Hopp til innhold

Sokneprest vil diskutere korset i det norske flagget

Soknepresten Gisle Meling i Svolvær mener at korset i det norske flagget bør revurderes. – Vi kan ikke lenger si at vi er et kristent land, sier presten etter at kirke og stat skilte lag i dag.

Video Bør flagget revurderes?

LITE BEVISSTE: – Folk tenker ikke over det hvordan det norske flagget ser ut. De tenker bare på at det er et flagg. Men det har et kors i seg, sier sokneprest Gisle Meling. Se TV-saken fra NRK Nordland her!

Mandag endret Stortinget Grunnlovens bestemmelser om statskirken. Vedtaket karakteriseres som en historisk endring for Den norske kirke.

Nettopp var tema i talen som sognepresten i Svolvær holdt på selveste nasjonaldagen. Talen falt ikke i god jord, men soknepresten holder på sitt.

– Ikke lenger et kristent land

– Mange er uenige med meg. Men det er en kjensgjerning at hele det kristne budskapet er integrert i det norske flagget. Flagget som symbol bør jo stå for de verdiene som Norge identifiserer seg med. Det har skjedd mye i Norge siden 1821 da stortingsmann Frederik Meltzer la fram sin tegning av det norske flagget slik det brukes i dag. Vi kan ikke lenger si at Norge er et kristent land, sier sokneprest Gisle Meling til NRK.no.

  • Hva mener du? Delta i avstemming og debatten under!

Selv liker han det norske flagget godt slik det er i dag. Men han innser at det har både gode og dårlige sider.

– Må ta diskusjonen

– Vi må tørre å ta diskusjon om hva det norske flagget er. Det er et kors, som lyser mot oss. Folk tenker kanskje ikke over det, de ser bare et flagg. For en muslim har flagget både gode og dårlige assosiasjoner med seg. Tenk på hvordan korsfarerne brukte korset. Nå vi skal være en nasjon med et religiøst mangfold så kan vi ikke la det samlende symbolet være et kors, mener presten.

Meling skulle ønske at flere nordmenn reflekterte over hvordan flagget ser ut.

– I 2012 heiser mange flagget uten å reflektere over hva det står for, og hva symbolene betyr. Vi sier jo at vi flagger et standpunkt, og flagget brukes for å markere hvilke territorier man hersker over. I krig er flagget et skille mellom liv og død. Vi skyter på dem som ikke har samme flagg som oss. Jeg tror at det kan være bra å reflektere over hvilke symboler vi omgir oss med, sier soknepresten.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hvordan det norske flagget bør se ut i framtiden, har ikke Gisle Meling tenkt så mye på. Men han ser ikke bort fra at det kan komme både støtte og tanker om et nytt, norsk flagg når diskusjonen er i gang.

– Det kan komme støtte fra uventet hold. Fra Human-Etisk Forbund for eksempel, sier Meling.

– Dummeste jeg har hørt

Jens Brun-Pedersen

SER IKKE KORS: Pressesjef Jens Brun-Pedersen i Human-Etisk Forbund.

Foto: Humanetisk Forbund

Pressesjef Jens Brun-Pedersen i Human-Etisk Forbund sier Meling ikke kan forvente seg støtte fra humanetikerne.

– Dette er det dummeste forslaget jeg noen gang har hørt. Dersom soknepresten i Svolvær ser et kors i det norske flagget må det stå for hans egen regning. Flagget er rødt, hvitt og blått, som står for idealene frihet, likhet og brorskap fra den franske revolusjon. Fargene finnes også i det franske og det amerikanske flagget, sier Brun-Pedersen.

Han har ingen tro på at det vil bli en diskusjon rundt utseendet på det norske flagget.

– Nei, her tror jeg soknepresten er helt på jordet, sier Brun-Pedersen.

– Løve og øks er ikke fredelige

17.mai i Bodø

NORGES FLAGG: Da Norge fikk sitt eget flagg, fulgte formen den skandinaviske tradisjonen for korsflagg. Her fra 17. mai i Bodø.

Foto: Simen Røiseland / NRK

Sokneprest Gisle Meling Han innser at det å endre et flagg er ikke gjort over natten.

– Det finnes sikkert regler og prosedyrer for sånt. Men når vi først er i gang er også tiden moden for å se på de symbolene vi omgir oss med i kirkens eget flagg. En løve og en øks. Kirken har jo et fredelig budskap. Det er ikke sikkert at de symbolene representerer dette på en god måte, mener Meling.