For ett år siden ble det bestemt at tørrfisk skulle rykke opp i den eksklusive europeiske matligaen sammen med fransk champagne, italiensk parmaskinke, parmesanost og andre kjente matvarer i Europa.
Tørrfiskprodusentene i Lofoten la inn ønsket om at overrekkelsen skulle skje i Italia, som er det viktigste tørrfiskmarkedet. Ønsket deres ble oppfylt, og overrekkelsen av EU-godkjenningen som «Beskyttet Geografisk Betegnelse» skal skje i Sandrigo under tørrfiskfestivalen i den italienske byen 27. september, skriver Lofotposten.
– I Tørrfisk fra Lofoten synes vi det er positivt at vi får en markering av dette i Italia som er vårt viktigste marked, sier styreleder i Tørrfisk fra Lofoten AS, Rune Stokvold. Styrelederen skal selv ta turen til Italia sammen med andre produsenter.
Matens Champions League
Det er tørrfiskprodusentene som anbefalte at markeringen skulle skje i Italia. Landet er det viktigste for Norges tørrfiskmarked. I over ti år har produsentene jobbet for godkjenningen, og en slik beskyttelse er svært anerkjent.
– Godkjenningen henger høyt. Dette er matgodkjenningens Champions League, ikke norsk eliteserie, sier direktør Nina Sundquist i Matmerk til Lofotposten.
Først ut i Norge
Tørrfisk fra Lofoten er det aller første norske eksportproduktet som får status som Protected Geographical Indication (PGI) i EU.
– Dette er det sterkeste vernet et matprodukt kan få, uttalte fagsjef, Nina Wærnes Hegdahl, i Matmerk til NRK.no etter godkjennelsen var kjent.
I mer enn 1000 år har den tørkede fisken vært en viktig handelsvare for Norge. Ifølge Matmerk var tørrfisk Norges første eksportvare, og har derfor betydd svært mye for norsk økonomi gjennom årene.
- Les også: Dette er en delikatesse i Nigeria
Beskyttet i Norge siden 2007
Tørrfisk fra Lofoten oppnådde status som en beskyttet geografisk betegnelse i Norge i 2007. Det betyr at produktnavnet Tørrfisk fra Lofoten er hjemlet i den offentlige merkeordningen Beskyttede betegnelser.
– Godkjenningen er også en anerkjennelse av tørrfiskens produktkvalitet. Det er ingen andre steder i verden du finner kombinasjonen av en så fantastisk råvare som skreien er og de unike tørkeforholdene som finnes i Lofoten, sier Nina Wærnes Hegdahl til NRK.no.
- Les også: – Tørrfisksjokolade er noe av det beste vi har smakt
- Les også: Mer enn fem tonn tørrfisk ødelagt i brann