Hopp til innhold

Tror på borgerlig vern av Lofoten

Oljemotstanderne tror oljen og gassen utenfor Lofoten og Vesterålen blir liggende – også under en borgerlig regjering. – Denne saken er ikke viktig nok for Høyre og Frp, tror Bjørn Kjensli.

Internasjonal camp i Lofoten

DEMONSTRASJONER I VENTE: Saken om oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen blir den vanskeligste saken for påtroppende statsminister Erna Solberg i de kommende regjeringsforhandlingene. Miljøbevegelsen varsler demonstrasjoner de kommende ukene.

Foto: Helene Lind Jensen / Natur og Ungdom

Men at Lofoten og Vesterålen blir et hett stridstema de kommende ukene er Bjørn Kjensli i organisasjonen Folkeaksjonen mot oljeboring helt sikker på.

– Det blir avgjørende uker for oljeframtiden i nord. Vi håper at flest mulig står opp mot aktivitet i denne regionen. Så får de heller lete etter olje andre steder, mener Bjørn Kjensli.

Hett stridstema

Bjørn Kjensli

Bjørn Kjensli i organisasjonen Folkeaksjonen mot oljeboring.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

Saken om oljeboring i det sårbare området utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, også kalt Nordland VI og VII og Troms II er den vanskeligste saken for påtroppende statsminister Erna Solberg i de kommende regjeringsforhandlingene. I det nye Stortinget er det 37 representanter som er imot, mens fem ganger så mange er for konsekvensutredning – altså det første skrittet mot oljeboring.

I det borgerlige flertallet, som skal i gang med forhandlinger er Høyre og Fremskrittspartiet for olje- og gassutvinning, mens småpartiene KrF og Venstre er imot.

– Ikke et valg for eller mot olje

Ifølge Kjensli er ikke et klart stortingsflertall nok til å sette i gang med oljeutvinning.

– Det er ikke så enkelt. Velgerne har ikke stemt for eller mot oljeboring i dette valget. Et oljefritt Lofoten og Vesterålen har ikke vært den avgjørende saken. Dessverre for oss, for målinger og undersøkelser viser at det er flertall i befolkningen mot oljeboring i Lofoten og Vesterålen.

Han mener det er viktig at demokratiske spilleregler blir fulgt i denne saken.

– Et demokrati kjennetegnes av hvordan flertallet håndterer mindretallet. Det er helt opplagt at dersom vi skal få ei regjering som skal styre, trenger den et flertall. Det flertallet består av partier som er både for og imot. Da blir det en diskusjon om hvordan flertallet håndterer saker som er viktig for mindretallet. Vi får håpe at flertallet er såpass raus at de sier at Lofoten og Vesterålen ikke er avgjørende for Norges framtiden, sier Bjørn Kjensli.

Han drar paralleller til EU-kampen i 1972 og 1994.

– Også den gang var det et stort flertall på Stortinget og i partiene både regionalt og lokalt for et EU-medlemskap. Men folkeflertallet sa nei. Vi ble ikke EU-medlem, og det har alle i ettertid sett var lurt.

– Strider mot alle prinsipper

Direktør Ørjan Robertsen i LoVe Petro

Direktør Ørjan Robertsen i LoVe Petro.

Foto: Knut Eirik Olsen / NRK

Direktør Ørjan Robertsen i LoVePetro, en organisasjon for 200 bedrifter i Lofoten og Vesterålen, mener at Kjensli snur alt på hodet.

– At en mindretall skal styre Norge er imot alle prinsipper. Det strider mot parlamentarisme, sier han til NRK.no.

Han er forberedt på at KrF og Venstre stiller et ultimatum og setter foten ned for konsekvensutredning.

– Men jeg kan ikke tenke meg at Høyre og Frp lar mindretallet bestemme i en så viktig sak for Norge, mener han.

I tillegg til stortingsflertallet ønsker 11 av 12 kommuner i Lofoten og Vesterålen konsekvensutredning.

– Det samme gjør alle de tre nordnorske fylkeskommunene, og de store bykommunene som Harstad, Narvik, Tromsø og Bodø. Vi regner med at når lokaldemokratiet ønsker dette så sterkt, og vi nærmest kan grunnlovsfeste konsekvensutredning må dette få gjennomslag i den nye regjeringen, sier Robertsen.

Han legger til at de såkalte nei-partiene går tilbake i Lofoten og Vesterålen med 9,7 prosent.

– Det er også et klart signal, sier han til NRK.no.

Varsler demonstrasjoner

Svolvær i Lofoten

I det nye Stortinget er det 37 representanter som er imot, mens fem ganger så mange er for konsekvensutredning – altså det første skrittet mot oljeboring.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Også Bellona og WWF tror på borgerlig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja. Til Teknisk Ukeblad sier rådgiver for marin forvaltning i Bellona, Sigurd Enge at oljekampen er viktigere for KrF og venstre enn for Høyre og Frp.

– Det skal uansett bli spennende å se, men jeg tror Høyre og Frp vil gå med på vern, sier han til ukebladet.

Og WWF er enige.

– Jeg har full tillit til at Venstre og KrF ikke gir seg i den saken, selv om forhandlingene med Høyre og Frp vil bli tøffe, sier WWFs generalsekretær Nina Jensen.

Bjørn Kjensli sier at miljøbevegelsen varsler demo under de kommende regjeringsforhandlingene.

– Vi skal legge press på forhandlingspartnerne. Et oljefritt Lofoten og Vesterålen er den viktigste saken for oss. Norge kan klare seg utmerket godt i framtida uten å ta i bruk olje- og gassressurser utenfor Lofoten. Og regionen vil klare seg utmerket med det eksisterende næringslivet som fisk og turisme er. Det har rapporten til Handelsdepartementet vist. Derfor er det ingen grunn til å sette i gang virksomhet her i denne stortingsperioden, sier han til NRK.no.