Hopp til innhold

Væpnet aksjon mot lege i Nordland

Som en farlig forbryter ble vikarlegen Jan Øren pågrepet av væpnet politi mens han spiste middag på kafé i Rødøy. Ansatte i kommunen fryktet at han var gått fra vettet og hadde varslet politiet.

Jan Norvald Øren

Jan Norvald Øren er nå tilbake i Bergen, etter den dramatiske avrundingen av vikartiden i Rødøy.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Hadde det ikke vært så alvorlig, hadde jeg nok sett det humoristiske i det, forteller Jan Øren på telefon fra Bergen.

– Men jeg føler meg veldig, veldig sviktet av offentlige instanser som burde visst bedre enn å handle på denne måten.

Pågrepet og påsatt håndjern

Vikarlege Jan Øren fikk altså en dramatisk avslutning på en måneds vikariat i nordlandskommunen Rødøy . En vanlig onsdag kveld i midten av august satt han og spiste middag på spisestedet Klokkergården da fem væpnede politifolk plutselig omringet lokalene.

Politiet, som var i full terrorutrustning, og bevæpnet med pistol og maskinpistoler, marsjerte inn i lokalene, tok på ham håndjern og fjernet ham fra lokalene.

Gjestene ble sjokkerte vitner til hendelsen, og styreleder ved Klokkergården, Alf Hagen, stiller spørsmål både ved ressursbruken til politiet, og nødvendigheten av å opptre slik de gjorde. Det samme gjør også andre som var vitne til hendelsen.

– Her må politiet legge til side taushetsplikten og gi oss noen svar, sier Hagen til Helgelands Blad .

– Forvist fra øya

Politimester Geir Ove Heir

Politimester Geir Ove Heir i Salten.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Men Jan Øren har ennå ikke fått svar på hvorfor han ble hentet av væpnet politi. Men Salten politidistrikt, ved politimester Geir Ove Heir, sier til VG at de ble bedt om å rykke ut i et helseoppdrag for å framstille en person for lege.

Ifølge Heir fikk de dramatisk informasjon fra troverdige kilder, som gjorde at han beordret bevæpning for mannskapet som ble fraktet fra Bodø med helikopter.

– Vi sendte ut mannskap som var forberedt på en vanskelig situasjon. Da vi kom fram, var ikke situasjonen så dramatisk som de første meldingene tilsa. Innsatsleder beordret derfor at en del av utstyret skulle legges igjen i helikopteret.

Selve hentingen av personen foregikk rolig og greit, forteller Heir til VG.

Legen fant ham frisk

Men i Bodø kunne ikke legen finne noe galt ved Øren, og han kunne vende tilbake til Rødøy. Da var det bare å pakke sammen sakene og bevege seg vestover.

– Jeg måtte overnatte i bilen, og hadde knapt nok bensin til å komme meg helt hjem til Vestlandet. – Jeg, som er norsk, og 100 prosent viking, ble forvist fra Rødøy.

– Nå skjønner jeg litt mer hvordan jødene opplevde å være uønsket, sier Øren til NRK.no. I det ene øyeblikket får jeg skryt av innsatsen og jobben jeg gjør, og i det neste er jeg uønsket, og «dolket i ryggen».

Vanskelige forhold

Øren var i ferd med å avrunde et vikariat på Rødøy da situasjonen eskalerte. Øren beskriver en periode med høyt arbeidspress, og at han hadde bedt om å få jobbe to dager ekstra gratis for å komme à jour med papirarbeidet, men at han fikk ikke lov til det.

– Tror du at noen vil se det som en svikt i din legetjeneste at du ikke hadde fått skrevet ned og loggført ting?

– Ja, det kan de problematisere, og derfor ble jeg hindret i å fullføre jobben. Det er kanskje det som er meldt til fylkeslegen, om manglende dokumentasjon? spør Øren seg.

Fylkeslegen i Nordland bekrefter at han har mottatt bekymringsmelding fra helse- og omsorgssjefen i Rødøy kommune om lege Jan Øren.

– Kommuneledelsen meldte inn sin bekymring angående den aktuelle legen forut for politiaksjonen. Vi ga råd og veiledning i den forbindelse. Jeg har også hatt en oppfølgingssamtale med kommuneledelsen denne uken, bekrefter fylkeslege Jan-Petter Lea overfor VG.

Kritiserte kommunen

Øren forteller også til NRK.no at han hadde flere synspunkter på måten legetjenesten fungerte i kommunen, og han var ikke fornøyd med datasystemet.

– Men opptrådte du truende mot noen, eller truet med å skade deg selv eller andre?

– Overhodet ikke. Jeg ble sint da jeg snakket med en kollega uten å få hjelp med dataen, og bante idet jeg slengte på røret. Men jeg har ikke truet noen, forsikrer Øren.

– Jeg har vært litt hissig et par ganger, og i ett tilfelle snakket jeg en vanskelig pasient til rette, selv om vedkommende fikk rask og god hjelp.

Øren sier han har demonstrert noen selvforsvarsgrep for en kollega i en fristund, og tror det kan ha blitt misforstått. – Jeg kan enkelte forsvarsteknikker, men jeg vil kun bruke dem om jeg blir utsatt for en farlig, kriminell situasjon.

Mener politiet ble feilinformert

Øren opplevde det som politifolkene fryktet at han ville bruke makt, men de skjønte raskt at han ikke ville gjøre det.

– De hadde fått frykten plantet i seg, som gjorde at de pågrep meg på en så dramatisk måte. Hadde jeg vært så aggressiv, så hadde det vært en god taktikk å benytte seg av antiterrortroppen. Men jeg var helt rolig, og det var ikke grunnlag for å legge meg i håndjern.

Øren har en teori om hva som har skjedd i forkant, men han vil ikke si nøyaktig hva han tror det er.

– Da politiet kom, skjønte jeg at det var den konflikten som hadde eskalert, og at noen hadde mistet hodet, og fått panikk, og varslet politiet irrasjonelt med ubegrunnet frykt.

Vingestukket

Øren sier han ikke har fått mer enn 20 000 kroner betalt i forskudd for jobben han har gjort. Vikarbyrået han jobbet for har han vanskelig dialog med. Og kommunen har han ikke snakket med i det hele tatt siden hendelsen onsdag 13. august.

– Etter dette blir det vanskelig for meg å få jobb i det offentlige, sukker Øren. Han sitter igjen med mange ubesvarte spørsmål om hvorfor vikartiden endte slik den gjorde. – Jeg føler meg sveket av det offentlige, fra flere instanser som jeg forventet hadde kunnskap og kompetanse for å håndtere ting mer ryddig.

Helse- og omsorgssjef i Rødøy kommune, Maj-Britt Hafsmo, ønsker ikke å kommentere saken overfor VG.

– Dette kunne vært håndtert annerledes

Rødøy, som så mange andre utkantkommuner, sliter med legedekningen. – Vi har vikarer, som gjør en god jobb, sier ordfører Olav Terje Hoff til NRK.no.

Han er selv sykmeldt og har ikke kjennskap til den aktuelle saken, og viser til varaordfører Torstein Simonsen (Rødøy Fellesliste). Denne sier til NRK at det er vanskelig å kommentere saken på grunn av taushetsplikten, men at saken involverer flere ansatte i etaten.

– En lege er hos oss både en del av AMK-nettverket der man benytter mye ambulansebåt, og del av den tjenesten som våre innbyggere får på vanlige legedager på legekontor i kommunen. I mitt syn avspeiler ikke dette en konflikt mellom de ansatte, men det er nok mer at det fra et par forskjellige hold har vært rettet noe bekymring knyttet til dette.

Simonsen mener slik situasjonen utviklet seg var det en vel kraftig aksjon fra politiet sin side. Det var ingen diskusjon mellom administrasjonen og politikerne før politiet ble varslet.

Sammenligner med 22 juli

– Det ble kanskje noen uklare beskjeder, og det ble nesten en 22. juli-lignende situasjon. Slik hadde det ikke behøvd å bli, sier Simonsen og forklarer det i etterklokskapens lys. – Vi kjenner ikke alltid våre vikarleger like godt, og det kan komme negative og positive overraskelser.

– Det kan være vanskelig å vurdere meldinger som kommer inn. Vi synes nok kanskje at det burde vært taklet annerledes, uten å kritisere noen. Det er ikke så lett å vite hvordan ting oppleves av dem som opplever det direkte, og hva som blir sagt til politiet.

– Men har dere tenkt å kontakte ham og snakke om det som har skjedd?

– Han er jo ansatt i et bemanningsbyrå og ikke egentlig ansatt hos oss, sier Simonsen i en rask kommentar før han må avbryte intervjuet.

Ønsker svar i saken

Lege Jan Øren har gjort flere forsøk på å finne ut hva som har skjedd, uten å lykkes. Han mener noen utenfra bør se på saken, for å finne objektive svar.

– Kanskje burde politisjefen i Tromsø finne ut hva som gjorde at politimesteren i Bodø beordret væpnet aksjon i Rødøy, spør Øren.

Politifolkene som kom var veldig pågående i begynnelsen, men skjønte etter hvert at de var utsatt for feilinformasjon. De la meg i håndjern, i tilfelle jeg likevel ville utagere.

– De trodde du var en skikkelig desperado?

– Ja, jeg skulle vel ta det som kompliment at de satte fem politimenn for å ta meg, at de trodde jeg var så sterk, sier Øren til NRK.no.