Hopp til innhold

– Fylkeskommunen er historie

Det mener både en professor i statsvitenskap og en avtroppende stortingspolitiker. Høyre har i lang tid sagt at fylkeskommunene skal legges ned. Nå blir planene etter all sannsynlighet realisert.

Anders Todal Jensen

Anders Todal Jenssen, professor i statsvitenskap ved NTNU, mener en ny regjering vil klare å legge ned fylkeskommunene i Norge.

Foto: Randi Lillealtern / NRK

Fylkeskommunene blir historie i løpet av neste stortingsperiode, mener Anders Todal Jenssen, professor i statsvitenskap ved NTNU.

– Det tror jeg de vil klare. Det er en del forhold som bremser en slik prosess: arbeidsgiveransvaret må overføres og en del må nok sies opp. De videregående skolene havner antagelig i kommunene, sier Todal Jenssen.

De siste årene har det kommende regjeringspartiet Høyre frontet nedleggelse av fylkeskommunene som en av sine viktigste kampsaker.

– Vår hovedbegrunnelse er å styrke lokaldemokratiet. Vi vil flytte de demokratiske avgjørelsene nærmere innbyggerne, sier stortingsrepresentant Frank Bakke Jensen (H), som mandag ble gjenvalgt for fire nye år.

Styrer fylkesvei, videregående og tannpleie

Finnmark fylkeskommune i Vadsø

Fylkeskommunens oppgaver består blant annet av anlegg og vedlikehold av fylkesveier, planlegging av og støtte til kollektivtrafikk, videregående opplæring, folkehelse, tannpleie, kulturminnevern, kulturarbeid, regional utvikling og arealforvaltning.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

Hvert fylke unntatt Oslo utgjør en fylkeskommune. Fylkeskommunene er en offentlig, folkestyrt etat som blant annet har ansvaret for flere tjenester.

Blant fylkeskommunenes oppgaver er anlegg og vedlikehold av fylkesveier, planlegging av og støtte til kollektivtrafikk, videregående opplæring, folkehelse, tannpleie, kulturminnevern, kulturarbeid, regional utvikling og arealforvaltning.

Fylkestinget velges direkte av fylkets innbyggere ved kommune- og fylkestingsvalg.

Ingalill Olsen

Arbeiderpartiets Ingalill Olsen

Foto: Thor Thrane / NRK

Frykter for arbeidsplasser

Arbeiderpartiets Ingalill Olsen mister sin stortingsplass i Finnmark etter én periode. Ap-politikeren levner lite håp for etaten.

– Jeg tror løpet er kjørt. Kristelig folkeparti ønsker større regioner og Venstre ønsker å fjerne fylkeskommunen. Så dette er bankers, og det kommer til å bli nedlagt, sier hun.

Hun mener fylkeskommunen er viktig, spesielt for et fylke som ligger langt fra Oslo.

– Det er et regionalt nivå som vet hvordan vi har det i Finnmark – i motsetning til hva de vet i Oslo. Høyre og Frp kommer nå til å sørge for at vi får mindre innflytelse i Finnmark, sier hun.

Hun har ingen tro på at det fylkeskommunale byråkratiet havner i kommunene.

– En del tjenester som videregående skole må man beholde. Men skal man fjerne byråkrati og ta bort det regionale nivået, så trenger ikke de administrative tjenestene å ligge i Vadsø i Finnmark. Da blir de borte. Jeg frykter for arbeidsplasser og jeg ville selv vært bekymret hvis jeg var ansatt i fylkeskommunen, sier hun.

Frank Bakke - Jensen

Høyres Frank Bakke-Jensen.

Foto: Ørjan Rodal Hansen

– Ønsker ikke mange offentlige ansatte

Høyres Frank Bakke-Jensen er ikke enig i det.

– Ser du på kompetansearbeidspassene i fylkeskommunen, så er dette arbeidsplasser som folk søker seg inn og ut av, og vi har et kompetansemiljø rundt disse etatene. Så jeg er ikke engstelig på at det skal skje, og jeg tror de får brukt sin kompetanse til det beste for samfunnet, og så etter at det er blitt gjennomført en reform og eierskapet til oppgavene er flyttet til andre ledd, sier han.

Anders Todal Jenssen tror den blå regjeringen vil gå for en prosess som primært handler om å kutte kostnader.

– Det er en åpen sak at verken Høyre eller Frp synes det er et poeng med mange offentlige ansatte. Ser de muligheten for å knappe inn på arbeidsplasser i offentlig sektor, uten å se noen negative konsekvenser av dette, så vil de nok prøve å få til det, sier han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark