Hopp til innhold

– Alvorlig at folk ikke får informasjon om hvordan lufta er

Tromsø kommune får refs av Miljødirektoratet. Manglende datadekning fra en av stasjonene som måler forurensning, gjør det vanskelig å vurdere luftkvaliteten.

Luftmålestasjon

Antennene på taket til denne bua brukes til å fange opp konsentrasjonen av svevestøv og nitrogendioksid i lufta.

Foto: Turi Enoksen / NRK

Miljødirektoratet ber Tromsø redegjøre for hvorfor overvåkinga av svevestøv og annen luftforurensning over langt tid har vært for dårlig.

I et brev krever direktoratet at kommunen innen 10. november informerer om hva som blir gjort for å forbedre situasjonen, og hvordan datakvaliteten kan sikres i framtida. De vil også ha ei vurdering av om stasjonene er plassert på riktig sted.

– Tromsø har ikke fulgt opp de kravene som gjelder for hvor god målingene skal være. Det skal være et visst nivå på datadekningen over året, og vi har påpekt at det er for dårlig. Vi kan ikke ut fra det som er rapportert vite hvor god lufta er i Tromsø. Det sier seksjonsleder Siri Sorteberg i Miljødirektoratet.

Høy luftforurensning

Mye bruk av piggdekk, lite nedbør i perioder og strøing av vegene om vinteren, gjør at Tromsø i perioder om høsten og våren har den verste luftforuresninga i landet. Dette gjelder først og fremst konsentrasjonen av svevestøv.

Ved to av de mest trafikkerte vegene på Tverrforbindelsen og i Hansjordnesbukta er det plassert ut stasjoner som måler konsentrasjonen av svevestøv og nitrogendioksid i lufta.

Ved å overvåke data fra disse kan man finne ut når forurensninga er så dårlig at det må settes inn tiltak. Siden målingene startet i 2004, var det kun i 2007 at datamengden fra målestasjonen i Hansjordnesbukta har vært god nok, skriver Miljødirektoratet.

Helseskadelig vegstøv

Seksjonssjef Siri Sorteberg i Statens Forurensningstilsyn.

Seksjonssjef Siri Sorteberg i Miljødirektoratet sier Tromsø kommune kan risikere tvangsmulkt dersom målingene av luftkvalitet i følges opp godt nok.

Foto: John Petter Reinertsen

– Det er et viktig prinsipp at man følger opp målestasjonene på en god måte. Uten målinger vet man rett og slett ikke om luftkvaliteten overholder de grensene som er satt for å beskytte folks helse, sier Siri Sorteberg.

– Det er alvorlig på den måten at kommunen ikke vet når de skal sette inn tiltak for å redusere luftforurensninga. Det er også alvorlig at ikke folk som har behov for det får informasjon om hvordan lufta er, sier Sorteberg.

Det er noen utsatte grupper som må ta forholdsregler i det daglige, før de går ut, og som kan ha behov for å beskytte seg i episoder med høy luftforurensning. Dette gjelder særlig eldre og folk med luftveislidelser.

For å kunne gjøre de tiltakene som trengs må man vite hvordan luftkvaliteten er til enhver tid.

Per Kasberg

Per Kasberg er leder for Astma- og allergiforbundet, region nord.

Foto: Hege Iren Hanssen / NRK

– Viktig med informasjon

– Det er viktig for de som er plaget med dårlig luftkvalitet at de får riktig informasjon. På de verste dagene må noen holde seg inne. Da er det rett og slett for mye partikler i lufta til at de kan være ute. Det sier Per Kasberg, som er leder i Astma- og allergiforbundet, region nord.

– I år har det vært veldig mye luftforurensning her i Tromsø. I forrige var det klarvær, med vind. Da var det ekstremt mye luftforurensning her. Hvert år plages folk med dette. Det burde være enkelt å få denne teknologien til å fungere greit, mener han

Tekniske problemer

Wim Weber|

Miljøkoordinator Wim Weber i Tromsø kommune skal nå avklare situasjonen med Statens vegvesen

Foto: Turi Enoksen / NRK

Tromsø kommune er lokal forurensningsmyndighet og har ansvaret for måling av luftkvalitet. De risikerer nå tvangsmulkt dersom ikke luftmålingene følges opp på en god nok måte.

Men det er Statens vegvesen som driver målestasjonene

– Etter brevet fra Miljødirektoratet skal vi nå ha et møte med vegvesenet for å finne ut hva som er problemet, og hva som kan gjøres for å bedre situasjonen. Det sier miljøkoordinator Wim Weber i Tromsø kommune.

– Det er ille at folk ikke får den informasjonen de har krav på. Vi må forbedre oss både på målingskvalitet og stabilitet på kommunikasjonen målingene som gjøres, sier Weber.

– Fram til høsten 2013 hadde vi en god del tekniske problemer ved denne stasjonen, og ikke gode nok rutiner for å følge dette opp. Men vi har tatt grep, og har nå doblet ressursene. Vi har nå fått veldig gode rutiner for oppfølging av begge disse stasjonene. Det sier prosjektleder Knut Øvervoll i Statens vegvesen.

Utstyret skal nå være i orden, og det gjøres daglig målinger, sier Øvervoll.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark