Hopp til innhold

Lofoten har hatt 13 langvarige strømbrudd på seks år

Administrerende direktør i Lofotkraft, Arnt Winther mener staten må bruke mer tid på å bidra til å sikre strømforsyningen i Lofoten og Vesterålen, og mindre tid på det han betegner som «detaljstyring» av kraftselskapene.

Svolvær

USIKKERT STRØMNETT I LOFOTEN: Tall NRK har hentet inn fra kraftselskapene viser at det i løpet av de siste seks årene har vært tretten uforutsette og langvarige strømbrudd i Lofoten. Her ser vi Svolvær.

Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009 / NRK

Arnt Winther

VIL HA STATEN MED PÅ LAGET: Arnt Winther i Lofotkraft vil at staten skal bry seg mindre om små detaljer og mer om de store oppgavene.

Foto: John Inge Johansen/NRK

For kort tid siden mistet 50.000 innbyggere i Lofoten-området strømmen i nær tolv timer etter en feil på et overliggende nett inn til Lofoten, som sammenfalt med en brann i en transformatorstasjon i Kilbotn utenfor Harstad.

I etterkant av hendelsen har lokalpolitikere nok en gang krevd en tryggere og mer solid strømtjeneste.

Det er nemlig langt ifra første gang regionen opplever slike strømbrudd.

Tall NRK har hentet inn fra kraftselskapene viser at det i løpet av de siste seks årene har vært 13 uforutsette og langvarige strømbrudd i Lofoten.

– I dag er de fleste vant med at strømmen er et gode som bare er der, men vi har jo opplevd flere ganger at sånn er det ikke, sier Arnt Winther, administrerende direktør i Lofotkraft.

Vil ha statlig hjelp

Kraftselskapene er i gang med en utbedring som sikre en mer stabil strømforsyning, men arbeidet er både kostbart og tidkrevende.

Derfor har de to lokale kraftselskapene Lofotkraft og Trollfjordkraft sendt inn en søknad til Olje- og energidepartementet.

– Vi har søkt om at en del av regionalnettet, som er viktig for forsyningen av Lofoten og Vesterålen, skal legges inn i sentralnettet, sier Winther.

At deler av regionalnettet tas under sentralnettet, betyr at Statnett overtar ansvaret for noe av det som i dag tas hånd om av de lokale kraftselskapene.

Sentralnettet har de høyeste spenningsnivåene, vanligvis 300 og 420 kilovolt, noe som er en fordel når ledninger skal frakte strømmen over lange avstander.

Strømbrudd i Lofoten

Se video av strømbruddet som rammet 50.000 nordlendinger tidligere i mars.

Innbyggerne må ta regninga for utbedringene

Winther håper at de mindre kraftselskapene får statlig hjelp til å foreta de store investeringskostnadene.

– Hovedforsyningslinjen til Lofoten fra Kvitfossen i Vågan til Kanstadbotten i Lødingen skal fornyes i løpet at de fire neste årene. Prosjektet startet i 2007 og i år fikk vi konsesjon til å bygge ny linje. Linjen vil etter planen stå ferdig i 2017 med en total beregnet investeringsramme på cirka 160 mill. Denne regninga må kundene i Lofoten ta, sier Winther.

Store oppgaver til små selskaper

Politisk rådgiver Ane Kismul.

ENIG I AT STRØMTILGANGEN ER FOR USIKKER: Statssekretær i Olje- og energidepartementet, Ane Kismul, sier hun forstår frustrasjonen til strømkundene i Lofoten.

Foto: Torbjørn Tandberg

Kommer derimot noe av regionalnettet inn under Statnett, vil noe av disse kostnadene bli fordelt på flere. Men i dag ligger ansvaret for utbygging og vedlikehold på kraftselskapene selv.

– Det er ikke samsvar mellom de ansvarsoppgavene vi blir pålagt og den detaljstyringen vi opplever fra staten. På den ene siden får vi høre at vi er ansvarlig for å opprettholde beredskapen, gjennomføre store prosjekter og investeringer, mens på den andre siden opplever vi en detaljstyring der staten nærmest forteller oss hvordan vi skal utforme regningene til kundene, sier Winther.

Kan ikke love noe

Statssekretær i Olje- og energidepartementet, Ane Kismul, sier hun forstår frustrasjonen over det dårlige strømnettet.

– Vi er veldig klar over at forsyningssikkerheten til Lofoten ikke er god nok. Samtidig er det sånn at det er de lokale kraftselskapene sitt ansvar å stå for utbedringer og vedlikehold av strømnettet, sier Kismul.

Hun sier de nå skal behandle søknaden fra Lofotkraft og Trollfjordkraft, og at hun derfor ikke kan gi noen kommentar på om det er aktuelt å legge inn deler av regionalnettet under Statnetts regi.

– Men Statnett er nå i gang med å bygge ut nødvendig forsyningssikkerheten i hele Nord-Norge gjennom ei linje som skal gå fra Ofoten til Hammerfest. Det vil gi ei betydelig forbedring av situasjonen i Nord-Norge.

– Må investere for 400 millioner

Fylkesrådsleder Odd Eriksen i Nordland vil også ha Lofot-ringen inn under Statnett.

– Det er ikke å forvente at mindre selskaper som Trollkraft og Lofotkraft skal være i stand til å ta de enorme kostnadene det er å vedlikeholde og utvikle strømnettet. Vi står foran investeringer i området på vel 400 millioner kroner. De kostnadene kan ikke disse to selskapene bære alene, sier han.

Slik som det er nå er situasjonen uholdbar, mener Eriksen.

– Det er ikke forsvarlig at situasjonen fortsetter. Befolkningen, institusjoner og virksomheter trenger stabil strømtilførsel.

– For mange små selskaper

Uavhengig av situasjonen i Lofoten, mener fylkesrådsleder at det er for mange små kraftselskaper i Norge.

– Vi har for mange nett- og kraftselskaper i Nord-Norge. Det er behov for en strukturering. Det er så kostbart å utvikle nettet, at disse selskapene ikke klarer det alene.

SVOLVÆR NATT TIL I DAG.

VIL HA HJELP TIL Å SIKRE STRØMTILFØRSELEN I LOFOTEN OG VESTERÅLEN: Kraftselskapene er i gang med en utbedring som sikre en mer stabil strømforsyning, men arbeidet er både kostbart og tidkrevende. Nå ønsker de statlig hjelp.

Foto: VIVIANN SØDAHL