Hopp til innhold

– Bruker felles krigshistorie til å snakke sammen igjen

Man håper nå at frigjøringsjubileet skal få dialogen over grensen i gang igjen, etter at det lenge har vært isfront mellom Norge og Russland.

For 70 år siden var han med på å frigjøre Øst-Finnmark fra tysk okkupasjon. Idag var han tilbake for å hedre sine russiske medsoldater som ofret livet i Kirkenes. Det ble et rørende øyeblikk for den 88 år gamle russiske veteranen

Den russiske krigsveteranen Ivan Moskovshenko (t.h.) får et håndtrykk og en takk fra statssekretær Øystein Bø i Forsvarsdepartementet under markeringen av frigjøringsjubileet i Kirkenes torsdag.

Idag ble Finnmark fylkeskommunes program for å markere frigjøringen av Øst-Finnmark for 70 år siden - offisielt åpnet.

Jubileumsprogrammet startet med en høytidelig sermoni ved russemonumentet i sentrum av Kirkenes.

Følg frigjøringsjubileet direkte på nrk.no

Rørt til tårer

En av dem som torsdag var på plass i Kirkenes var krigsveteranen Ivan Moskovshenko. For 70 år siden var han med på å frigjøre Øst-Finnmark fra tysk okkupasjon. Nå er han tilbake for å hedre sine russiske medsoldater som ofret livet i Kirkenes.

Markeringen ble et rørende øyeblikk for den 88 år gamle russiske veteranen. Han ble svært preget av seremonien og måtte tørke noen tårer.

– Du så selv min reaksjon da jeg sto ved det russiske monumentet i dag. Jeg klarte ikke å holde tårene mine tilbake. Det gjorde vondt i mitt hjerte, og det var vondt og trist med tanke på alle de tusen soldatene som ofret sine liv under krigen, sier Moskovshenko.

Kransenedleggelse i Kirkenes

Den russiske krigsveteranen Ivan Moskovshenko er her med på å legge krans på minnesmerket i Kirkenes i anledning frigjøringsjubileet.

Foto: Susanne Hætta / Finnmark fylkeskommune

Er stolt og ærbødig

Han er tilbake for første gang på 70 år, etter at han som 17-åring var med og kjempet for Norges frihet i 1944.

– Det er utrolig vakkert å være på markeringen i Norge. Det har vært et fantastisk arrangement. Jeg føler meg veldig stolt og er ærbødig over at man markere at vi jaget vekk tyskerne og frigjorde Finnmark, sier Moskoshenko.

– Det viktigste som skjedde

Statssekretær i Forsvarsdepartementet Øystein Bø

Statssekretær Øystein Bø i Forsvardepartementet mener frigjøringen av Finnmark var kanskje det viktigste som skjedde for Norges del mot slutten av 2. verdenskrig.

Foto: Asgeir Spange Brekke

Statssekretær Øystein Bø sier forsvarsdepartementet er opptatt av å holde historien om andre verdenskrig levende, og at de derfor anser det som viktig å være tilstede i Kirkenes.

– Frigjøringen av Finnmark var kanskje det viktigste som skjedde i slutten av andre verdenskrig, sier Bø.

Han sier frigjøringen av Øst-Finnmark var det første skrittet mot et fritt Norge.

– Det var det som førte til at vendepunktet i krigen også ble merket i Norge, mener Bø.

Utenriksministerene møtes

Reporter Morten Jentoft i Ukraina

NRKs korrespondent i Russland Morten Jentoft betegner møtet mellom den norske og russise utenriksministeren i Kirkenes fredag som svært viktig. Her fra Ukraina tidligere i høst.

Foto: NRK

I anledning frigjøringsjubileet kommer den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov og utenriksminister Børge Brende til Kirkenes. De skal ha et viktig toppmøte fredag kveld, og betegnes som et viktig møte mellom Norge og Russland.

– Hvorfor er dette et viktig møte, korrespondent i Moskva, Morten Jentoft?

– Fordi det er første gang den norske og russiske utenriksministeren møtes siden januar i år. Forholdet mellom Norge og Russland, i likhet med resten av vesten, er på frysepunktet. Omtrent like kaldt som det nå er i Finnmark, sier Jentoft.

Han sier dette er et lite forsøk på å få dialogen mellom landene i gang igjen. Da bruker man den felles krigshistorien til å snakke sammen. Det er noe mange ser på som positivt.

– Samarbeidet lider sterkt

Kransenedleggelse i Kirkenes

Soldater fra det norske forsvaret bærer her kransene som skal legges på russemonumentet i Kirkenes.

Foto: Susanne Hætta / Finnmark fylkeskommune

– Stemningen på møtet kommer nok til å være avmålt, og fra norsk side kommer man nok til å ta opp det man mener er utilbørlig russisk framferd i Ukraina, med grove brudd på internasjonal rett. Fra russisk side vil man igjen hevde at vesten har vært naiv i forholdet til Ukraina.

Han tror det i tillegg blir diskutert forholdet over grensen i nord, og at det skal gå sin gang.

– Men i kulissene så vet vi at dette samarbeide også nå lider sterkt. De siste sanksjonene fra Vesten retter seg direkte mot olje-og gassindustrien. Det vil få konsekvenser for samarbeidet over grensen i nord, sier Jentoft.

Han tror derfor det blir mer og mer vanskelig å opprettholde det grenseoverskridende samarbeidet, så lenge krisen fortsetter.

Tvangsevakueringa i Nord-Troms og Finnmark

Laster innhold, vennligst vent..

Flere nyheter fra Troms og Finnmark