De siste silisiumplatene til solcellepanel produseres i disse dager ved REC i Glomfjord.

Snart er det slutt, men når staten spytter inn 50 millioner og Meløy får 100 millioner totalt i omstillingsmidler, gir det håp om ny aktivitet.

– Det er veldig positivt for Meløy at vi får denne muligheten. Her ligger alt til rette for videre produksjon. Du skal lete lenge for å finne en gjeng med mer pågangsmot og tro på at dette skal gå bra, enn du gjør her oppe, sier tillitsvalgt Ingar Jacobsen.

Totalt har 650 ansatte mistet jobben i Meløy kommune i løpet av det siste året og 25 000 kvadratmeter med industrilokaler blir stående ledig.

Vil skape 1500 nye arbeidsplasser

Video Ordfører takket og bukket for krisemillioner fra staten - Foto: Nyhetsspiller /

Meløy kommune mistet 20 prosent av arbeidsplassene da REC la ned i Glomfjord. Mandag fikk kommunen en milliongave fra kommunalministeren.

Disse skal fylles med nytt liv.

– Vi har lokaler og store menneskelige ressurser. Vi håper å fylle alle de flotte lokalene med ny arbeidskraft, sier Lothar Maruhn, administrerende direktør i Meløy næringsutvikling.

Han er mannen som skal sørge for at det skal blåses nytt liv i asken REC etterlot seg.

Maruhn forteller at Meløy er i full gang med å skaffe de oppsagte REC-ansatte ny jobb.

– Vi har forberedt oss ganske lenge for å sette i gang tiltak. Per dags dato har vi 10-12 prosjekter som skal bidra til at vi får på plass 400-500 arbeidsplasser for å erstatte de som er borte, sier han.

Og ikke nok med det. Det hårete målet til Meløy er 1500 nye arbeidsplasser innen 2025. Satsingen skal foregå innen metall- og mineralindustrien for å utnytte bergartene som finnes i stort omfang i Nordland. Også fiskeindustrien skal satses på.

– Solmiljøet er ikke dødt

Lothar Maruhn er leder for Meløy næringsutvikling - Lothar Maruhn er leder for Meløy næringsutvikling. - Foto: Leif Inge Larssen / NRK

Lothar Maruhn er leder for Meløy næringsutvikling.

Foto: Leif Inge Larssen / NRK

Men Maruhn forteller at også solcelleindustrien skal leve videre i Glomfjord. Han har vært i kontakt med de andre lokalmiljøene hvor REC la ned, og konklusjonen er klar:

– Vi er av den oppfatning at solmiljøet i Norge ikke er dødt, sier han.

Rec klarte aldri å tjene penger på solcelleproduksjon i Norge, men det gjør den norske solcelleprodusenten Norsun i Årdal. Det gir håp for Glomfjord.

– Vi har tross alt en produsent på Vestlandet som produserer med overskudd. Vi tror vi skal gjøre det samme, sier Maruhn.

– Markedet har skylden

Allerede jobber Meløy på spreng for å finne nye kunder. Tidligere har kommunen lagt ut hele industriparken til salgs for 1 krone.

I dag har kommunes folk har vært i møter med kunder i Nederland.

Hva som kom ut av det vil ikke Maruhn kommentere, men det viser at Meløysamfunnet er i full gang med å prøve å bygge opp noe i nytt i asken etter REC

– Nå er markedet problemet, men vi tror ting vil snu seg i løpet av 2013, sier han.

– Vi skal knytte til oss gode kunder og teknologi som er annerledes enn det REC har, fortsetter Maruhn.

Ministeren følger med

Det var kommunalminister Liv Signe Navarsete som i dag kom med gladnyheten om at Meløy får 50 millioner av staten.

Fra Oslo følger hun spent med hva som skjer i den kriserammede industrikommunen.

– Dette handler om lokalsamfunnet, men det handler også om den nasjonale verdiskapning. Det som skjer i Meløy er viktig for Norge som helhet også, sier ministeren.