Hopp til innhold

– Jentene våre forskjellsbehandles av fylkeskommunen

Foreldre til tre jenter fra Finnmark som ønsker å gå første året på videregående skole i Vestfold, mener ungene deres forskjellsbehandles.

Benedicte Nilsen sprangridning

Benedicte Nilsen er en av jentene som har søkt på skole i Vestfold, med spesialisering sprangridning.

Foto: Privat

Jentene har søkt seg til en videregående skole som har fordypningen toppidrett hest.

Men de har fått avslag fra fylkeskommune om kjøp av studieplass ved Melsom videregående skole, selv om andre elever har fått støtte til dette tidligere.

– Det synes jeg er meget beklagelig. Her er tre jenter som virkelig brenner for noe, og så skal Finnmark fylkeskommune(FFK) stikke kjepper i hjulene for deres utvikling, sier Jan Skoglund, far til en av jentene.

– Forskjellsbehandling

Benedicte Nilsen og Saija Skoglund

Benedicte Nilsen (t.v) og Saija Skoglund (t.h) ville begge til Vestfold for å drive med sprangriding.

Foto: Privat

Han reagerer på at Ffk kjøper gjesteplass i annet fylke til noen elever, mens disse tre har fått avslag.

– Det skjønner jeg bare ikke, sier Skoglund.

Jentene fra Finnmark har vært på opptaksprøve på Melsom videregående skole i Vestfold. Skolen har tilbud til ungdom som ønsker å satse på sprangridning eller trav på et høyt nivå.

– Her snakker jo skolevesenet, spesielt i Finnmark, om at ungdommen i Finnmark er lat og ikke orker å gå på skole. Men her er det tre ungdommer som virkelig vil satse, fortsetter pappa Skoglund.

Ole Håkon Haraldstad er inntaks- og formidlingsleder ved Finnmark fylkeskommune. Han forklarer hvorfor de har avslått søknadene til de tre jentene.

Naturbruk

– Når det gjelder det tilbudet som Melsom videregående skole gir så er det vg 1, altså første året Naturbruktilbud, hvor de har 5 timer fordypning innenfor toppidrett på hest.

– Naturbruk har vi tre plasser i Finnmark og vår vurdering er at vi ikke kommer til å kjøpe plasser på Melsom videregående skole for kommende skoleår, fortsetter Haraldstad.

Likevel tar fylkeskommunen selvkritikk på at det nå har oppstått forskjellsbehandling mot tidligere kull.

Tar selvkritikk

– Det vi skal ta selvkritikk på er at vi ikke tidligere har gjort gode nok undersøkelser på hva det er slags tilbud. Vi har trodd at det er et tilbud på vg.1 idrettsfag med toppidrett, men det er det ikke, det er naturbruk. Det har vi blitt gjort klar over før jul, og da er det noen andre vurderinger som kommer inn i forhold til det.

Men mamma ei av jentene, Mona Nilsen, synes det er leit at det ikke blir noe av det jentene har drømt om.

– Dette har vært drømmen til Benedikte i mange år. Hvis hun må gå på en skole med ei linje som ho ikke vil gå her i Finnmark, så slutter hun kanskje etter en mnd eller to. Og det går ikke an å anke på det. Jeg vet ikke hva som koster mest, avslutter Nilsen.