Hopp til innhold

Vil rive dette bygget og bygge parkeringsplass

– Riv mannskiten, mener noen. – En nasjonalskatt, mener andre. Skjebnen til den rivingstruede barne- og ungdomsskolen i Hadsel deler befolkningen i to og er blitt en het potet i valgkampen.

Aulaen på Rødskolen i Melbu

SPLITTER LOKALSAMFUNNET: Flere generasjoner melbuværinger har tilbrakt barneårene under de mektige kunstverkene Harald Peterssen. Nå skal skolen rives, og det har sinnene i kok hos mange.

Foto: Merete Eriksen Torgersen

Valglogo

Stridens kjerne er to store veggmalerier på sju ganger 11 meter av kunstneren Harald Peterssen, som pryder hver sin endevegg i aulaen på den over 50 år gamle skolen. Men nå er det slutt. Neste år står den splitter nye skolen klar og gamleskolen skal jevnes med jorda og erstattes med en parkeringsplass.

– Kunstverkene og aulaen er utrolig flotte, og er unike i norsk kunsthistorie. Harald Peterssen anså skolen som sitt livsverk, sier Kirsti Pettersen Trasti, som er kunstner og sterkt engasjert i saken for å bevare skolen.

Underskriftskampanjer

Motstanderne av rivingen av den gamle barne- og ungdomsskolen på Melbu, også kalt Rødskolen, har opprettet Facebook-gruppe og samlet inn underskrifter.

– Vi har fått inn 300 underskrifter, som er nok til at vi kan kreve at kommunestyret tar opp saken til ny behandling. Nå orienterer vi oss om hva de ulike listetoppene mener slik at vi vet hvem de skal stemme på i valget, sier Trasti.

Gunnar Danbolt

– Harald Peterssens kunstverk på Melbu er et enestående monument over hva som var mulig i Nord-Norge på 1960-tallet. Jeg tror man vil angre på dette i ettertid, mener kunstprofessor Gunnar Danbolt.

Foto: Nils Mehren / NRK

De lokale ildsjelene i Vesterålen står ikke alene. I sommer viet avisen Morgenbladet Rødskolen og andre 60-tallsbygg fire sider, og den kjente kunstprofessoren Gunnar Danbolt har også engasjert seg.

– Det er et nasjonalt anliggende å få vernet disse kunstverkene. Dette er et unikt eksempel på en kunstner som har malt både figurativt og nonfigurativt. Spenningen mellom de to verkene «Fantasien» og «Progressiv form» er svært interessant, sier han til NRK.

– Ikke nasjonal betydning

Aulaen på Rødskolen på Melbu

– Hvis aulaen blir revet, forsvinner Harald Peterssens livsverk for alltid, sier Kirsti Pettersen Trasti.

Foto: Merete Eriksen Torgersen

Nasjonalmuseet for kunst arkitektur og design i Oslo deler ikke professorens oppfatning:

«Sett i et nasjonalt perspektiv vurderer vi ikke arbeidene i og for seg selv til å være av vesentlig nasjonal betydning. De er til nå ikke skrevet inn i norsk kunsthistorie og kunstneren Harald Peterssen er sjelden nevnt i etterkrigshistoriens norske kunsthistorie»

Nasjonalmuseets vurdering av kunstverket

– Dette er et typisk og fullstendig meningsløst Oslo-perspektiv. Kunstnere som ikke bodde og virket i Oslo har ikke fått samme plass i kunsthistorien, mener Danbolt.

Vendte tommelen ned

Nordland fylkeskommune støttet seg på uttalelsen til Nasjonalmuseet, og vendte i vår tommelen ned for fredning av skolen.

«Skolebygget besitter ikke høye arkitektoniske, bygningstekniske eller historiske kvaliteter av nasjonal eller vesentlig høy regional betydning slik bygningen fremstår»

Nordland fylkeskommunes vedtak om Rødskolen

– Vi har fått en ekstern faglig instans til å vurdere kunsten. En ytterligere ny vurdering av oss, må i tilfelle bygge på vesentlig nye opplysninger, sier kultur- og miljøleder Dag Bastholm i Nordland fylkeskommune.

Kamp mot klokken

Hadsel-ordfører Kjell-Børge Freiberg (Frp) har ikke bestilt gravemaskin ennå, men sier at vedtaket om riving står fast. Også i et nytt kommunestyre etter valget.

Kjell Børge Freiberg, ordfører i Hadsel

VIL RIVE: Ordfører Kjell-Børge Freiberg tror rivingsvedtaket blir stående.

Foto: Ola Helness

– Bevaring er dyrt og upraktisk. En tilstandsrapport konkluderer at det ikke lønner seg og pusse opp da betongen er for dårlig.

Ordføreren sier kommunen har brukt mye tid og krefter på å finne løsninger for å kunne ta vare på kunsten.

– Vi har funnet en god løsning. Kunsten skal avfotograferes og brukes til å utsmykke aulaen på den nye skolen, sier Freiberg.