Widerøe bytter ut viktig fly-del

Widerøe bytter ut vital låsebolt på Q 400-understellet.

Widerøe Dash 8
Foto: MORTEN HOLM / Scanpix

Kilde: NTB

Widerøe skal nå bytte ut en vital del på understellet til sine fire Dash 8 Q 400-fly, til tross for at denne delen ifølge flyprodusenten ikke trenger inspeksjon før etter 15.000 landinger.

- Våre Q 400-fly har ca. 9.000 landinger. Ett av våre fly er inspisert etter SAS' uhell med slike fly i Ålborg og Vilnius den siste uken, sier informasjonsdirektør Richard Kongsteien til NTB.

- Vi har konstatert samme tendens som ved uhellet i Ålborg, nemlig at det har oppstått rust på en låsebolt i en sylinder på understellet. Dette formoder vi at vi vil finne også på våre øvrige tre Dash 8 Q 400, opplyser informasjonsdirektør Richard Kongsteien til NTB.

- Oppsiktsvekkende

Han synes det er oppsiktsvekkende at de må bytte ut denne delen allerede nå. Widerøe forventer derfor at flyprodusenten Bombardier tar en kritisk gjennomgang både av inspeksjonsprogrammet på understellet og også resten av slitedelene på Dash 8 Q 400.

Mangler reservedeler

For å få Widerøes maskiner på vingene igjen, må selskapet bestille reservedeler fra Bombardier. Det håper Kongsteien ikke vil by på problemer.

Men det kan bli et problem. Helge Torp, som er leder for luftdyktighetsseksjonen i Skandinavisk Tilsynskontor (STK) det organ som fører tilsyn med SAS' luftfart sier til NTB at det på global basis er stor mangel på reservedeler.

Produsenten og flyselskapene sitter ikke inne med reservedeler som det i utgangspunktet ennå ikke skal være behov for. Torps oppfatning er at det er den samme feilen som oppsto både i Ålborg og i Vilnius. SAS i Sverige og Danmark har til nå inspisert 11 av sine gjenværende 21 Dash 8 Q400-fly, og Torp sier at det er funnet rust på flere av disse flyene.

Flere nyheter fra NRK Nordland

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I Norge er det behov for ett tusen nye fosterhjem hvert år.
For åtte år siden bodde nå 23 år gamle Ninja på institusjon, og hadde nesten gitt opp håpet om å få et fosterhjem.
Men så fikk hun komme til Glomfjord, og flere voksne bestemte seg for å hjelpe 14-åringen.
I Norge er mer enn 10 tusen barn i fosterhjem.
Ledelsen ved flystasjonen i Andøy frykter det blir utfordrende å holde på de ansatte dersom basen skal legges ned i 2021.