Hopp til innhold

Widerøe trekker denne mannen for retten

I mars ble 12 Widerøe-ansatte hengt som ut streikebrytere med fullt navn. Nå går de til sak mot Luftfartens funksjonærforening.

Asbjørn Wikestad

– Det å kalle en streikebryter for streikebryter kan man umulig saksøkes for, sier Asbjørn Wikestad i LFF. Men det er nettopp det som har skjedd.

Foto: Johan B. Sættem / NRK

12. mars ble tusenvis av flypassasjerer rammet ved Brønnøysund lufthavn da ansatte i Air Service tok ut bakkemannskapene i streik.

Men streiken endte raskt opp i munnhuggeri mellom Widerøe og Luftfartens funksjonærforening (LLF) som organiserte streiken.

Da streiken brøt ut valgte Widerøe å bruke egne ansatte for å gjøre jobben som de streikende bakkemannskapene ikke lenger gjorde. På den måten holdt de driften ved flyplassen i gang.

Det provoserte LFF som kalte de Widerøe-ansatte streikebrytere og offentliggjorde navnene deres.

– Føler seg uthengt

NRK.no har tidligere skrevet at de 12 Widerøe-ansatte går til sak og krever erstatning. Nå saken er berammet i Oslo tingrett i midten av oktober, skriver Dagens Næringsliv.

– De føler seg uthengt som streikebrytere og derfor krever de oppreisning. Hvor mye de krever har vi ikke avklart, sier advokat Knut-Marius Sture til avisen.

De Widerøe-ansatte vil ikke selv uttale seg om saken. Men kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Widerøe har tidligere sagt til NRK at saken har vært belastende.

– Det denne konflikten egentlig handler om er at de ansatte i Widerøe er blitt stemplet som illojale og streikebrytere. Det er ingen tvil om at det er svært belastende, og det kan ikke vi akseptere. Og derfor går vi til søksmål.

– Må kunne kalle en spade for en spade

Leder i LFF, Asbjørn Wikestad, har tidligere vist liten forståelse for stevningen.

– Vi skjønner ikke stevningen helt, fordi det er streikebryteri det er snakk om. Det å kalle en streikebryter for streikebryter kan man umulig saksøkes for, slik vi ser det, men nå er vi jo blitt det, sier han.

Har LFF en dårlig sak?

Men skal man tro jusprofessor Sten Evju har LLF en dårlig sak.

– Hvis arbeidet er gjort for å ivareta egne interesser og ikke for å støtte en part i streik, vil det etter etablert oppfatning ikke bli ansett som streikebryteri. Dette er lagt til grunn i en eldre utredning fra Arbeidsrettsrådet, som Høyesterett har støttet seg i en dom fra 2001 i en sak om et litt annet spørsmål, sier Evju, som uttaler seg på generelt grunnlag til Dagens Næringsliv.