Hopp til innhold

SV vil ha dugnad for å hindre at fiskehjell flyttes til Tromsø

Sv-topp i Nordland Marius Jøsevold oppfordrer politikere og næringsliv i fylket til å gå sammen for å hindre at kunstprosjektet Salt forsvinner til Tromsø.

Violet Road gjør seg klar på scenen

Over 2000 publikummere fant veien til Gildeskål når SALT reiste seg fra sanda på ny i juni. Bandet Violet Road stilte opp med gratis konsert.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Det gigantiske installasjonsprosjektet med en 150 meter lang fiskehjell står i dag på Sandhornøya i Gildeskål.

Avisa Nordland skrev i dag at gründeren bak prosjektet vurderer et tilbud om å flytte installasjonen til Tromsø. Det var stortingsrepresentant Torgeir Knag-Fylkesnes som først foreslo ideen.

Det vil være et stort tap for Nordland, mener Jøsevold.

– Salt har vært en fantastisk suksess og en berikelse for Nordland. Når Salt nå er i ferd med å forsvinne nordover må vi samle alle gode – både offentrlige og private krefter – for å bidra til at installasjonsprosjektet fortsatt skal være på Sandhornøya, sier han til NRK.

– Må åpne pengesekken

Marius Jøsevold

Sv-topp i Nordland Marius Jøsevold.

Foto: Leif Inge Larssen / NRK

Fiskehjellene saunaen som utgjør installasjonsprosjektet Salt har kapasitet til å ta imot 1000 mennesker og har fått mye omtale både i Norge og i utlandet.

For Jøsevold er det åpenbart at noen må åpne pengesekken dersom prosjektet ikke skal pakkes ned og sendes til Tromsø.

– Men hvem sine penger må fylkeskommunen, private næringslivsaktør og bodøregionen være med å diskutere.

– Trekkplaster for Nordland

Han minner om at Nordland har satt seg som mål å være en førsteklasses reiselivsdestinasjon.

– Salt genererer forholdsvis mye besøk fra stort sett hele verden. Folk ønsker å se noe av det mest spektakulære byggeverk i denne kategorien som finnes. I tillegg er naturen rundt fantastisk.

Møte etter valget

I dag tok SV-politikeren initiativ overfor fylkesråd for kultur og miljø Ingelin Noresjø (KrF) og fylkesråden for næring Arve Knutsen (KrF).

– De er med på et møte etter valget hvor vi inviterer Innovasjon Norge, Bodøregionens utviklingsselskap, fylkeskommunen og næringsaktører. Dersom vi er enige om at SALT skal bli i Nordland, er jeg sikker på at vi skal få det til, sier han.

Kunstprosjektet på Sandhornøya fikk i forkant av åpningen i fjor bred omtale i flere internasjonale aviser. Så sent som i juni har britiske The Guardian omtalt prosjektet på sine nettsider.

Etter fire år med planlegging, kunne arrangørene ønske publikum velkommen i august i fjor. Prosjektet kostet i underkant av seks millioner kroner.

Men en knapp måned etter at kunstprosjektet ble åpent på stranda Langsanden ble den største installasjonen, et 150 meter langt fiskehjellaktig byggverk, knust til pinneved under den første høststormen.