kilometer lang ekspedisjon til Nordvestpassasjen - uten familien. Nå drømmer hun om sørpolen.

– Noen i gjengen synes kanskje det har blitt nok filming, så dette kan bli den siste sesongen. Vi får se hva tiden bringer, sier filmskaper-pappaen.

Han håper mange fortsatt vil la seg inspirere til å ta ungene med på mer eller mindre ekstreme turer.

– Vi tar ingen risiko når vi gjør dette med ungene våre, og dette er feelgood-turer som vi håper lager turlyst, sier pappa og filmskaper Lars Krempig.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark