Hopp til innhold

Sveriges høyeste fjell krymper

Sydtoppen på Kebnekaise er om kort tid ikke lenger det høyeste fjellet i Sverige. Det bekymrer fjellreddningstjenesten. – Vi har advart mot denne dagen i mange år.

Kebnekaise

Isbreen på sydtoppen til høyre i bildet har smeltet rekordmye i år. Nordtoppen til venstre har ingen isbre og var bare 2,7 lavere i fjor.

Foto: SVT

Det er bare et tidsspørsmål før isbreen på Kebnekaises sydtopp har smeltet så mye at den ikke lengre er Sveriges høyeste fjelltopp, skriver SVT.se.

Kanskje skjer den historiske forandringen allerede i år, takket være den rekordvarme sommeren.

I fjor var sydtoppen bare 2,7 meter høyere enn nordtoppen i månedsskifte august/september, og nå stiger spenningen foran årets måling.

– Det kommer garantert til å skille mye mindre i år, sier professor naturgeografi Peter Jansson.

Sammen med de andre forskerne ved Tarfala forskningsstasjon gjør han de offisielle målingene.

– Det er kanskje litt kuriøst og har ingen stor betydning om nordtoppen nå blir den høyeste, men det er jo historisk og unikt det som skjer, sier Jansson, som likevel tror tronskifte kommer til å få en helt tydelig konsekvens.

– Det kommer til å påvirke turismen og hvor folk beveger seg. Man vil tross alt opp på den høyeste toppen og ikke den nest høyeste.

Tusenvis av turister

Hvert år går tusenvis av turister opp på den relativt enkelt tilgjengelige sydtoppen og Kebnekaise fjellstasjon slår den nye besøksrekorden etter den andre.

Anders Morell

Anders Morell frykter hva som vil skje når nordtoppen en gang blir høyest.

Foto: SVT

Men hva skjer nå som den betydelig mer utilgjengelige nordtoppen blir høyest?

– Allerede for et par år siden var vi ute og advarte om den dagen da nordtoppen ville bli høyest. Da kommer strømmen av folk som vil gå over den smale ryggen og køene og risikoen kommer til å øke, sier Anders Morell i Kiruna fjellsikkerhetskomité.

– Mange vil ta sjansen

Det er ikke per enn et par hundre meter å gå fra sydtoppen til nordtoppen, men det er vanskelige meter. På en smal kant, kledd i is og snø, må man balansere seg frem med bratte stup på begge sider.

Morell frykter at mange turister uten fjellerfaring vil prøve seg på turen.

– Jeg tror at de som går i fjellet har så mye forstand at de tenker selv, og innser at det vil bli vanskelig. Men når man står der, ikke langt fra det høyeste punktet, da tar man kanskje sjansen likevel. Jeg tror antallet ulykker vil øke om de ikke blir gjort noe, sier han.

Johan Johansson

Fjellguide Johan Johansson.

Foto: SVT
Bør han guide

Morell ser for seg løsninger med klatrestiger og faste sikringer, men uansett bør man gå med guide. Det er fjellguide Johan Johansson helt enig i.

– Det finnes ingen regler sånn som det er nå, men har du ikke klatret tidligere bør du definitivt ha en guide med deg, sier han.

Og da skal de fleste ha mulighet til å klare turen, mener han.

– Turen er bare en time lengre frem og tilbake, så forskjellen er ikke så stor, sier Johansson.

Kebnekaise