Hopp til innhold

10.000 færre sportsfiskere på to år

Lidenskapen for sportsfiske har kjølnet kraftig. Nå vil forskere forsøke å finne svar på hvorfor antall sportsfiskere har sunket dramatisk siden år 2012.

Laksefiske

Mindre fisk i elvene kan være bakgrunnen tror forskerne kan være en årsak til at antall sportsfiskere har sunket dramatisk de siste to årene.

Foto: Stian Arnesen / NRK

– Miljødirektoratet ser at antall fiskere, eller innbetalinger til fiskeavgifts-fondet, har stupt med 15 prosent de siste to årene. Det betyr at rundt 10.000 færre laksefiskere etter 2012, enn årene før. Det er en ganske dramatisk nedgang, sier forsker Stian Stensland ved Norges Miljø og biovitenskapelige universitet på Ås.

Han er leder av forskningsprosjektet «Bærekraftig laksefiske i en verden i endring». Som en del av prosjektet er det nå sendt ut en spørreundersøkelse til flere tusen sportsfiskere som har fisket laks, sjøørret og sjørøye i Norge de siste to årene. Dette håper forskerne kan gi svar på noe av bakgrunnen til den fallende interessen for sportsfiske.

Les mer: Redd laksefiske kan forsvinne helt - NRK – Trøndelag
Les mer: Dårligste laksefiske på ti år - NRK – Trøndelag

Ønsker å finne svar

Forskningsprosjektet har til hensikt å undersøke hvilke konsekvenser stengte elver, redusert fiskesesong og fangstbegrensninger har for fiskere, elveeiere og lokalsamfunn.

– Antagelsene som vi håper å få enten bekreftet, eller avkreftet, er at nedgang i antall

Laks

Forskerne vil også finne ut hva situasjonen har å si for lokalsamfunn, nå som det har blitt færre laksefiskere.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

laksefiskere skyldes at det har blitt mindre laks som har kommet inn i del regioner, og at det har blitt strengere fiskeregler. Dette er noe vi tror, men nå vil forsøke å få svar, sier Stensland.

Les også: Vil ha 200.000 nye sportsfiskere - NRK

Trøndelag taper terreng til Finnmark

Sportsfiske er en viktig fritidsaktivitet og næringsaktivitet, ved at fiskere legger inn tusen-kroner til lokalsamfunnet i gjennomsnitt hver dag. Derfor er det dramatisk at så tallet på sportsfiskere synker. Noe forskerne har sett er at mindre fisk svømmer tilbake til elvene. Trøndelag som lenge har vært et populært sted for sportsfiskerne, har tapt seg de siste årene, mens Finnmark har hatt noen gode sesonger.

Det virker som Finnmark har vært det viktigste området for sportsfiskere til laks de siste årene. Vi vil dokumentere litt mer om hvem reiser til Finnmark, og i hvor stor grad. Og har dem skiftet fiskested, for ser vi på tallene for 2012 ser vi at veldig mange sportsfiskere var i Trøndelag. Det har blitt relativt bedre fiske i Finnmark, enn i Trøndelag der det har blitt dårligere, sier forsker Stian Stensland.

Les mer: Dårlig laksesesong - NRK – Trøndelag

Vil ha flere ut i friluft

Det er Miljødirektoratet som har oversikt over antall sportsfiskere som løser

 Ellen Hambro

Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet håper antall sportsfiskere øker på grunn av friluftsåret 2015.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

fiskekortavgift. Derfor er det naturlig at sportsfiskerne er i fokus når samme direktorat arrangerer friluftslivets år i år. De ønsker nemlig å stimulere flere folk til å ta med seg fiskestanga ut i naturen, da dette gir økt fysisk aktivitet.

– Når man gjør spørreundersøkelser så viser de en økende interesse ved at folk sier de er svært, eller ganske interessert i friluftsliv. 90 prosent sier de er interessert i friluftsliv. Samtidig ser vi at færre tar jegerprøvene og går på jakt og færre tar med seg fiskestang og betaler fiskekortavgift. Folkehelseinstituttet ser at det er mindre fysisk aktivitet blant barn og ungdom, og når du spør folk er det kun 4 av 10 som var på skitur det siste året, sier Ellen Hambro.