Hopp til innhold

– Vi vil fiske som normalt, selv om de skyter seismikk

Lokalbefolkning, fiskere og miljøvernere står i dag sammen mot Universitetet i Bergen og NGUs seismikkskyting i fjorden mellom Andøya og Senja.

Fisker Bjørnar Nicolaisen fra Andøya

PROTEST: Miljøvernere fra hele landet samler seg i dag i protest mot seismikkskyting i Andfjorden. – De kan godt få bli med i båten min, sier kystfisker Bjørnar Nicolaisen fra Andøya.

Foto: Ingrid K.J.Lånan

I dag starter Norges Geologiske Undersøkelse (NGU) seismikkskytingen i Andfjorden lengst nord i Nordland. Kystverket ga i forrige uke klarsignal for leting etter fjellforvitring i området – til tross for store lokale og nasjonale protester.

Bente Kristine Lorentzen, Folkeaksjonen

Leder Bente Kristine Lorentzen i Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

Nå står fiskere og miljøvernere klare for å demonstrere mot skytingen i det fiskerike området. Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja mener undersøkelsene, som er delfinansiert av Oljedirektoratet og fem oljeselskaper, overkjører kystfiskerne.

– Fiskerne har protestert, men ikke blitt hørt. Sammen med Greenpeace, Natur og Ungdom og Bellona vil Folkeaksjonen si klart og tydelig hva vi mener. Å tillate dette i ett av verdens mest produktive fiskeriområder er hårreisende, sier leder Bente Kristine Lorentzen i Folkeaksjonen til NRK.no.

Selv skal hun skal være med en hvalforsker ut på Andfjorden i ribb-båt for å foreta målinger i havet. Det er observert flere hvaler i Andfjorden de siste dagene.

– Støy og trykkbølger fra seismikk har effekt på fisk og sjøpattedyr. Vi skal dokumentere støyen som kommer fra trykkluftkanonene, sier Bente Kristine Lorentsen.

Vardebrenning

På Folkeaksjonens program fredag står vardebrenning, støttemarkeringer og stands.

– Vi vet vi altfor lite om hvilke konsekvenser seismikk har for hval og sjøpattedyr. Tidligere undersøkelser har imidlertid vist at det har en skremmeffekt. I tillegg føler vi at fiskerne vil tape inntekter, sier Lorentzen.

Seismikk er en geofysisk måte å undersøke undergrunnen på. En trykkluftkanon skyter trykkbølger mot havbunnen og resultatet er et «kart» som viser de geologiske strukturene.

At det i denne omgang er snakk om såkalt «lettseismikk», gjør ikke Folkeaksjonen mindre bekymret.

– Dette handler ikke om høy eller lav prosent av seismikk. Det handler om at fiskerne som yrkesgruppe ikke blir hørt. De har rett til å høste av havet. Når man hindre fiskerne som høster av havet, er det alvorlig.

– Selv om effekten er lavere, skal de skyte på grunnere vann enn man vanligvis gjør. Det bekymrer oss, legger Lorentsen til.

– Ingen snikleting

De seismiske målingene inngår i forskningsprosjekt på dypforvitring. Andøya er eneste sted på fastlandet i Norge der dypforvitring er bevart under yngre sedimentære bergarter.

NGU karakteriserer størstedelen av datainnsamlingen som «lettseismikk», som ikke kan sammenliknes med seismiske undersøkelser i forbindelse med petroleumsvirksomhet. Toktansvarlig Marco Brönner i NGU avviser at dette er snakk om snikleting etter olje.

– Jeg har forstått at miljøvernorganisasjonene mistenker at dette er skjult oljeleting. Det er absolutt ikke tilfelle.

I tillegg til Norges geologiske undersøkelse, finansieres seismikkskytingen av Oljedirektoratet, Statoil, Det norske oljeselskap, Lundin, Maersk og Wintershall.

Han sier det ikke er unormalt at NGU får finansiell støtte fra oljeselskapene.

– I dette tilfellet er de fem oljeselskapene med i en blokk på Utsirahøyden utenfor Vestlandet, hvor de har oppdaget olje i forvitret grunnfjell. De er med for å få mer kunnskap om dypforvitring, sier Marco Brönner.

– Jordskjelv på havbunnen

Knølhval i Andfjorden

En knølhval i Andfjorden forsyner seg av sild, før turen sørover.

Foto: Kenneth Pettersen

Kystfisker Bjørnar Nicolaisen fra Andøya er ikke overbevist over NGUs forsikringer. Han er klar over at kanonene om bord i forskningsskipet «Håkon Mosby» ikke har ordinær styrke.

– NGU kan si hva de vil, men seismikk er trykklufteksplosjoner under havoverflaten, som er sterke nok til å skape et lite jordskjelv i havbunnen. Selv om de kaller det for forskning skremmer disse trykkbølgene fisken, og dreper biomassen som fisken lever av. Det kan påføre sjokk og dykkersyke hos hval under oppstigning fra store havdyp, sier han.

Selv skal kystfiskeren på havet i dag. Kanskje tar han med seg en miljøverner eller to.

– Vi trenger all hjelp vi kan få i vår ensomme kamp mot Goliat, sier han.

– Ferdig om to dager

Toktleder Marco Brönner i NGU håper å forstyrre fisk og hvalene i området så lite som mulig.

– Selvfølgelig har fiskerne rett til å fiske på Andfjorden. Men jeg håper vi klarer å gjennomføre undersøkelsen som planlagt. Dersom det ikke oppstår noen hindringer skal vi være ferdige og ute av området om to døgn.

Hvaleventyr Andøya

Bellona mener Lofoten og Vesterålen er et svært aktivt hvalforskningsmiljø og mener de burde ha blitt konsultert i saken om seismikkskyting i Vesterålen.

Foto: Kenneth Pettersen