Hopp til innhold

Vil innføre turistskatt for teltturister

Reiselivssjef i Lofoten håper en turistskatt kan betale for bedre fasiliter i Lofoten, slik at turistene finner andre steder å slå opp teltet enn på kirkegårdene. – Det kan bli vanskelig å gjennomføre i praksis, mener Innovasjon Norge.

Turister telter nær bebyggelse i Gravdal

Turister telter nær bebyggelse i Gravdal i 2014. I år har flere turister satset på overnatting på kirkegårder.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Elisabeth Dreyer, reiselivssjef i Lofoten

Elisabeth Dreyer, reiselivssjef i Lofoten.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Turister på besøk i Lofoten dusjer i vannkranen på kirkegården og slår opp teltet ved siden av gravene. Det reagerer både de fastboende og reiselivsnæringen på.

– Med antallet gjester vi har hvert år i juli måned, er det på sin plass at flere skal dele på utgiftene for bevaringen av Lofoten, sier Elisabeth Dreyer, daglig leder i Destinasjon Lofoten.

Hun mener at en type turistskatt kan bidra til miljøovervåking, opprydding, søppeltømming og tilrettelegging av større og bedre campingplasser.

– Vi ser at det må på plass i fremtiden. Vi må kunne organisere oss slik at vi slipper å se at turister bor på kirkegårdene våre.

Slår opp telt på kirkegården

Anne-Jorid Gjertsen, leder i Moskenes kirkelige fellesråd

Anne-Jorid Gjertsen, leder i Moskenes kirkelige fellesråd.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Til Lofoten kommer det omkring en million turister i løpet av året. Det kan bli mye å takle for de cirka 24.000 fastboende.

Leder i Flakstad og Moskenes kirkelige fellesråd, Anne-Jorid Gjertsen, mener mangelen på campingområder og offentlige toalett gjør at folk gjør alle sider ved campinglivet på kirkegården.

– Det er fint, flatt og grønt. Det er også tilgang på rent vann, men slik skal man ikke gjøre. Noen driter bokstavelig talt på kirkegården og i kirkehagen. Tanken på det er ikke noe særlig fin, sier Gjertsen.

Campingturister på kirkegården i Reine

Dette bildet tok Tore Holmen da han besøkte graven til sin far på kirkegården i Reine. Turistene hadde slått seg ned og ville ikke flytte seg.

Foto: Tore Holmen

Uenighet i næringen

Per-Arne Tuftin

Per-Arne Tuftin, reiselivsdirektør Innovasjon Norge.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Det har tidligere vært foreslått å legge til avgift på overnattingsprisen, men det er stor uenighet om dette i reiselivsbransjen.

– Jeg er usikker på hvordan man vil kreve det inn i slike tilfeller. Et fast kronepåslag blir vanskelig å gjennomføre i praksis når turistene reiser på egen hånd og ikke overnatter på hoteller eller campingplasser, sier Per-Arne Tuftin, reiselivsdirektør Innovasjon Norge.

Regjeringen er i gang med en stortingsmelding om reiseliv, og avgifter kan bli omtalt i denne, som kommer neste år.

– Vi er forsiktige med å informere om allemannsretten, for den blir ofte misforstått av utlendinger, forteller Tuftin.

Tror turistene vil betale

En avgift turistene skal betale i tillegg til kostnadene ved å feriere i Norge, er på sin plass, mener reiselivssjefen.

– Det er helt riktig at flere skal være med å løfte denne unike regionen. Det blir ikke riktig at små kommuner med trange budsjetter skal stå for denne utgiften alene.

Hvordan innkrevingen av avgiften skal gjøres i praksis, må planlegges i tiden fremover.

– Dette trenger ikke å være langt fram i tid. Slike avgifter har vi flere steder i Europa, og vi kan lære fra andre. Lofoten har behov for bedre tilrettelegging og det er et gjensidig ansvar å ta vare på den naturen vi har her.