Torstein Appfjell om reintragedie på Nordlandsbanen - TOGDREPT: Med voldsom kraft kjørte godstoget inn i en reinflokk i slutten av januar. Dyrene lå strødd langs jernbanelinja ved Rossvollfjellet da reineieren kom på befaring. - Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

TOGDREPT: Med voldsom kraft kjørte godstoget inn i en reinflokk i slutten av januar. Dyrene lå strødd langs jernbanelinja ved Rossvollfjellet da reineieren kom på befaring.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

To rein og en elg ihjelkjørt

Tre dyr måtte bøte med livet på jernbaneskinnene lørdag morgen.

Den første viltpåkjørselen skjedde lik etter klokka 07.33 på Nordlandsbanen da NSB meldte fra at to rein var påkjørt like nord for Mosjøen. Jernbaneverket og reineier varslet.

Ulykka skjer bare halvannen uke etter 23 rein ble påkjørt i løpet av tre dager på Nordlandsbanen.

Elg på skinnegangen

Bare en halv time senere fikk politiet melding om viltpåkjørsel nummer to. Denne gangen var det en elg i skinnegangen like nord for Bjerka stasjon som ble påkjørt og drept. Jernbaneverket og Viltnemnda varslet.

I fjor ble 2.047 dyr påkjørt av tog. Det er en nedgang på 247 dyr fra året før, men fortsatt langt fra regjeringens målsetting om 1.400 påkjørsler årlig.

Det er Nordlandsbanen som er den verste strekningen. I perioden 2000-2009 sto denne strekningen for 35,5 prosent av elg, rein og sau som ble påkjørt. Detaljerte tall fra 2011 er ennå ikke klare for denne strekningen.

I fjor la Jernbaneverket fram et forslag til tiltak for å få ned antall påkjørsler til 1.400 innen 2013. Forslaget har vært på høring, og høringsuttalelsene blir nå nøye vurdert.

Flere nyheter

Telemarkforskning utgir årlig en oversikt over kulturnivået i norske kommuner. Indeksen rangerer alle de 428 kommunene i Norge etter ti ulike kulturbaserte kriterier. Tallene i kartet viser hvordan din kommune rangerer blant de 428 kommunene i landet.

Her er Norges beste kulturkommuner

Røros kommune kan for tredje gang skryte av tittelen «Norges beste kulturkommune», etter å ha stukket av med seieren i Norsk kulturindeks 2014. Sjekk hvordan det står til med kulturnivået i din kommune.

Les saken

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Mor kastes ut, mens baby får opphold
Mange skjulte skatter hos Nasjonalbiblioteket

Flere nyheter

Radio

Radio Nordnytt

Hør siste radiosending fra NRK Nordland

TV-sending

NRK Nordland

Se TV-sendinger fra NRK Nordland igjen

Nordlandsstemmer

Nordlandsstemmer

Les alle ytringene fra Nordland her