Hopp til innhold

Vern fører til økte transportkostnader

I løpet av ett år har sponplatefabrikken Arbor i Hattfjelldal fått doblet transportkostnadene. Årsaken er blant annet vern og nedlegging av Nesbruket i Mosjøen. – Dette er utfordrende, sier administrerende direktør.

Sponplatefabrikken Arbor fikk doblet transportkostnadene sine på grunn av vern.

Opplevde dobling i transportkostnader

Bedriften Arbor må stadig lengre fra Hattfjelldal for å skaffe tømmer til produksjon av sponplater, og det bekymrer ledelsen. Mens man tidligere kunne hente tømmer i nærområdet, må man i dag langt for å hente virke.

– I utgangspunktet kan man jo få tak i trevirke. Spørsmålet er hvor mye man er villig til å betale. Man kan importere fra Sør-Norge, men vi lever i en

Bjørn Jarmund

Bjørn Jarmund forteller at de nå må hente råstoffet de trenger 250 kilometer unna.

Foto: Frank Nygård / NRK

Per Olaf Lundtegen

Per Olaf Lundtegen (Sp) mener at aktiviteten går ned i de norske skogene.

Foto: Frank Nygård / NRK
Janne Sjelmo Nordås

Janne Sjelmo Nordås (Sp) mener næringsliv i nord får mindre fokus enn det i sør.

Foto: Senterpartiet
konkurransesituasjon, forteller administrerende direktør i Arbor, Bjørn Jarmund.

Fordobling

Tidligere hadde Arbor fordelen med å kunne ta ut lokal skog. Denne fordelen forsvant da stortinget vedtok å verne store deler av skogen på Helgeland. Vernevedtaket førte også til Nesbruket la ned driften i Mosjøen.

– Når Nesbruket nå er nedlagt må vi kjøre langt. Tidligere var snittavstanden 75 kilometer for å hente råstoff. Nå henter vi det i Trøndelag og det er 250 kilometer unna. Det sier seg selv at kostnadene øker, fortsetter Jarmund.

Jarmund understreker at han ikke er imot vern, men at han reagerer på at en så stor del av råstoffet til en enkel aktør tas bort, og mener at de som har tatt avgjørelsen må kompensere aktørene.

Fordoblingen i transportutgifter som selskapet nå opplever tas på alvor av en av stortingets fremste talsmenn for skogbruk.

– Politikerne ser ikke konsekvensene

– En må jo ha et klart formål med vernet. Det nytter ikke bare å verne for å få opp prosenten, du må oppnå et formål også, sier stortingsrepresentant Per Olaf Lundtegen (Sp).

Lundtegen mener politikerne ikke har sett konsekvensene av vernevedtakene.

– Det som er situasjonen i norske skauer i dag er at aktiviteten går ned, slik at behovet for vern blir mindre fordi dette verner seg selv, sier stortingsrepresentanten.

Skeptisk til verneprosess

Han støttes av stortingspolitiker Janne Sjelmo Nordås (Sp). Hun mener oppmerksomheten er større når det er store næringslivhendelser på Østlandet, og at Nord-Norge opplever et mindre fokus.

– Jeg har blitt meget skeptisk til verneprosesser fordi man ikke ivaretar samfunnet totalt sett. Man tenker heller ikke at det skal være mulig å ha verdiskaping til tross for en beskyttelse av en næring.

Nordås forteller at fordi det er 90 prosent statsgrunn i Hattfjelldal, blir det hele ekstra krevende på grunn av at staten ofte verner sin egen grunn.

Utfordrende situasjon

Til tross for økte transportkostnader har ikke ledelsen eller de 90 ansatte i Arbor trenkt å gi opp.Ledelsen og de 90 ansatte ved Arbor har ikke tenkt å gi opp.

– Vi har lyst til å utvikle oss og vi har lyst til å gi våre medarbeidere den lønna de fortjener. Det er klart at når vi får slike ekstrakostnader er det utfordrende, avslutter Jarmund.

Arbor, Hattfjelldal

Arbor i Hattfjelldal har omlag 90 ansatte.

Foto: Frank Nygård / NRK