Hopp til innhold

– Fiskeriministeren er udemokratisk

Helga Pedersen mener fiskeriministeren opptrer udemokratisk og arrogant og forteller eventyr om oppdrettnæringens fremtid.


Elisabeth Aspaker

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker får kritikk.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

Helga Pedersen er en av kritikerne som mener fiskeriministeren fører en udemokratisk politikk.

– Det er svært arrogant og svært uklokt, sier Pedersen

Årsaken til angrepet på fiskeriminister Elisabeth Aspaker er blant annet et høringsforslag om å tillate salg av fiskekvoter uten at båten følger med. Pedersen frykter økt privatisering av fiskeressursene, og mener Aspaker snur opp ned på viktige prinsipper i norsk fiskeripolitikk - men hun hopper bukk over Stortinget.

Helga Pedersen

Helga Pedersen (Ap) mener fiskeriministeren opptrer arrogant.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Det vi må huske på er at Høyre og Fremskrittspartiet ikke har flertall på Stortinget, og det er veldig uheldig hvis en mindretallsregjering gjennomfører viktige store og prinsipielle endringer i fiskeripolitikken uten at det legges frem for Stortinget, sier Pedersen.

Hør debatten mellom Elisabeth Aspaker og Helga Pedersen her:

Hør debatten mellom Elisabeth Aspaker og Helga Pedersen her

Flere angrep

Men angrepet fra Pedersen er ikke det eneste mot fiskeriminister Elisabeth Aspaker denne uka. Tirsdag fortalte en rekke av landets ordførere om en arrogant minister, da de møtte på Stortinget for å uttrykke bekymring for villaksen når regjeringen foreslår å tillate oppdrettsnæringen å øke til neste Aspaker år. I dag tidlig fortalte fiskeriministeren at de har skværet opp.

– Jeg har snakket med noen av de som var til stede og det var ikke min intensjon å være belærende. Jeg følte at noe av det som ble skrevet i forkant var litt urettferdig, sier Aspaker.

Hun mener det er urettferdig fordi hun mener regjeringen viser at de tar luseproblemet på alvor, selv om også Fiskeridirektoratet har gått mot Aspakers forslag, på grunn av lusesituasjonen i næringa.

– Bjørnetjeneste

Men Helga Pedersen mener fiskeriministeren gjør næringen en stor bjørnetjeneste dersom hun durer i vei og tillater ytterligere vekst, samtidig som miljøutfordringene ikke er løst.

– Summen av disse endringsforslagene i forskriftene er en dramatisk dreining av norsk fiskeripolitikk, ganske ytterliggående faktisk, med stort fokus på markedsliberalistiske prinsipper, sier Pedersen.

Elisabeth Aspaker selv svarer på SMS at hun ikke har tid til å kommentere den samlede kritikken til NRK i dag. I dag tidlig svarte hun likevel på deler av den i politisk kvarter i P2. Der svarte hun at regjeringen vil sette strengere krav til oppdrettsnæringa med tanke på lus og rømninger.

Når det kommer til salg av fiskekvoter svarer hun:

– Denne saken ser jeg ingen grunn til å ta til Stortinget, men Helga Pedersen skal få en stor stortingsmelding om havbrukspoltitkken til stortinget til påske, og før neste jul også en stortingsmelding og lovproposisjon som handler om hvitfisknæringen, sier Aspaker.

Hun legger til at fiskeindustrien er konkurranseutsatt og må få gode rammebetingelser fremover.

Måtte bli på land

Rekken av kritikere er likevel fortsatt lang. Silje Muotka sitter i sametingsrådet på Sametinget. Hun føyer seg i dag inn i rekken av de som opplever ministeren som lite lydhør, da hun mener Aspaker har nektet Sametinget konsultasjoner i saker som angår fiske etter kongekrabbe.

– Når vi fra Sametinget har ønsket å gå gjennom sakskomplekset har vi også opplevd at hun ikke forholder seg til avtalene vi har om konsultasjoner.

Krabbemøte

Silje Moutka i sametingsrådet mener fiskeriministeren er lite lydhør. Her fra et møte omkrabbefiske.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK


Følgene av at ministeren endret krabbeforskriften uten å konsultere sametinget er at 46 krabbefiskere måtte bli på land. I forslaget om å tillate oppdrettsanleggene å øke til neste år er høringsrunden nettopp over. I forslaget om endring i deltakerloven og overdragelse av fiskekvoter er høringsfristen i desember. Frem til da håper den tidligere fiskeriministeren å se nye takter fra Elisabeth Aspaker.

– De forslagene og den politikken hun fører er veldig kontroversiell. Da er det viktig at man får ha en grei samfunnsdebatt om det, der fiskeriministeren stiller opp, og selvfølgelig at det fremlegges Stortinget slik at man får ta stilling til forslagene og helheten, sier Helga Pedersen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark