Hopp til innhold

– Oppsigelsen kom som lyn fra klar himmel

Oppsigelsen av den tidligere fylkesdirektøren i Statens vegvesen Troms, Ingeborg Solberg, skal ha kommet svært overraskende på henne.

Ingeborg Solberg

Ingeborg Solberg, tidligere fylkesdirektør i Statens vegvesen.

Ingeborg Solberg hadde vært ansatt i stilllinga i to år, og fikk i 2010 beskjed om at hun var uskikket for å ha lederjobben.

Den tidligere fylkesdirektøren i Statens Vegvesen Troms har gått til sak mot staten. Hun hevder hun ble oppsagt uten grunn, og krever lederjobben tilbake.

Regjeringsadvokaten mente Solberg flere ganger hadde forsømt seg.

Mange hendelser

– At hele vegseksjonen hadde utfordringer var ingen hemmelighet.
i 2010 hadde vi en kjempeutfordring med mye snøfall, og mange tette stikkrenner, sa Ingeborg Solberg i retten tirsdag.

– Vi hadde den grusomme dødsulykka i Lavangsdalen der 5 personer omkom. Dette var også den tida vi hadde en byggesak med brua over Breivikelva ved Breivikeidet i Troms som måtte rives. Det var også leirraset i Lyngen. Dette var saker som fikk et enormt mediefokus.

Min oppgave ble å fokusere på alle disse hendelsene, sa Solberg.

Sjefen var misfornøyd

Deretter kom beskjeden fra regionvegsjef Torbjørn Naimak. Han var misfornøyd med arbeidsinnsatsen. Blant annet pekte han på manglende rapportering og budsjettarbeid.


Ingeborg Solberg mente det var en litt diffus beskjed å få fra sin leder. Hun hevder at hun ikke hadde fått noe forvarsel på manglende rapportering.

Hun hevder å ha meldt fra til sin leder om at hun ville ha flere ansatte i sin stab, uten at det ble ansatt noen. I tiden etter at Solberg mistet lederjobben er det ansatt flere personer under den nye lederen.

Grove saksbehandlingsfeil

LO-advokat Marit Håvemoen mener Statens vegvesen har begått grove saksbehandlingsfeil, og at selve oppsigelsesprosessen er begynt etter at Solberg allerede var oppsagt. Hun var svært kritisk til måten den tidligere direktøren ble oppsagt på.

– Dette er et klart brudd på Tjenestemannsloven. I staten har man et meget sterkt stillingsvern. Det stilles strenge krav til saksgangen ved en eventuell oppsigelse, sa Marit Håvemoen som fører saken for Solberg.

– Når en leder blir sagt opp, begrunnet i manglende samarbeidsevne, og at man er uskikket til stillingen, stiller det ekstra strenge krav til dokumentasjon på det, sa Håvemoen. Denne dokumentasjonen mener LO-advokaten har vært totalt fraværende.

Hun mener at saksbehandlingen rundt oppsigelsen er meget kritikkverdig fra statens side. Derfor har de saksøkt staten, ved Samferdselsdepartementet.

I retten mandag ble Ingeborg Solberg kritisert for manglende rapportering og arbeid med budsjettarbeid.


Ville omplassere henne

Ingeborg Solberg ble tilbudt jobben som avdelingsdirektør i Statens Vegvesen Troms i 2010, og etter to år fikk hun beskjed om at hun skulle omplasseres fordi regionvegsjefen ikke var fornøyd med henne. Solberg ønsket ikke å fratre som avdelingsdirektør, og tok derfor ikke stilling til disse alternativene

Hun ønsket ikke å takke ja til det hun mener var en uspesifisert ny stilling. Hun var heller ikke enig i at hun var uskikket til å fortsette i sin stilling som avdelingsdirektør. Hun ble deretter innkalt til møte med sin leder, der hun ble spurt om hvilke andre stillinger hun kunne takke ja til. Hun måtte gi sitt svar samme dag som dette møtet var. Hun skal også ha blitt tilbudt permisjon med full lønn. Solberg ønsket ikke å svare på dette.

3 dager senere deltok Ingeborg Solberg på regionledersamling i Bodø. På kvelden fikk hun da tekstmelding fra sin sjef om at hun måtte gi tilbakemelding på hvilken ny stilling hun kan takke ja til. Solberg svarer da at hun ikke kan takke ja til en uspesifisert stilling uten innhold og klare oppgaver.

Klokken 22:54 på kvelden får Solberg da tekstmelding fra sin leder om at hun ikke er ønsket videre på denne ledersamlingen, og at midlertidig omplassering av henne vil bli iverksatt. Solberg booket deretter om flybilletten og forlot ledersamlingen.

Opplevde sjefen som steinhard

Da Solberg fikk beskjed om at hun var uønsket i direktørstillingen opplevde hun regionvegsjefen som svært hard.

I møte med sin sjef fikk Solberg beskjed om at hun hadde levert for dårlige resultater. Hun skal ha forsøkt å forklare seg om den store arbeidsmengden

– Han var ikke interessert i å snakke med meg. Det var ikke snev av forståelse, sa Solberg.

Fikk kritikk for bruk av beredskapspenger

I Nord-Troms tingrett kom det fram at Ingeborg Solberg har fått kritikk for å ha brukt penger til veiforbedring på Kvaløya.

– Det var ikke mange penger vi brukte på dette, men jeg fikk tilbakemelding fra noen som hadde gjort målinger. De fant ut at spordybden var alt for høy. Da besluttet jeg at dette skulle utbedres med en gang. Da hadde det nettopp vært en dødsulykke med bil i Alta. Havarikommisjonen slo fast at det var spordybden som var direkte årsak til denne ulykka.

– I en slik stilling er det naturlig å ta ansvar. Det var flere avisoppslag om ulykker på denne strekninga. Derfor valgte jeg å bruke penger på dette.


Hun har også fått kritikk for å ikke være en tilgjengelig leder. Hun hevdet å ha opplevd å ha fått kritikk for å ikke vært tilstede utenfor normal arbeidstid, noe hun ikke er enig i.