Hopp til innhold

Vil ha turister til Lofoten for å plukke søppel

Dykker Therese Larsen lokker ikke med sol og sommer i Lofoten. Hun vil heller ha turistene med ned på havbunnen for å plukke søppel.

Under vann

Lofoten Avfallsselskap har i samarbeid med Aqua Lofoten Coast Adventure tidligere i vinter dokumenter at avfall blir kastet under Djupfjordbrua i Moskenes kommune.

Foto: Therese Larsen

Dykkere kan til høsten dra på en pakkeferie litt utenom det vanlige.

– Pakken vil bestå av dykking, mat og overnatting til en rimelig penge. Turistene vil i stedet være med på å gi noe tilbake til lokalsamfunnet ved å fjerne søppel, sier Therese Larsen.

under vann

Slik ønsker Larsen at søppelhaugene på havbunnen rundt Lofoten skal forvandles til ved å fjerne søppelet

Foto: Privat

– Tror du turister vil være med på å plukke søppel – vil ikke folk bare se det som er fint og flott i Lofoten?

– Jeg tror mange vil være med på det. Folk er så bevisst nå på natur og miljøvern at veldig mange vil synes det er en stor glede å få være med på å holde det rent, sier Larsen

Dykkeferien skal ifølge Larsen som driver Aqua Lofoten Coast Adventure på Reine i Lofoten, ikke bare bestå av søppelplukking. Turistene vil bli tatt med til vakre korallrev for å oppleve Lofoten fra sin beste side også.

Miljøpartnere

Therese Larsen i Aqua Lofoten Coast Adventure

Therese Larsen i Aqua Lofoten Coast Adventure

Foto: Kjersti Fossåskaret Eltoft / NRK
Monica Kleffelgård i Lofoten Avfallselskap

Monica Kleffelgård i Lofoten Avfallselskap

Foto: Kjersti Fossåskaret Eltoft

Lofoten Avfallselskap (LAS) berømmer Therese Larsen for sitt initiativ og vil bistå dykkerfirmaet i sin miljøkamp.

– Vi kommer til å stille opp med henting av avfallet og få det levert gratis til vår miljøstasjon, opplyser Monica Kleffelgård i LAS.

Turer for søppelturisme vil ikke bli satt i gang før i september. Den miljøbevisste dykkeren mener at de ikke rekker å få ut informasjon nå før sommeren da de fleste allerede har planlagt ferien.

– Vi regner med at det vil ta tid å få konseptet innarbeidet. Om vi får to deltakere neste år, og ti året etter er det kjempeflott! Alt er bedre enn ingenting, og vi skal opprettholde tilbudet og ikke gi oss selv om det skulle vise seg å bli få påmeldte, slår Larsen fast.

Dumping av søppel fra brua

Lofoten Avfallsselskap har i samarbeid med Aqua Lofoten Coast Adventure tidligere i vinter dokumenter at avfall blir kastet under Djupfjordbrua i Moskenes kommune.

– Blant annet ble det funnet elektronikk, som inneholder miljøgifter og er gratis å levere både hos forhandler hvor man har kjøpt varen, eller til miljøstasjonen, sier Kleffelgård.

Funnene i videoen er relativt nye ting, da de ikke er gjengrodd av tang og alger.

Ta en titt på filmen og se hva de fant:

– Det ble observert to menn som kastet ting over brua. Når de først har det i bilen er det merkelig at de ikke kjører det litt lengre til nærmeste miljøstasjon og får det levert der, sier dykkeren bak filmen, Therese Larsen.

Pilotprosjekt

Marint avfall er såkalt herreløst avfall, det vil si at det per i dag ikke er noen finansiering for å håndtere dette. Dugnadsorganisasjonen, Hold Norge rent, tok derfor initiativ i fjor til en nasjonal strandryddedag for å bekjempe og dokumentere marin forsøpling langs kysten vår.

Inge Wegge (25) og Jørn Ranum (22)

På denne stranden i Lofoten ble det funnet søppel fra 16 forskjellige nasjoner.

Foto: Privat


Lofoten Avfallsselskap (LAS) var en av de første aktørene til å bli med på pilotprosjektet til ”Hold Norge rent”. Etter vinterstormene kommer mye avfall inn til land og legger seg på strender og i kystsonen.

– Vi var det området som fikk samlet inn mest søppel på strendene. Over 13 tonn! Det forteller oss at behovet for slike årlige aksjoner er stor, sier Monica Kleffelgård.

Nesten fem mil med strand og kystlinje ble ryddet av 469 personer i Lofoten i fjor. Mye av søppelet som ble plukket opp hadde reis langt.

– På en av strendene i Flakstad kommune ble det registrert avfall fra 16 forskjellige nasjoner, så det er mye som også kommer langveis fra, opplyser Kleffelgård.

I mai vil LAS på nytt ha en strandryddeuke og håper på enda flere frivillige.

– Plast er verstingen

Søppel i fjæra

Vil du sitte i denne hagestolen funnet i havna på Reine i Lofoten?

Foto: Kjersti Fossåskaret Eltoft / NRK

Det er plast som dominerer søppelet vi finner i havet. Noen plasttyper er nesten evigvarende, mens andre brytes ned over lang tid til mindre og mindre biter.

– Små plastbiter som flyter i overflaten forveksles med plankton og maneter og spises av både fugl og fisk, sier Monica Kleffelgård.

Forsøpling i parker og langs veiene kan vi som regel se, mens forsøpling av havet er ofte ute av syne. Men dykker Therese Larsen som ofte besøker havbunnen ser konsekvensene.

– Jeg har sett krabber som surrer seg inn garn og ikke kommer seg løs. Og dyr som har gått inn i flasker og vokst seg for stor til å komme ut igjen, forteller Larsen.

Ingen oversikt over kystsøppel

Plastposer, tapte fiskeredskaper og annet søppel skader og tar livet av store mengder dyr i og rundt havet hvert år.

– Norge har ikke en god nok oversikt over forsøpling av havet, sier Anne Sundbye i Klima og forurensningsdirektoratet.

Det er nå opprettet stasjoner som overvåker Nordsjøen for å kartlegge hvor søppelet kommer fra og hvem som står bak. Søppelet som nå skylles inn på Lista og ytre Hvaler blir undersøkt.

– Strandsøppelundersøkelser kan gi informasjon om sammensetning, kilder, mengder og trender som kan gjenspeile forsøplingssituasjonen og til en viss grad søppelets opprinnelse, sier Sundbye.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.