Hopp til innhold

Kongen: – Norge takker dere!

Kongen hyllet russerne for frigjøringen av Øst-Finnmark i 1944. Statsminister Erna Solberg mener russerne må endre holdningene sine.

Seks måneder før den andre verdenskrig sluttet, ble tyskerne jaget ut av det strategisk viktige Øst-Finnmark høsten 1944.

I dag takket Hans Majestet Kong Harald russerne for den innsatsen de gjorde under andre verdenskrig.

– Norge har aldri glemt, og vil aldri glemme, det store bidrag vår russiske nabo ytet for vår frihet da mest det gjaldt. Mange hundre sovjetiske soldater falt under kampene i Øst-Finnmark høsten 1944. Av de nesten 100.000 sovjetiske krigsfangene som ble sendt til Norge, døde over 13.000 og hviler i norsk jord, sa Kongen, og fortsatte:

– På Vestre gravlund i Oslo står det, som her i Kirkenes, et monument over den sovjetiske soldat. Inskripsjonen på sokkelen er kort. Det står bare: «Norge takker dere». Det er tre enkle ord. Men det trengs ikke mer. De rommer det vi følte den gang, og det vi føler her i dag.

Spent situasjon

VIKTIG DIALOG: Sergey Lavrov og Børge Brende møtes til samtaler i dag.

VIKTIG DIALOG: Sergey Lavrov og Børge Brende møtes til samtaler i dag.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Det er også planlagt egne samtaler mellom utenriksministrene i Kirkenes lørdag. Her skal de snakke om det norsk-russisk samarbeid og internasjonale spørsmål knyttet til Syria og Midtøsten.

Det er en spent stemning mellom øst og vest i disse dager på grunn av Ukraina, og vestens sanksjoner mot russerne.

– Det er en isfront mellom Norge og Russland akkurat nå. Men Lavrov kommer hit og skal ha offisiellesamtaler. Bare at dette møtet finner sted er veldig viktig, sier NRK-medarbeider Morten Jentoft.

Fra russisk side er det viktig å understreke den felles krigshistorien, hvor 6000 russiske soldater mistet livet under frigjøringen av Finnmark. Jentoft sier det er klart at frigjøringsjubileet kommer til å bli brukt i propagandasammenheng i Russland.

– Dette kommer de til å bruke videre i internasjonal politikk i dag, for å vise at de fortsatt er åpne for samtaler og dialog under en slik internasjonal krise som man står oppi internasjonalt nå, sier Jentoft.

Statsminister: – Russerne må endre holdningene

Frigjøringsjubileet Kongen

Kongen taler til forsamlingen i Kirkenes.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg var også til stede under Kongens tale i dag, og hun skal selv tale seinere, en seanse også NRK sender direkte på nett.

Til tross for at dagen i dag skal gå med til å hylle russernes frigjøring av Øst-Finnmark, så kommer ikke Solberg unna den politisk betente situasjonen i dag.

– Hvordan vil dere snakke om Ukraina i dag?

– Det viktigste er russernes opptreden i Ukraina og at vi ser en endring fra russernes side, sier hun til NRK.

Hun tror ikke at dagen i dag, hvor Norge og Russland feirer frigjøringen sammen, kommer til å mykne opp den spente situasjonen av seg selv.

– Det er ikke vi som har behov for å endre forholdet. Det er russerne som må endre holdningene sine. De må følge internasjonale spilleregler, sier hun.

Senere i dag er NRK med direkte fra Bjørnevatn i Sør-Varanger kommune klokken 13.00. Der skal det være markering ved tunnelene som ble brukt under krigen, samt det skal heises flagg. Statsminister Erna Solberg skal også holde tale da.

Operasjon Nordlys

Ordre om tilbaketrekning av tyske styrker fra Nord-Finland og Nord-Norge. Tilbaketrekning av tyske styrker på cirka 200.000 mann fra Petsamo og Midt-Finland til Norge.

Foto: James F. Gebhardt.
Kirkenes bombes

Kirkenes ble bombet cirka 300 ganger av sovjetiske fly.

Foto: Grenselandsmuseet

Ble jaget ut

Kirkenes var det stedet som opplevde flest flyalarmer under krigen, etter Malta. Mange mener at den virkelige krigen i Norge ble utkjempet nettopp i Finnmark.

Tilgangen til nikkel, jernmalm og forsyninger fra de allierte var blant grunnene til at området var viktig for tyskerne.

– Ja, hvem vet hvordan det hadde endt, hvis ikke russerne hadde jaget fascistene på hodet ut, sier spesialrådgiver i Finnmark fylkeskommune Reidun Laura Andreassen, koordinator for historiekonferansen «Frigjøringa av Øst-Finnmark – 70 år».

Konferansen er et samarbeidsprosjekt mellom Murmansk fylke og Finnmark fylkeskommune.

Ikke bare brente tyskerne hele Finnmark og Nord-Troms, men også over 10.000 sovjetiske fanger arbeidet i Finnmark under krigen. Omtrent 2700 av disse ble drept eller sultet ihjel under tyskernes regime.

– Viktig å ikke glemme

Murmansk/Petsamo-offensiven alene kostet Sovjetunionen 70.000 til 80.000 liv.

Mange av de falne soldatene er identifisert og gravlagt i Litsa-dalen rundt 100 kilometer sørøst for Kirkenes.

– Det er viktig å fortelle historien slik at den ikke glemmes, og vise vår takknemlighet ovenfor russerne, sier Andreassen. Hun mener det er viktig at russerne også får med seg at vi er takknemlige.

– Vi har vært gode naboer lenge, og det skal vi fortsette med, konkluderer Andreassen.

Se kongetalen direkte lørdag

Laster innhold, vennligst vent..

Her er et fullstendig program for lørdagen:

  • Kl. 10.00 Åpningsarrangement på torg
  • Kl. 10.30 Kransenedleggelse ved Krigsmødremonumentet
  • Kl. 11.00 Kransenedleggelse ved Russemonumentet
  • Program ved Rørbua:
  • 13:00 Åpning ved Kirkenes Skolemusikk
  • Velkommen v/ fylkesordfører Runar Sjåstad
  • Tale ved statsminister Erna Solberg
  • Tale ved Russlands utenriksminister Sergej Lavrov
  • Kulturinnslag «Songs of the heart»
  • Fredning av 1944 - tunnelen og Rørbua v/ riksantikvar Jørn Holme og Felix Tschudi, styreleder i Tschudi shipping Company
  • Den russiske og norske nasjonalsangen
  • Konsekvenser av sikkerhetsoppbudet i forbindelse med Kongebesøket:
  • VIP-kortesjer har forkjørsrett
  • Sentrum delvis avsperret rundt torget
  • Ny skilting på ulike strekninger
  • Båtforbud inntil 300 meter fra Thon-hotellet
  • Flyforbud for droner og småfly i luftrommet over byen
Frigjøring

Sovjet-russiske soldater fra Den røde arme møter nordmenn som kommer ut fra Bjørnevatn gruver i Kirkenes. En del av lokalbefolkningen har skjult seg i gruvegangene.

Foto: Scanpix / NTB