Hopp til innhold

Tre kroatiske arbeidere har dødd under arbeid på norske høyspentledninger

På få år har tre kroatiske arbeidere dødd i forbindelse med arbeid på norske høyspentledninger. – Uholdbart at noen skal sette livet på spill for å bygge kraftledninger i Norge, sier forbundsleder.

Folk under masta ved dødsulykka

I april døde en 32 år gammel arbeider fra Krotia da han falt mellom 30 og 35 meter ned fra en høyspentmast i Vest-Agder. I går døde en annen arbeider fra Kroatia i forbindelse med arbeid på en høyspentmast i Nordland.

Foto: Lars Eie / NRK

Mandag ettermiddag omkom en kroatisk linjemontør i 30-årene i en arbeidsulykke ved Statnetts anlegg ved Nedre Røssåga kraftstasjon i Hemnes. Mannen var bosatt i utlandet og etterlater seg familie i hjemlandet.

Dødsulykken er den tredje ulykken der en kroatisk arbeider mister livet i forbindelse med jobbing på norske høyspentlinjer i regi av Statnett i løpet av få år.

Tre dødsulykker på få år

For to uker siden mistet en 32 år gammel mann livet da han falt fra en høyspentmast i Vest-Agder. Mannen var også fra Kroatia og jobbet for det kroatiske selskapet Dalekovod som utfører arbeid på ledningsnettet til Statnett.

I 2011 døde en annen kroatisk mann i en annen fallulykke, da han arbeidet i en linjevogn på en høyspentlinje i Sauda i Rogaland. Også han jobbet for Dalekovod for Statnett.

Arbeidsulykke i Hemnes Statnett

Det var under arbeid i denne linjevognen at ulykken på mandag skjedde. Statnett har stanset all bruk av linjevogner etter ulykken.

Foto: Frank Nygård

– Uholdbart

De siste årene har vært det vært mangel på norske entreprenører som kan påta seg denne type arbeid på norske høyspentmaster. Samtidig har Kroatia bygd opp en kompetanse på dette området og eksporterer sin arbeidskraft til store deler av verden, deriblant Norge. Nå mener EL & It-forbundet at deres arbeidshverdag bør ses nærmere på.

– Det er dypt tragisk og helt uholdbart at noen skal sette livet på spill for å bygge kraftledninger i Norge, sier forbundsleder Jan Olav Andersen i EL & It-forbundet.

Jan Olav Andersen

Forbundsleder, Jan Olav Andersen i El & IT-tilsynet, sier det er uholdbart at montører dør på jobb. Han vil at arbeidsforhold og sikkerhetskultur granskes nøye.

Foto: Kristian Brustad

Han sier han vil være forsiktig med å spekulere i årsaken til ulykken, men sier de på generelt grunnlag har opplevd at det hos enkelte utenlandske selskaper har vært en dårlig sikkerhetskultur.

Vi vet at norske oppdragsgivere er svært opptatt av sikkerhet hos sine leverandører, men samtidig taler tallene for seg. Utenlandske arbeidere er mer utsatt for ulykker på arbeidsplassen, enn de norske. Da må man ta det på alvor, sier Andersen.

Flere arbeidsulykker med utenlandske arbeidere

I fjor ble det registrert 32 dødsfall som følge av arbeidsulykker i landbasert arbeidsliv. 11 av disse var utenlandske arbeidstakere, viser tall fra Arbeidstilsynet.

Risikofylte oppgaver, språkproblemer, dårlig opplæring og mangel på verneutstyr, nevnes av Arbeidstilsynet som mulige årsaker til dødsulykkene.

Arbeidsulykker med norske og utenlandske statsborgere

År

Norsk statsborger

Utenlandsk statsborger

Totalt

2015

21

11

32

2014

30

14

44

2013

43

5

48

2012

30

7

37

2011

43

10

53

– Stiller strenge krav til sikkerhet

Når utenlandske arbeidere er på jobb i Norge, er de underlagt norske sikkerhetsregler.

konserndirektør Elisabeth Vardheim i Statnett

Konserndirektør Elisabeth Vardheim i Statnett, sier de gjør det de kan for å finne årsaken til ulykken.

Foto: Statnett

Konserndirektør for bygg og anlegg i Statnett, Elisabeth Vardheim, sier de er svært nøye med å påse at disse følges og at de nå gjør det de kan for å forsikre seg om at lignende ulykker ikke skjer igjen.

– Vi jobber hver dag for å unngå ulykker og stiller strenge krav til sikkerhet. Det gjelder både i utvelgelsen av leverandører og i selve arbeidet. Vi tar ulykkene på dypt alvor og vil fortsette å jobbe for å unngå at dette skjer i fremtiden.