Hopp til innhold

NAF-leder: – Folk venter for lenge med å skifte dekk

Datoen for når du kan legge om til vinterdekk nærmer seg med stormskritt, men ikke alle har det travelt med å sikre bilen på høstveiene.

Slitte vinterdekk

Ifølge Vegvesenet er bruk av piggdekk ikke tillatt i tiden fra og med 1. mai til og med 15. oktober i den nordligste landsdelen.

Foto: Ronny Blix

– Det glatte føret kommer bestandig som julekvelden på kjerringa, sier Knut F. Jenssen, nestleder i NAF Bodø- og omegn.

Det heter seg at det er førerens ansvar å skifte dekk slik at bilen alltid er rustet for veiforholdene. Ifølge Vegvesenet er bruk av piggdekk ikke tillatt i tiden fra og med første mandag etter 2. påskedag, og til og med 31. oktober.

I de tre nordligste fylkene gjelder perioden fra og med 1. mai til og med 15. oktober.

– Den dagen det blir glatt og du er på sommerdekk, må du kjøre ekstremt forsiktig. Men kjøremønsteret fra sist sesong henger ofte igjen, og du glemmer at du ikke kjører på tørre sommerveier, sier Jenssen til NRK.

Mange mener dekkskift er vanskelig vudering

Når nettene blir lengre og kulda setter inn er det likevel ikke sjeldent at bilene står hulter til bulter på de glatte veiene. Jenssen sier at om du er uheldig, kan du risikere at liv går tapt.

– De aller fleste kjører så lenge det er mulig på sommerdekk. Det er mer behagelig å kjøre på. Mange synes dekkskifte er en vanskelig vurdering. De utsetter og utsetter og plutselig er snøen der.

– Er det mange som kommer til dere med spørsmål om dekk?

– Veldig mange. De er usikre på hvilken type dekk de skal bruke, og om dekkene de allerede har er gode nok til å kjøre med i en sesong til. De ønsker skreddersydde anbefalinger til deres kjørestil og lignende.

Og det er ikke tvil om at kulda har begynt å gjøre inntog for alvor i nord.

Laster Twitter-innhold

– Ikke stol blindt på temperaturmåleren

– Vi ser jo allerede at det har blitt mye kaldere på kort tid i landsdelen, sier vakthavende meteorolog i Vervarslinga for Nord-Norge, Sevim Müller til NRK.no.

Meteorologen forteller at temperaturene synker sakte men sikkert, og at de kommer til å bli lavere i løpet av uka.

– Sjansen for nattefrost øker for hver dag, og da er det viktig å bruke skjønn og erfaring på veien.

For det er ikke alltid temperaturmåleren du har på husveggen virkelig reflekterer føret på veien du skal kjøre ut på.

– Det kan være pluss fire grader i lufta og bakkefrost. Ikke stol for mye på termometeret. Du trenger bare litt fukt og en kald bakke, så er isen på plass.

– Skift dekkene selv

Et fall i temperaturer kan komme plutselig, og ikke nødvendigvis i høyden eller på natterstid. Jenssen understreker at det er viktig å følge med på vær og vind før man begir seg ut på veiene.

Selv om mange foretrekker å la profesjonelle ta seg av de årlige dekkskiftene, mener Jenssen at man like gjerne kan ta jobben selv.

– Det er ikke vanskelig å gjøre det riktig. Men mange glemmer å kontrollere dreieretning og sjekke lufttrykk.

– Og etter noen dager må man sjekke om hjulboltene sitter godt nok. De må etterstrammes. I verste fall kan man miste hele hjulet, avslutter han.