Hopp til innhold

Vil lage gourmetmat til skolebarn av mat som kastes

Hvert år kaster vi over 350.000 tonn spiselig mat her i landet. Nå vil SV-politiker Astrid Olsen lage skolelunsj av mat vi ellers bare kaster.

Astrid Olsen, Nordland SV

FRIR TIL SKOLER OG BUTIKKER: SV-politikere og går bruker Astrid Olsen på Kjerringøy vil at skolebarn skal få lunsj laget av mat som ellers ville ha blitt kasta.

Foto: Barbro Andersen / NRK

Private husholdninger står bak nærmere 70 prosent av matsvinnet i Norge. Nå må vi få fram de gode ideene til hvordan vi løser dette, sier SV-politiker og gårdbruker Astrid Olsen på Kjerringøy i Bodø.

Kokk skal inspirere barna

Selv har hun en ide om å la skolebarn på SFO få hånd om mat som ellers ville blitt kasta.

– Vi trenger en skole som har lyst og en butikk som vil levere mat som de ellers ville ha kasta. Jeg har allerede lufta ideen for COOP, fordi jeg mener de som samvirkeorganisasjon har et spesielt ansvar her. Så gjenstår det bare å hyre inn en kokk som kan hjelpe barna å trylle fram lekker skolemat.

Stort trøkk på Facebook-side

I mai starta politikeren og gårdbrukeren på Kjerringøy i Bodø Facebook-sida "Nei til kasting av mat". Den oppretta hun etter at Frankrike hadde innført en lov som forbyr butikker å kaste mat som er spiselig. Hun fikk 6000 likes bare på bare to døgn.

– Nå er det mer enn 13 000 personer som har vært inne og likt sida. Så her er det bare å stå på videre.

Kaster hver femte handlepose

Ifølge Miljøstatus.no tilsvarer det at vi kaster hver femte handlepose med mat. I Tromsø har allerede Selnes skole prøvd ut ei ordning med å lage gourmetmat av råvarer som ellers ville ha blitt kasta. Skolen har laga varm lunsj til 3,50 kroner per dag per elev. Nå brenner Astrid Olsen etter å prøve noe lignende i Bodø.

– Jeg vil ha med en engasjert skole i Bodø som vil prøve ut ei sånn ordning. Også må vi helst engasjere en kokk i ei halv stilling. Barna blir med å lage maten, og smaker og spiser så mye som de vil etterpå.

Mette unger som lærer noe

Med en anstrengt kommuneøkonomi i Bodø kan ikke Olsen love at hun finner penger til ei halv kokkestilling nå. Men hun lover å prøve.

– Hvis ungene får forståelse av at det går an å lage mat ut av det som kastes, da har vi oppnådd mye. I tillegg får vi mette unger, som kanskje kan påvirke foreldrene sine til å handle litt mindre mat.

Mener holdningsendring må til

Dumpster diving

DUMPSTERDIVING: Atle Håland, Magnus Sandberg og Idunn Blom Krossøy er overrasket over hvor mye mat de finner i søppelbøttene utenfor en matbutikk i Kristiansand.

Foto: Kristine Sterud / NRK

For Mat er en organisasjon fra næringslivet som jobber med å redusere matsvinnet i Norge. Ifølge dem blir det kastet over 350 000 tonn spiselig mat i Norge hvert år. Dette gjelder både i industrien, handelen og hos forbruker.

Næringskomiteen har nå til behandling et forslag fra Senterpartiet om å halvere matkastinga i Norge innen 2026. I forslaget ber Stortinget regjeringa om å utarbeide en plan for hvordan dette målet kan nås.

– Jeg tror det er en holdningsendring som må til, sier gårdbruker og SV-politiker Astrid Olsen.