Alta IF i Murmansk - Nå skal russene lære av de norske fotballjentene. Her skal de spille mot et russisk guttelag. - Foto: Tone Pettersen / Alta IF

Nå skal russene lære av de norske fotballjentene. Her skal de spille mot et russisk guttelag.

Foto: Tone Pettersen / Alta IF

– Jenter kan også spille fotball

Jentene på fotballaget Alta IF har vært i Murmansk for å lære russerne at også jenter kan spille fotball.

– Det er veldig spennende å være med på og kunne bidra. Det er artig at vi får lov å reise dit, og vise hva jenter kan i forhold til fotball, sier markedssjef og daglig leder i Alta IF, Tron Møller Natland.

Fokus på jenter

Han har sammen med damelaget til Alta IF, vært i Russland for å bidra til å utvikle damefotballen, spesielt i Murmansk området.

– Vi prøver å hjelpe naboen vår til å få et større fokus på at jenter også kan spille fotball, sier Natland.

Han forteller at Russland har lite tradisjoner å vise til når det gjelder damefotball.

– I Russland er det organisert slik at det er sportsskoler som tar seg av den aldersbestemte fotballen. Det har vært et tilbud kun for gutter, sier Natland.

Alta IF i Russland - Alta IFs damelag viste hva de kan, da de spilte mot et russisk guttelag. - Foto: Tone Pettersen / Alta IF

Alta IFs damelag viste hva de kan, da de spilte mot et russisk guttelag.

Foto: Tone Pettersen / Alta IF

Tilbud for jenter

Men det skal nå gjøres noe med.

– Nå har vi startet et samarbeidsprosjekt gjennom Finnmark fotballkrets, som gjør at jenter også skal få et fotballtilbud på skolene i Murmansk.

Natland vet hva jenter kan etter å ha trent damelaget til Alta IF.

Tron Møller Natland - Tron Møller Natland var med Altas damelag til Russland.

Tron Møller Natland var med Altas damelag til Russland.

– I Russland har de en annen kultur. Jeg tror at jenter og fotball ikke har vært prioritert. De har dårligere forhold enn oss, og har dermed hatt guttene som hovedprioritert, i hvert fall innen for fotball, mener Natland.

Skrev autografer

Prosjektet er et samarbeidsprosjekt Finnmark fotballkrets inngikk med Murmansk og Barentssekretariatet i høst.

– Prosjektet ble veldig godt mottatt i Russland. Spesielt jentene tok godt imot laget, og de så på Alta IF spillerne som store forbilder og ville ha autografer.

Prosjektet er et langsiktig samarbeid, men har et klart mål.

– Målet er å få til en landskamp mellom Russland og Norge i kvinnefotball. Det er klart det vil ligge noen år frem i tid. Men det vil være naturlig at vi reiser dit flere ganger, og kanskje de kommer hit for å spille treningskamper når de får damefotballen litt opp på stå, sier Natland.

Russisk jentelag - Nå skal jentene i Russland også spille fotball. Her er det første jentelaget. - Foto: Tone Pettersen / Alta IF

Nå skal jentene i Russland også spille fotball. Her er det første jentelaget.

Foto: Tone Pettersen / Alta IF

Flere nyheter

Ulykke i Bossekop - DØDSULYKKE: En kvinne i 50-årene er tiltalt for uaktsom bildrap etter en påkjørsel av en annen kvinne i et fotgjengerfelt. Dette bildet er tatt like etter ulykken. - Foto: Marte Lindi /

Vil ha 90 dagers fengsel for bildrap

I sin sluttprosedyre mener aktor at den tiltalte kvinnen oppdaterte seg for sent på trafikkbildet da hun traff en annen kvinne med bil slik at hun døde. Det er også lagt ned påstand om erstatningskrav til syv barn og barnebarn. – Alle fakta er ikke belyst, sier forsvarer Stein Rønning, som la ned påstand om full frifinnelse.

Les saken

Flere nyheter

TV-reportasjer

8. klassingene i Hammerfest er blant de tusenvis av skoleelever i en rekke land som nå skal vise hva de kan med lego.
Og når årets tema for First Lego League er naturkatastrofer, så føler finnmarkingene seg "på hjemmebane".
Hekla Stålstrenger spiller live låten 37,5 i NRK studio.
Jens Kloster spiller på sin kopi av en 3.000 år gammel bronselur. Spesielt med dette instrumentet er at munnstykket er helt likt munnstykker som brukes på dagens horn. Instrumentet er også stemt i samme tone som dagens instrumenter, noe som er et lite mysterium ifølge Kloster.