Hopp til innhold

Utsetter omstridt traume-nedleggelse: – Vi er mange som feller gledestårer nå

Styret i Helse Nord ber Nordlandssykehuset utsette den omstridte nedleggelsen av traumeavdelinga fordi de vil ha mer informasjon. – Ekstremt viktig for oss, sier facebook-aksjonist og tidligere pasient Monica Sørensen.

Monika Sørensen

– Dette er ekstremt viktig for oss. Vi er mange som i dag feller tårer fordi vi endelig er blitt hørt, sier tidligere pasient og leder for facebook-aksjonen «Styrk psykiatrien, ikke legg ned.», Monika Sørensen.

Foto: Nils Mehren/NRK

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at styret i Nordlandssykehuset tidligere i november enstemmig vedtok å legge ned Enheten for traumelidelser ved årsskiftet.

Enheten er et tilbud til personer som har opplevd vold, overgrep, omsorgssvikt og tortur - og er ett av tre spesialiserte sentre i landet.

Nedleggelsen skjer som følge av nasjonale føringer, og planen er at pasienter med alvorlige traumelidelser i stedet skal behandles ved distriktspsykiatriske sentre.

– Bombardert med henvendelser

Men på Helse-Nords styretmøte i Alta onsdag satte styret midlertidig foten ned for vedtaket.

– Styret er det siste døgnet blitt bombardert med henvendelser, forteller styreleder i Helse Nord, Bjørn Kaldhol, som altså ber Nordlandssykehuset utsette nedleggelsen.

– Vi har bestemt at vi ønsker mer informasjon. Spesielt når det gjelder hvordan de pasientene som i dag har sitt tilbud ved Nordlandssykehuset, og som tilhører Helgeland, Universitetssykehuset Nord-Norge og Finnmarkssykehuset sitt område, skal få sitt tilbud sikret etter en eventuell omlegging.

– Betyr dette at dere ikke stoler på styret i Nordlandssykehuset?

– Det har ingenting med det å gjøre. Vi vil som sagt kvalitetssikre tilbudet til de pasientene som ikke er Nordlandssykehusets ansvar.

Bjørn Kaldhol, styreleder Helse Nord

– Vi har bedt styret ved Nordlandssykehuset om å utsette iverksettelsen av vedtaket inntil vi får gjort en endelig behandling, bekrefter styreleder Bjørn Kaldhol i Helse Nord.

Foto: Kari Skeie / NRK

– Er det blitt gjort et for dårlig utredningsarbeid fra styret ved sykehuset?

– Det forelå ingen direkte innstilling fra styret. Det forelå en orientering om denne behandlinga som er skjedd ved nordlandssykehuset, og de planene som er der- Vi har bedt om en ny runde, og når vi får den informasjonen skal styret i Helse-Nord ta en endelig standpunkt.

Helt åpent

Når det standpunktet tas, kan ikke styrelederen si noe konkret om foreløbig. Ei heller hva resultatet blir.

– Akkurat nå er det helt åpent. Det kan bli den løsningen styret ved Nordlandssykehuset har foreslått, eller det kan bli en annen løsning. Nå får vi bare ta det med ro, så skal alt dette gjennomgås grundig.

– Men det blir ikke før 1. januar?

– Vi har bedt styret ved Nordlandssykehuset om å utsette iverksettelsen av vedtaket inntil vi får gjort en endelig behandling, bekrefter Kaldhol.

– Ekstremt viktig for oss

Blant dem som har engasjert seg sterkt i nedleggelsen er tidligere pasient ved traumeenheten, Monika Sørensen.

Hun er leder for facebook-aksjonen «Styrk psykiatrien, ikke legg ned.», og jubler for utsettelsen.

– Dette er ekstremt viktig for oss. Vi er mange som i dag feller tårer fordi vi endelig er blitt hørt, sier Sørensen.

Hun legger ikke skjul på at behandlingen hun har fått ved Enheten for traumelidelser har vært viktig for henne.

– For min del regner jeg livet mitt som før og etter Bodø. Det jeg visste og gjorde før jeg kom hit, kan ikke sammenlignes med hvordan jeg lever i dag.

– Dette er bare en utsettelse, er du redd for at enheten likevel blir lagt ned?

– Vi mener det nå er viktig at kompetente fagfolk blir med i denne utredningsgruppa og lager en åpen utredning. Den risikovurderinga som er blitt gjort setter vi store spørsmålstegn ved, sier Sørensen.

Blant annet fikk aldri styret ved Nordlandssykehuset se risikoanalysen før de vedtok å legge ned traumeenheten.

Kan drøye til februar

Hun takker samtidig styret i Helse Nord for å ha lyttet til utspillene underveis.

– For oss er dette bare en delseier, men det er en viktig delseier. Vi er glad for at nedleggelsen utsettes, men vi tar ikke pause. Vi skal jobbe videre for at det blir gjort vedtak på et regionalt senter.

Ifølge styreleder Bjørn Kaldhol er tidligste mulighet for ny behandling 18. desember. Skjer det ikke da, kan det tidligst bli en løsning i begynnelsen av februar.

Kaldhol er uansett trygg på at de vil falle ned på den rette løsningen til slutt.

– Vi i Helse Nord-styret har ansvaret for at denne pasientgruppa skal få et godt tilbud, og det skal vi sørge for at de får, avslutter han.