Laks i mære - FJERNER TOLL: USA fjerner straffetollen på norsk laks. - Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

FJERNER TOLL: USA fjerner straffetollen på norsk laks.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

USA fjerner straffetoll på norsk laks

– Dette er først og fremst en prinsipielt viktig avgjørelse for norske eksportinteresser i et lengre perspektiv, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

Lisbeth Berg Hansen - FORNØYD: Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen sier avgjørelsen er viktig for den eksportrettede oppdrettsnæringen. 
NRK

FORNØYD: Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen sier avgjørelsen er viktig for den eksportrettede oppdrettsnæringen.

Foto: NRK

US International Trade Commission har i dag besluttet å fjerne den over 20 år gamle antidumpingtollen på norsk laks i USA.

Norske myndigheter og laksenæringen vant dermed fram i gjennomgangen av tiltakene som fant sted i 2011.


– Denne saken har grunnleggende viktige nærings- og handelspolitiske aspekter som det har vært viktig for oss å få ryddet opp i, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

Laksenæringen er svært eksportrettet og avhengig av gode og forutsigbare handelsbetingelser. Dette er derfor en viktig avgjørelse, fortsetter hun.

Fjernet vedtak fra 1991


USA innførte i 1991 anti-dumping og anti-subsidietiltak mot importen av hel fersk laks fra Norge.

WTO-avtalen pålegger amerikanske myndigheter hvert femte år å foreta en gjennomgang av hvorvidt straffetollen skal videreføres.

En slik gjennomgang ble startet i januar 2011, og både den norske laksenæringen, representert av FHL og NSL og norske myndigheter meldte seg da som parter i saken.

NRK setter pris på at mange bidrar med meninger, erfaringer og synspunkter i kommentarfeltet. Takk for at du begrunner dine meninger og avstår fra personangrep. Innlegg som ikke følger våre regler for deltakelse kan bli slettet.

Flere nyheter

Telemarkforskning utgir årlig en oversikt over kulturnivået i norske kommuner. Indeksen rangerer alle de 428 kommunene i Norge etter ti ulike kulturbaserte kriterier. Tallene i kartet viser hvordan din kommune rangerer blant de 428 kommunene i landet.

Her er Norges beste kulturkommuner

Røros kommune kan for tredje gang skryte av tittelen «Norges beste kulturkommune», etter å ha stukket av med seieren i Norsk kulturindeks 2014. Sjekk hvordan det står til med kulturnivået i din kommune.

Les saken

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Mor kastes ut, mens baby får opphold
Mange skjulte skatter hos Nasjonalbiblioteket

Flere nyheter

Radio

Radio Nordnytt

Hør siste radiosending fra NRK Nordland

TV-sending

NRK Nordland

Se TV-sendinger fra NRK Nordland igjen

Nordlandsstemmer

Nordlandsstemmer

Les alle ytringene fra Nordland her