Hopp til innhold

Denne delen av norsk historie kan forsvinne fra skolen

Den unike krigshistorien fra Finnmark står i fare for kun å bli fortalt i Nord-Norge. I fremtiden er det ikke lenger krav om at den skal fortelles i skolen. – Forferdelig, sier historielærer Ole Håvard Olsen.

Kirkenes bombes

BOMBING: Nest etter Malta er Kirkenes det sted som har vært mest utsatt for bombeangrep under andre verdenskrig. Mer enn 300 ganger slapp sovjetiske fly bomber over byen.

Foto: Ukjent / Utlånt fra Sør-Varanger Museum

Denne uken markeres det at det er 70 år siden tvangsevakueringen av Finnmark og frigjøringen av Øst-Finnmark under andre verdenskrig.

– Forferdelig

Vadsø i ruiner

BORTE: Slik så Vadsø ut etter at tyskerne la byen i ruiner da de trakk seg ut.

Foto: Norges Hjemmefrontmuseum

Men denne unike krigshistorien står i fare for kun å bli fortalt i Finnmark i fremtiden. Det er ikke lenger et krav at elever i grunnskolen og videregående skole skal lære om den.

Se flere videoer om tvangsevakueringen her.

– Det er forferdelig hvis det skal skje, fordi det er stor forskjell på hvordan Norge ble rammet under krigen. Det var en okkupasjon og folk i hele landet måtte lide, men det var noen som fikk det verre enn andre, sier Ole Håvard Olsen, historielærer og avdelingsleder ved Nordkapp maritime skole og videregående skole til NRK.

Lørdag kommer Kong Harald for å holde en tale i Kirkenes sentrum. Fra regjeringshold kommer statsminister Erna Solberg, utenriksminister Børge Brende og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

Les også: Tvangsevakueringa i Nord-Troms og Finnmark

Les også: – To av barna ville drukne seg selv for å redde resten av familien

Les også: – Det er hendelser i livet man aldri glemmer

Mads Stian Hansen

GJØR GREP: Oppvekstsjef i Alta Mads Stian Hansen mener tvangsevakueringen i Troms og Finnmark er tema alle elever i Norge burde jobbe med i skolen.

Foto: Kristian Sønvisen Bye/NRK
Blir lokalhistorie

I læreplanen både for grunnskolen og den videregående skolen er det ikke et krav om at eleven skal lære om krigshistorien fra Finnmark. Det er opp til kommunene å gjøre en lokal tilpasning.

Les alt om tvangsevakueringen her.

– Når du utelatter store hendelser fra læreverk, som evakueringen i Troms og brenningen av Finnmark så er det en fare for at det går i glemmeboken. Det er tross alt 70 år siden, sier Olsen.

Oppvekstsjef i Alta kommune, Mads Stian Hansen, har satt i gang et arbeid med å gjøre en felles lokaltilpasning for alle fag, for alle skolene i Alta. Han frykter at tyskernes herjinger under krigen bare ender som lokalhistorie i fremtiden.

– Faren for at det bare blir undervist som lokalhistorie er større når det ikke står i den sentrale læreplanen. Dette er tema alle elever i Norge burde jobbe med, sier han til NRK.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark