Hopp til innhold

Slik skal teddybjørnen erobre verdensrommet

18. august neste år kan skoleelever få skutt opp sin egen teddybjørn fra Andøya rakettskytefelt. – Hvis alle blir med, blir det ei stor utfordring, sier Filip Nicolaisen.

Teddybjørn i verdensrommet

UT I ROMMET: Fire britiske «Teddynauter» ble sendt ut i verdensrommet i 2008 som en del av et prosjekt ved Cambrigde University. Bildene er brukt med tillatelse fra universitetet.

Foto: Churchill College, University of Cambridge

Det har vært mange kjente astronauter i rommet, men nå skal også teddybjørnene få oppleve å se jorden fra rommet.

– Det er et risikofylt oppdrag for teddynauten, men de har jo lang og hard trening bak seg, spøker prosjektleder Filip Nicolaisen.

Det er NAROM - Nasjonalt senter for romrelatert opplæring, som inviterer alle 8.-klasser i Norge til å bli med på konkurransen «Teddynaut».

Teddy til værs

Filip Nicolaisen

Filip Nicolaisen, teddynautkoordinator ved Norsk Romsenter.

Foto: Privat

Konkurransen, som arrangeres i samarbeid med Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon, går ut på at elevene skal utstyre en teddybjørn med romdrakt og enkle instrumenter, for så å sende teddynauten ut på et testoppdrag i værballong fra egen skole.

– Under testene blir det en utfordring å vite hvordan man skal få bamsen tilbake til landjorda. Sterk vind kan jo føre ballongen langt ut på Nordsjøen. Men elevene får tips til hvordan det skal gjøres, forklarer Nicolaisen.

Eksperimenter som kan gjøres er for eksempel meteorologiske fenomener, jordobservasjon, stoffprøver og himmelobservasjon. Elevene skal evaluere resultatene av oppdraget i en rapport, som sendes til en jury.

Overlever «teddynauten»?

Premien er tur til Andøya der teddybjørnen sendes opp med jubileumsraketten den 18. august neste år. Om teddybjørnen vil overleve romferden er Nicolaisen usikker på.

– Den kommer antakeligvis til å treffe vannflaten med like høy hastighet som når den blir skutt opp. Men det er jo en teddynaut, så den har mulighet til å klare seg.

Det er flere kvalifiserende runder, og vinnerteddyen er fullt utrustet og klar for det meste. Til stede under oppskytingen skal blant annet astronaut Christer Fuglesang være.

Feirer 50 år med romfart

Teddynaut

TEDDYNAUT: For å feire Norges 50 år i verdensrommet, skal en teddybjørn sendes ut i verdensrommet.

Foto: NAROM

Neste år feirer Norge sine første 50 år i verdensrommet. Det hele startet i 1962 da forskningsraketten Ferdinand-1 ble skutt opp fra Andøya 18. august.

Prosjektet baserer seg på konseptet «Teddynaut» fra USA, som skal bidra til å vekke interessen for realfag og forskning hos barn og ungdom. Dette kan i sin enkleste form være at Teddynauten utstyres med en mobiltelefon som har integrert videokamera og brukbar lagringskapasitet.

– Det er begrenset for hvor mange bamser som er i verdensrommet, så vår markedssjef syntes vi skulle gjøre noe lignende i anledning vår 50-årsdag.

God påmelding

Påmeldingen går godt, og folkene bak gleder seg.

– Det tikker inn med jevne mellomrom, vi har vel 25 grupper fra hele landet som har meldt seg på til nå. Vi har sendt ut invitasjon til 1200 ungdomsskoler i Norge. Hvis alle blir med, blir det en stor utfordring, men veldig gøy, sier Nicolaisen.

Påmeldingsfristen er 14. oktober 2011.