Hopp til innhold

Urban kunst midt i ødemarka

To gatekunstnere, fem hus, utallige liter med maling. Det er mye som må til for å flytte storbyfenomener ut på landsbygda.

Urban kunst i Lofoten

Pike med fluesopp er det mest tilgjengelige motivet - like ved E 10 ser du det når du kjører bil. Beliggenheten må du finne selv, sier kunstnerne.

Foto: John Inge Johansen

Har du gått i gata i Oslo, Bergen, Lisboa eller Berlin for den del, kan det hende at du har støtt på noen utrolig detaljerte kunstverk på offentlige vegger. Ved siden av grafitti og ren tagging er street art en undergrunnsbevegelse.

Urban kunst i Lofoten

Supermann på dialyse - selv en superhelt blir gammel i Pøbels strek.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Nå har to av landets mest anerkjente og erfarne kunstnere i denne sjangeren gått løs på vegger i Lofoten.

Dolk og Pøbel

De signerer i utgangspunktet ingen av bildene i Lofoten. De skal få stå for seg selv og tale for seg selv, sier ”Dolk” som opprinnelig kommer fra Bergen.

- Det er alltid så mange ansikter og navn som står i veien for opplevelsen av det du ser, sier han til NRK Nordland. Vi ønsker at folk skal kunne tenke og reflektere selv uten at de nødvendigvis vet HVEM som har laget det de ser.

Urban kunst i Lofoten

Zooicide kaller Dolk dette bildet - det eneste i serien med en tittel. Alle de andre bildene kan publikum selv bestemme over...

Foto: John Inge Johansen / NRK

Dolk er en signatur i street art-miljøet som har oppnådd internasjonal anerkjennelse. Nylig ble noen av hans håndlagde trykk solgt for nesten to hundre tusen kroner i løpet av noen få dager. Han har turnert på flere festivaler og hatt en utstilling sammen med en annen signatur som er godt kjent i østlandsområdet :”Strøk” – men i Lofoten er det ”Pøbel” som er involvert i det store prosjektet.

Ghetto Spedalsk

Målet til de to er å flytte det urbane kunstutrykket ut i ingemannsland. På fraflytta hus maler de opp motiver som dekker hele veggen. Samtidig har ett og annet hus fått besøk på innsiden… Stort sett spør de om lov til å gjennomføre dekoren – og de er overrasket over hvor raskt lofotingene har tatt i mot det nye uttrykket..

- Vi spør de som eier husene, og noen har sett det vi har gjort i lokalavisen eller langs veien, dermed blir vi invitert til å overnatte og jobbe uforstyrret i timesvis, og det er en ganske annen virkelighet enn det vi opplever i byene, sier Pøbel til NRK.

Urban kunst i Lofoten

Søvngjengeren har tidligere vært brukt som utsmykning på et treningssenter i Bergen - i Lofoten går mannen rett ut i havet.

Foto: John Inge Johansen

Prosjektet har fått navnet ”Ghetto Spedalsk”

- Nå er målet vårt at vi skal male de vel tjue husene vi har fått tillatelse på i løpet av neste sommer, da henter vi opp kanskje ti internasjonale kunstnere, maler i hemmelighet på hus som ligger virkelig ensomt til, og har en street art-festival som folk kan oppdage etter at vi er ferdige, forteller Dolk.

Folkejakt

Konsekvensen av prosjektet så langt er at folk i nærområdet i Lofoten har begynt å se på husene på en ny måte. Enkelte har satt seg fore å fotodokumentere alt som er gjort av disse to i Lofoten, og siden det ikke ligger noen kart med komplett oversikt, blir det jungeltelegraf og internett som er hjelpemidlene.

Urban kunst i Lofoten

Pøbel viser NRK hvordan sjablongkunsten lages fra grunnen av. En miniatyrutgave av supermann på dialyse tar form.

Foto: John Inge Johansen / NRK

NRK Nordland var med begge kunstnerne på en guidet visning – noe som er svært uvanlig siden ingen av dem noensinne har gitt et intervju til tv-selskaper. Faren for å bli gjenkjent og risikere at politiet vet hvem de er, gjør at de stiller opp anonymt. Bildene fra turen kan du ser her på våre nettsider.

Stolt kultursjef

For Vestvågøy kommune er det en gigant-gave som er blitt gitt av kunstnerne. Uten å røpe hvor hvert enkelt verk befinner seg, avslører vi her at ”Søvngjengeren” befinner seg på en naustvegg ved Borgvåg. Sjablongen som er brukt til dette motivet, er den samme som eierne betalte nesten 100.000 kroner for å få på veggen til et treningssenter i Bergen. Det er umulig å fastslå verdien av prosjektet som nå er delvis ferdigstilt, og for kultursjef Camilla Skadeberg er ikke den økonomiske verdien det vesentlige:

- De setter fokus på hus og på eiendommer som gjør at folk kanskje betrakter dem på en annen måte, sier hun. Fra å være et øde og forfallent hus blir det nå et kunstverks om setter i gang prosesser på en helt ny måte, sier Skadeberg.

Dette er det første motivet som ble laget i Lofoten i 2006.

En gutt som maler et hjerte - dette var det første bildet som Dolk og Pøbel satte opp i full skala i Lofoten.

Foto: Oona Thorgersen

Siste:

Herved kan vi presentere nok et veggmaleri, av den eller de som signerer sine etterhvert så berømte veggmalerier med "Pøbel".

Fiskesurfer malt av Pøbel i Lofoten
Foto: Billy Jacobsen / NRK

Bildet er malt ikke langt fra den vidgjetne Hauklandstranda. Kanskje det er dit han har tenkt seg med sitt surfebrett, den tradisjonsriktige kledde fiskeren?

Mer informasjon om street art finner du her:

(NRK tar ikke ansvar for innholdet på eksterne sider)

http://www.aftenposten.no/kul_und/article2549567.ece

http://www.thegiant.org/wiki/index.php/Dolk

http://mojoey.blogspot.com/2008/05/feed-muse-banksy-barely-legal.html?showComment=1210619520000

http://www.handmadeposters.com/display.aspx?menuid=5

http://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=908632

Det aller første huset som ble malt i Lofoten, ble foreviget av studenter fra kunst- og filmskolen i Kabelvåg. Lenke til denne filmen finner du her:

http://vids.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&VideoID=6572999