Hopp til innhold

– Alle visste at piloten hadde et alkoholproblem - 17 omkom

17 mennesker omkom da flyet han førte styrtet i fjellveggen. Nå – 40 år etter – beklager forsvarsministeren at sannheten ikke er blitt fortalt før nå.

Twin Otter likt det som styrtet på Grytøya

Det var et Twin Otter-fly lik dette som styrtet på Grytøya i 1972.

Foto: Scanpix / SCANPIX

– Forsvaret har bevisst hemmeligholdt årsaken til Grytøy-ulykka i 1972 for å dekke sjefene i Luftforsvaret som visste at ulykkespiloten misbrukte alkohol.

Det sier journalistene Rønning Tollefsen og Jørn Nyvoll som har laget TV-dokumentaren "Fortielsen" som sendes på NRK Brennpunkt tirsdag kveld.

– De skulle vært midt i livet nå

17 mennesker, deriblant flere barn, omkom da det militære Twin Otter-flyet styrtet i fjellveggen på Grytøya i Sør-Troms for 16. juli i 1972.

Per Tore Kristensen var etterretningsoffiser i Kirkenes den gangen. Han mistet kona, datteren på seks år og sønnen på fire år i flystyrten.

– De skulle ha levd, og vært midt i livet nå, sier han til NRK.

Bilde av vrakrester fra et Twin Otter-fly som styrtet på Grytøya

Vrakrester fra flyet som styrtet i fjellsiden.

Foto: SCANPIX

Forsvaret grep ikke inn

Den militære havarikommisjonen som gransket ulykka slo fast at piloten som førte ulykkesflyet hadde hele 1,6 i promille da ulykka skjedde.

Men det Forsvaret ikke fortalte de pårørende var at det var velkjent at piloten hadde alkoholproblemer og at sjefene hans visste det, men uten å gripe inn.

– At Forsvaret visste om alkoholproblemene uten å gjøre noe med det, er et totalt sjokk å få, sier Aud Schlecther, som mistet ektemannen i flystyrten for 40 år siden.

– Ei veldig stygg historie

Det er tidligere NRK-journalist Rønning Tollefsen som er ansvarlig for TV-dokumentaren om Grytøya-ulykken som sendes på Brennpunkt i kveld.

Tollefsen er rystet over det han funnet ut.

– Det er ei veldig stygg historie. Det er fortellingen om en dekkoperasjon som hele det norske ”establishment” har vært med på. Dekkoperasjonen har ført de pårørende bak lyset og påført dem mye vondt, sier Rønning Tollefsen.

Strøm-Erichsen: – Beklager dypt

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap), beklager nå, 40 år etter flystyrten, at sannheten ikke har blitt fortalt.

– Det hjelper kanskje ikke så mye med en beklagelse i dag. Men jeg vil i hvert fall dypt beklage overfor de etterlatte og pårørende at de aldri fikk vite sannheten om ulykken, sier hun til NRK.

SE TV-INNSLAG:

Nå - 40 år etter at 17 mennesker omkom i flystyrten på Grytøya i Sør-Troms - kommer forsvarsministeren med en beklagelse.

Per Tore Kristensen mistet kona, datteren (6) og sønnen (4) i flystyrten.

I 2010 ble staten i Hålogaland lagmannsrett frifunnet for grov uaktsomhet etter at 12 etterlatte hadde gått til søksmål og bedt om oppreisningserstatning.

Staten ble frifunnet fordi retten mente at det ikke ble bevist at staten hadde vist grov uaktsomhet ved å la en militærflyger med alkoholproblemer få lov til å fortsette å fly både militære- og sivile passasjerer.

I dommen fikk likevel staten ved forsvarsdepartementet skarp kritikk fordi man lot majoren fortsette å fly passasjerfly til tross for at man visste at han hadde et alkoholproblem.

Grytøya (kart)