Hopp til innhold

Ung, enslig mor: – Må tenke økonomi hver dag

Siri Pettersen (24) er eneforsørger og lever på lærlinglønn. – Man kan leve greit under fattigdomsgrensa. Men samfunnet rundt må godta at alle ikke har like god råd.

Siri Pettersen lever på lærlinglønn

– Jeg må prioritere beinhardt hver dag, men vil ikke beskrive meg som fattig. Jeg er en enslig mor med dårlig økonomi.

Foto: Barbro Andersen / NRK

– Ja, jeg har dårlig råd, men jeg har det jeg trenger. Jeg har mat på bordet og tak over hodet til meg selv og barnet mitt. Jeg pleier å si at jeg er rik på kjærlighet, sier Siri Pettersen fra Lofoten.

Hun har et barn i førskolealder og er lærling som barne- og ungdomsarbeider. Lærlinglønnen utgjør 30 prosent av det hun vil tjene som ferdig barne- og ungdomsarbeider.

– Det er ikke mye, men jeg er god på å porsjonere slik at pengene varer ut måneden. Jeg må si nei til mye. Men så tar vi det igjen på lørdag.

Ekkelt å si nei

Bare det å gå i butikken kan være en prøvelse når andre ikke skjønner at det er nødvendig å si nei.

– Det er ekkelt. Du ser på blikket til folk at de tenker: Kan du ikke bare gi etter, stakkars barn. Slik ting trykker deg ned.

Noen ganger må Siri prioritere bort barnebursdager.

Det er vanskelig, spesielt karnevalsbursdager, hvor man må kjøpe kule kostymer.

NRK fortalte i går at antall norske barn som lever under fattigdomsgrensa har økt fra 84.000 til 92.000 på ett år. Over halvparten av disse barna lever i innvandrerfamilier. Barneminister Solveig Horne (Frp) tror at flere innvandrere og et tøffere arbeidsmarked gjør tallet kommer til å øke i årene framover.

Flere eneforsørgere

– Vi lever i ei tid der flere samliv går i oppløsning. Det gjør at vi får flere eneforsørgere. De havner ofte i en vanskelig økonomisk situasjon, som igjen kan gå ut over barna, sier dosent ved Nord Universitet, Asgeir Solstad.

Det største problemet med barnefattigdom i Norge er at barn blir utestengt. Solstad mener samfunnet må bli flinkere til å legge til rette slik at alle barn kan delta i ulike aktiviteter uten at pengene står i veien.

Fagkoordinator Gro Kristiansen i Voksne for barn

– Alle må stille opp og være gode forbilder, sier fagkoordinator Gro Kristiansen i Voksne for barn.

Foto: Gunder Christophersen, Barnsbeste

– Dersom vi ikke lykkes får vi et skille i barne- og ungdomsgruppene. Det er et demokratisk problem.

Fikk skryt

På konferansen «Penga og livet» i Bodø, som setter søkelys på barnefattigdom, blir Siri Pettersen framstilt som et forbilde både for barnet sitt og andre foreldre.

– Mange foreldre mangler ryggrad til å si nei. Noen sitter med gjeld nettopp fordi man skal tilfredsstille det man tror er barns behov. Et sted må det stoppe.

Fagkoordinator Gro Kristiansen i organisasjonen «Voksne for barn»

Siri Pettersen nikker bekreftende.

– Det positive med å ha lite, er at man lærer å sette grenser. Du lærer å sette mer pris på det man får, sier hun.

Men dersom lavinntektsfamilier skal kunne gå med hevet hode, må samfunnet stille opp.

– Alle må stille opp og være gode forbilder. Det gjelder fagpersoner, politikere og voksne generelt. Vi må være der for hverandre, sier Gro Kristiansen.