Hopp til innhold

Stjerneskudd kan pryde himmelen Lucia-kvelden

Utover Lucia-kvelden kan du forhåpentligvis se meteorsvermen Geminidene krydre himmelen med titalls stjerneskudd i timen. Meteorsvermen kan bli synlig for det blotte øye over hele landet, men best blir forholdene i Nordland.

Geminidene over Saltdal

Meteorsvermen Geminidene over Saltdal.

Foto: Silja Akselsen

Forholdene ligger godt til rette for førjulssvermen Geminidene, som regnes som den flotteste og mest pålitelige av alle årvisse svermer. Fra natt til mandag vil det være mulig å se en del geminidemeteorer, skriver himmelkalenderen.com.

– Slik det ser ut nå, er det folk i Nordland som får de beste forholdene for å se svermen. Aller best blir forholdene sør for Bodø. Både på Vestlandet, Østlandet Trøndelag og nord for Bodø blir skydekket natt til mandag og mandag mer variert, sier meteorologikonsulent Rune Skoglund ved Værvarlsinga for Nord-Norge.

Kosmiske partikler

De plutselige lysstripene på himmelen skyldes små kosmiske partikler, vanligvis støv fra kometer, som kommer inn i jordatmosfæren med en fart på opp til 250.000 kilometer i timen. Utrolig nok er stjerneskuddene bare på størrelse med et sandkorn og veier typisk et gram eller mindre. Geminidene ser ut til å komme fra stjernebildet Tvillingene, som betyr Gemini på latin, derav også meteorsvermens navn.

Saktegående

Svermen kan sees fra hele landet og observeres med det blotte øye. Det beste tidspunktet for å å se Geminidene vil være mellom klokken sju og åtte mandag 14. desember og videre utover kvelden og natten fram til tirsdag 15. desember.

Meteorene fra denne svermen er saktegående. Svermen ser ut til å bli mer intens for hvert år, og det er observert 120–160 meteorer i timen under optimale forhold.

Første gang observert for 150 år siden

I motsetning til andre meteorsvermer er opphavet til Geminidene ikke en komet, men et merkelig, steinaktig objekt ca. 5 km i diameter. Det har fått navnet 3200 Phaethon og er klassifisert som en asteroide. Noe som gjør Geminidene til den eneste meteorsvermen som ikke er forårsaket av en komet. Geminidene viser seg rundt 12. til 14. desember hvert år. Og ble første gangen observert for 150 år siden.

Geminidene over Lofoten. Bildet er tatt i Laukvik

Geminidene over Lofoten. Bildet er tatt i Laukvik i 2012.

Foto: Thommy Dahl Olsen