Hopp til innhold

Vil institusjonsmaten til livs

Kjøkkensjefene ved fire eldresenter på Helgeland vil løfte kvaliteten på maten beboerne får. Nå har de laget en egen kokebok.

Eli Heidi Edvardsen, Ingunn Grønmo, Mette Dypaune og Mona Vang Olsen har laget kokebok for sykehjem.

Mat på sykehjem og institusjoner skal være fullstappet med næring, god smak og samtidig være rik på tradisjoner.

Ingunn Grønmo

Ingunn Grønmo er prosjektleder for kokeboken.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Det mener fire kjøkkensjefer på Helgeland, som nå gir ut bok for å ta livet av institusjonsmatens dårlige rykte.

– Det gir en bedre matglede når du spiser det du føler er trygt og er vant til. Det vekker minner og det vekker matlysten, sier Ingunn Grønmo, som er prosjektleder for boken og til daglig jobber på Alstahaug sykehjem.

125 års erfaring

Eli Heidi Edvardsen

Eli Heidi Edvardsen sier de gjør sitt beste for å skjemme bort beboerne.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

De om lag 90 oppskriftene som er samlet i boken er hentet fra kokkenes hoder, men også andre har fått bidra.

– Vi samler den 125 år lange erfaringen vi sammen har. Men noen ideer har vi fått fra pasienter, våre mødre i tillegg til at vi prater med andre folk, sier Eli Heidi Edvardsen fra Herøy omsorgssenter.

Kokeboken er i første omgang gitt ut til alle sykehjemmene i Nordland, men den blir også solgt hos bokhandlere sør i fylket.

Seks av ti i faresone

Ifølge Helsedirektoratet er opp mot seks av ti eldre som bor på pleie- og omsorgshjem underernærte eller i risikosonen ernæringsmessig. Tidligere i sommer la Forbrukerrådet fram sju krav til norske politikere, med mål om bedre matomsorg ved norske sykehjem.

– Tallene gir grunn til bekymring. Derfor mener vi at alle kommuner må ha en mat- og måltidspolitikk som sikrer at de eldre får et trygt og ernæringsmessig riktig mattilbud når de er under offentlig omsorg, sa regionleder i Forbrukerrådet i Nordland, Torgeir Øines, til NRK den gang.

– Ingenting å klage på

I kommunene Herøy, Alstahaug, Leirfjord og Dønna er ferske råvarer viktig og Edvardsen sier de gjør sitt beste for beboerne.

– Vi er deres tjenere og prøver å skjemme de bort.

Og på omsorgssenteret i Dønna faller oppskriftene i smak.

– Vi får kjempegod mat hver dag. Jeg har ingenting å klage på. Det eneste jeg ikke spiser er spekesild, men det ordner de, sier beboer Anna Sørøy.

Anna Sørøy og Leif Gulstad

Anna Sørøy og Leif Gulstad er svært fornøyd med maten de får servert på omsorgssenteret i Dønna.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK