Hopp til innhold

– Skikjørerne utgjør den største faren for seg selv

Grant Statham har jobbet med snøskred i over ti år. Han mener den største faren for skredulykker er skikjørerne selv.

Snøskred

To personer omkom i et snøskred på Kvaløya i februar 2012. Uavhengig av det skredet mener skredekspert Grant Statham at den største faren for skikjørere i fjellet er dem selv.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

– Den største faren for en skikjører i fjellet, er skikjøreren selv. Vi må forstå hva risiko egentlig er, og hva det kan bety dersom vi tar risiko, sier Grant Statham.

Kanadieren har jobbet som skredekspert og fjellguide i Canada i over ti år. I 2003 hadde de en uvanlig vinter. På kort tid omkom 14 personer i fjellet.

– Da begynte vi som jobber med skredvarsling og guiding å spørre oss selv: "Gjør vi noe feil?" Så vi begynte å studere risiko og måten folk tar avgjørelser når det er snakk om risiko, forteller Statham.

Folk vil kjøre brattere

Tidligere denne uken var skredeksperten på Norgesturné for å holde forelesning for folk som ferdes i skredterreng.

Han forteller at å grave snøprofil og sjekke snøen ofte kan være rein gjetting når det kommer til skredfare. Ifølge Statham er det viktigste å kunne lese terrenget.

– Når man skal på tur må man sjekke værvarsel, skredvarsel og gjerne forhøre seg med andre om det området man skal gå i. I tillegg vet jo de fleste at du er trygg så lenge du holder deg i terreng som ikke er brattere enn 30 grader. Men det er ikke alle som nøyer seg med det. Folk vil kjøre i brattere terreng. Det er som å si til et barn at de ikke bør spise godteri, men de har jo lyst på det likevel, sier Statham.

– Det er da det er viktig å få folk til å forstå hva risikoen de tar faktisk innebærer, og hjelpe dem med å forstå hvordan de kan ta riktige valg.

Supernytt - Derfor skjer det et snøskred

Stor skredfare i nord

Flere steder i Nord-Norge er det meldt betydelig og stor skredfare i helgen.

Populære utfartssteder for toppturer som Balsfjord, Lyngsalpene og Narvik er merket med faregrad fire, altså stor skredfare, på skredvarselet på Varsom.no.

Folk som har tenkt seg på tur bes derfor om å vise varsomhet, og sjekke skredvarselet nøye.

Kun i Alta og på Senja er det meldt om moderat snøskredfare.

Forsker på risiko

Skredeksperter

Grant Statham (til venstre) har jobbet med skredvarsling og guiding i over ti år. Audun Hetland forsker på hva som gjør at noen folk tar riktige valg i fjellet, mens andre ikke gjør det.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

Audun Hetland er stipendiat i psykologi ved Universitetet i Tromsø–Norges arktiske universitet. Han er med i en forskningsgruppe som nå skal se på skred, skredvurderinger og hva som ligger bak beslutningene som folk tar i skredterreng.

– Kunnskapen til Grant er veldig relevant for oss her i Norge. Som han sier: Når du har samlet den nødvendige informasjonen for å gå på tur, så er det fortsatt folk som velger å ta risiko. Og folk gjør forskjellige vurderinger. Vi skal prøve å se på hva som gjør at noen tar gode valg, mens andre ikke, sier Hetland.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark