Hopp til innhold

– Håper virkelig ikke jeg har ødelagt for de andre

Men uansett utfall, er Vårin Larsen glad hun fortalte sin historie. Politikere i Alta roser henne og vil vurdere nye retningslinjer for klasseturer.

Vårin Larsen

Vårin Larsen klarte ikke å samle inn tusenlappene klasseturen kostet i egenandel. Og reaksjonene på sosiale medier har vært mange.

Foto: Inghild Eriksen/NRK

En tredjedel av tiendeklassingene på Sandfallet ungdomsskole i Alta skal ikke være med på årets klassetur til London i september.

Vårin klarte ikke å skaffe 8000 kroner til London-turen, og må dermed sitte igjen på skolen, mens klassekameratene drar.

Dette har skapt store reaksjoner på sosiale medier, og flere politikere har engasjert seg for Vårin og andre elever, som av ulike årsaker ikke har råd til å bli med på felles klasseturer.

Vårin håper likevel hun ikke har ødelagt for klassevennene som skal til London.

Ønsker at de som vil skal få reise

Skolen må sørge for at alle elever kan delta på de samme skoleaktivitetene, uavhengig av om elevene/foreldrene har deltatt på dugnad eller bidratt på andre måter.

Utdanningsdirektoratet.

– Jeg ønsker og håper at det fremdeles blir klassetur for de som hadde råd til det og har bestilt billetter. Det er også mange som har greid å spare opp, eller fått hjelp av foreldrene, sier Vårin Larsen til NRK.

For det er mange som gleder seg til å dra på turen som arrangeres helt på eget initiativ fra foreldre og lærere. Sandfallet ungdomsskole hadde ikke råd til å betale for turen.

– Jeg vet at det er veldig mange som ser frem til klasseturen og gleder seg til å dra. Jeg håper virkelig at de får lov til å dra på turen, selv om jeg ikke kan. Jeg vil ikke ødelegge for noen, sier hun.

(Saken fortsetter under videoen)

Politikere i Alta vil vurdere å endre ordninga med privatorganiserte klasseturer i skoletida. 
Dyre utenlandsturer er blitt vanlig praksis for tiendeklassinger som skal på klassetur, og mange har ikke råd til å være med

Jakthunden Luna kan bli god å ha når vennene til Vårin reiser på klassetur til London i september. For når tiendeklassingene reiser på klassetur, har ikke Vårin råd til å bli med.

Vil vurdere nye retningslinjer

Ronny Berg

Varaordfører i Alta kommune, Ronny Berg (FrP).

Foto: Robin Mortensen/NRK

Skolene i Norge omgår loven om gratis opplæring ved at elevene drar på klassetur på fritiden i foreldrenes regi. Dermed kan de også kreve inn penger.

– Vårin setter fokus på noe som er kjempeviktig, fordi hun ikke er alene om å være i en sånn situasjon, sier Varaordfører i Alta kommune, Ronny Berg til NRK.

Han mener Vårin er modig.

Tommy Berg SV

Tommy Berg, hovedutvalgsmedlem for oppvekst og kultur i SV.

Foto: Gyda Katrine Hesla

– Vi som kommune og skoleeier ser det nødvendig å nå se grundig på opplæringsloven. Eventuelt vil vi lage noen retningslinjer for hvordan klasseturer skal være, så vi inkluderer og ikke ekskluderer skolelever som skal avslutte ungdomsskolen, sier Berg.

  • Les mer om reglene for klasseturer HER

– Økende press på ungdom

Tommy Berg, hovedutvalgsmedlem for oppvekst og kultur i SV mener denne saken handler om et moderne klasseskille i Norge.

Han tror også som varaordføreren at Vårin snakker på vegne av mange, og syns saken hennes er sterk.

– Den handler ikke bare om en klassetur. Det handler om det presset ungdommer i dag føler om å alltid ha det beste og nyeste.

Angrer ikke

Mange har tatt kontakt med både Vårin og NRK, og vil bidra med penger til klassetur hvis det ikke er for sent å melde seg på.

Uansett utfall er Vårin glad hun fortalte sin historie.

– Jeg håper at det nå blir en endring i hvordan vi organiserer klasseturer i Norge, avslutter hun.

Vårin har ikke råd til klassetur.

Vårin Larsen kjøper nytt utstyr til skolestart, men gleder seg ikke til siste året på ungdomskolen. Hun har ikke råd til å dra på klassetur.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark