Hopp til innhold

Karin og Birger fant kjærligheten ombord i «Nordstjernen»

En iskald januardag i 1963 møter Karin fra Stavanger den unge læreren Birger fra Vesterålen om bord i «Nordstjernen». Siden den dagen har paret holdt sammen.

Karin og Birger Hansen møttes på Hurtigruten

Karin og Birger Hansen er tilbake på MS Nordstjernen. Det var her de møttes ved en tilfeldighet i 1963. Karin har på seg samme pelslue, skjerf og votter som hun hadde på seg den kalde januardagen for 49 år siden.

Foto: Ola Helness / NRK

Nå kommer boka og TV-programmet om Norges eldste hurtigrute, som la til kai for siste gang i mars i år. Boka tar for seg båtens historie og mennesker som har hatt opplevelser om bord med den som forandra livene deres. Historier som aldri før har vært kjent.

Kaptein Asbjørn Dalan ombord i Nordstjernen

Kaptein Asbjørn Dalan står ved det gamle rattet. I dag brukes autopilot, men det gamle utstyret kan brukes ved behov.

Foto: Ola Helness / NRK

Fant kjærligheten på båten

49 år etter at de traff hverandre og ble forelsket om bord i «Nordstjernen» er Karin og Birger tilbake for å ta farvel med skipet som førte dem sammen. «Nordstjernen» har fått en helt spesiell plass i deres liv.

– Her satt jeg, og her satt du sier Karin til ektemannen i boka.

Den unge Stavanger-jenta er på vei nordover til sin første lærerjobb i Finnmark, når hun tilfeldig hører at en gjeng unge mennesker sitter og snakker om akkurat den internatskolen hvor hun har fått jobb.

Hun får umiddelbart kontakt med den unge læreren fra Vesterålen og søt musikk oppstår. Året etter møtet på «Nordstjernen», gifter de seg.

Denne marsdagen i 2012 er det glade for å få med seg en siste opplevelse på båten som har betydd så mye for dem.

For anledningen har Karin tatt på seg samme pelslue, skjerf og votter som hun hadde på seg den kalde januardagen for 49 år siden.

– Det ble et kjærlighetsforhold til akkurat denne båten på grunn av det som skjedde. Vi har hatt det godt i alle år, og har et godt liv fremdeles, sier Karin Hansen i boka.

Fødte om bord

I boka får vi også høre historien om unge Aid fra Kjøllefjord som i hui og hast ble sendt med hurtigruta da hun skulle føde.

To måneder før termin fødte hun sin sønn Finn på en firemannslugar på «Nordstjernen». Fødselen skjedde i det de passerte fjellklippen Finnkirka ved Kjøllefjord, og Aid ga derfor sønnen navnet Finn.

Mer enn 100 bilder dokumenterer båtens historie, helt fra da den var under bygging til den la til kai for siste gang som hurtigrute i Bergen mars 2012.

– En folkefest

Overstyrmann Anders Lyngvær på Nordstjernen

Det er rom for humor og pek blant mannskapet. Overstyrmann Anders Lyngvær skal gjøre et pek overfor purserassistenten med hjelmen.

Foto: Ola Helness / NRK

– Siste reis med «Nordstjernen» var en folkefest, men med et vemod hengende over. Over alt kom unge og gamle for å ta farvel med den. I boka møter vi flere av folk langs kysten som ville ha en siste reis, en siste opplevelse med en gammel kjenning, sier bokforfatter og NRK-journalist Helge Lyngmoe.

Sammen med NRK-fotograf Ola Helness har han også laget TV-programmet «Siste dans med Nordstjernen», som skal vises på NRK1 i romjula.

Blir fredet

Nordstjernen bokomslag

Siste reis med Nordstjernen er skrevet av NRK-journalist Helge Lyngmoe.

I februar i år ble skipet lagt ut for salg. Mange hadde håpet at Hurtigruten ville beholde «Nordstjernen» som Norges eldste hurtigruteskip, men det var det ikke nok penger til.

Denne uka ble det kjent at både skip og inventar på MS «Nordstjernen» blir fredet av Riksantikvaren. Skipet er solgt til Indre Nordhordland Dampbåtlag, som håper å bruke den gamle traveren i cruisetrafikk.

«Nordstjernen» er den siste av de gamle hurtigrutene som har den klassiske utforminga som var vanlig i før-, mellom- og etterkrigsårene. Det er årsaken til at Riksantikvaren ønsker å frede skipet.

Historisk reise

Boka tar også for seg hurtigrutas historie.

– Vi blir med på reisen tilbake til 1893 da «Richard With» la ut på den første reisa fra Trondheim i juli 1893 og fram til i dag. Hurtigrutas betydning som har endret seg gjennom historie, fra å være en livsnerve til å bli et turistskip, sier Helge Lyngmoe.

Jan Arild Hagen har reist 879 ganger med Hurtigruten

VERDENSREKORD: Jan Arild Hagen har reist 879 ganger med Hurtigruten.

Foto: Ola Helness / NRK

Forfatteren har funnet frem gamle avisklipp fra da båten var ny og kom til Bergen i 1956. Journalistene var over seg av begeistring for Bergens Dampskibsselskabs nye flaggskip.

Standarden på «Nordstjernen» var toppmoderne og Bonytt skrev blant annet:

De utvendige dobbeltlugarene er så komfortable og vakre at selv en forvent amerikansk turist må bli tilfreds med den som kvarter for en seks dagers reise fra Bergen til Kirkenes.