Hesten Knerten har fått Mariusgenser - SE SÅ FIN: Kaldblodshesten Knerten har fått Mariusgenser i ull å varme seg i. Forskere har nå prøvd å finne ut om hestene trenger klær. - Foto: Privat /

SE SÅ FIN: Kaldblodshesten Knerten har fått Mariusgenser i ull å varme seg i. Forskere har nå prøvd å finne ut om hestene trenger klær.

Foto: Privat

Trenger hester egentlig klær?

I vinterkulda har hestene nå fått velge selv om de vil ha dekken eller husly i norsk vintervær.

Hesten Knerten har fått Mariusgenser - Hesten Knerten med Mariusgenser på. - Foto: Privat /

Hesten Knerten med Mariusgenser på.

Foto: Privat

Fryser hesten om vinteren? Hvilke værtyper er mest utfordrende? Trenger hesten din klær? Dette er spørsmål som forskerne ved Bioforsk Nord på Tjøtta i Nordland nå har prøvd å finne svar på.

– Vi har måtte lånt mange hester, og er veldig takknemlig for at vi fikk herje litt med dem, sier forsker forsker Grete Jørgensen ved Bioforsk Nord til NRK.no.

Hest er populært i Norge og man har de siste årene sett en økende bruk av dekken på hestene, særlig vinterstid.

Lar hestene velge

Nå lar forskerne dyrene selv få bestemme. På Solvoll 4H gård og hestesenter i Alstahaug kommune på Helgeland har man bygget et leskur med flere avdelinger.

– De 16 hestene på gården kan under ulike værforhold velge mellom å stå ute, å gå inn i et rom med varmelampe, eller å gå inn i et rom uten varmelampe. Hestens atferd og oppholdssted blir observert og registrert i en times tid, forteller Jørgensen.

Det er første gang man gjennomfører en studie på hester under slike forhold i Norge.

– Vi vil vite mer om hestens evne til å regulere temperaturen. Vi vil vite når den fryser. Det er mye å ta hensyn til, ulike raser har forskjellig pelstykkelse, underhudsfett og evner til å takle temperatur.

Liker å være ute

forsker Grete Jørgensen ved Bioforsk Nord - Forsker Grete Jørgensen ved Bioforsk Nord. - Foto: Bioforsk Nord /

Forsker Grete Jørgensen ved Bioforsk Nord.

Foto: Bioforsk Nord

– Foreløpige resultater viste at flere hester valgte å gå inn et rom med ekstra varme på dager med minusgrader og nedbør, sier Jørgensen.

På kalde dager med oppholdsvær valgte hestene å være ute i 70 prosent av observasjonene.

– Dette tyder på at sludd og snø i kombinasjon med lave temperaturer er vanskeligere for hestene å takle enn tørr kulde. Så lenge de har tørr pels, tåler de kulde veldig godt.

Klær, eller ikke?

På Skjetlein og Nypan stall utenfor Trondheim har 13 hester lært å velge selv om de vil ha dekken eller ikke. Hestene har lært å skille mellom tre ulike symboler som betyr «dekken av», «dekken på» eller «dekken uforandret».

Etter å ha vært ute og kjent på været har hesten fått valget mellom de tre symbolene. Ved å berøre skiltet med ønsket symbol, har hesten kunnet kommunisere sitt valg til mennesker.

– Forsøket pågår fortsatt, og hestene blir testet under ulike værforhold. Deres valg forandrer seg etter utetemperatur, nedbør, vind og solstråling.

De foreløpige resultatene viser at andel hester som velger å få dekkenet fjernet øker når solen titter fram og etter hvert som våren gir mildere vær.

– Det er imidlertid interessant å merke seg at ingen hester valgte å få dekkenet fjernet på dager med nedbør og vind, og at bare en av de fem hestene ønsket å ta av dekkenet ved sol og minus 16 grader.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

bunadshest - Ida Nova viser stolt fram hesten sin Knerten, som fikk bunad til 17. mai. - Foto: Per Willy Larsen / NRK

Ida Nova viser stolt fram hesten sin Knerten, som fikk bunad til 17. mai.

Foto: Per Willy Larsen / NRK

Ny kunnskap

Tidligere forsøk har vist at hester tåler svært lave temperaturer og har en stor evne til å tilpasse seg vinterværet ved å bevege seg og spise ekstra mye mat. I praksis er det ikke like enkelt.

Den moderne hesten trenes ofte svett, og da mener eierne det er en ulempe med alt for mye vinterpels. Det er derfor vanlig å barbere ride- og travhester.

– Slike hester må selvfølgelig ha dekken som erstatter isolasjonen som hårlaget skulle sørget for. På en annen side er kunnskapen om hestens grunnleggende evne til temperaturregulering svært begrenset. Overdrevet bruk av dekken kan hemme hestens bevegelighet og i ytterste konsekvens føre til gnagsår og svette når vårsola plutselig titter fram.

Flere nyheter

Én av jentene som skal ha blitt utsatt for voldtekt - sier hun endelig føler at hun er tatt på alvor - etter at en frilansfotograf i går ble tiltalt for fem voldtekter.

Anmeldte mann for voldtekt: – Nå ser jeg endelig et lys i enden av tunnelen

Mandag tok statsadvokaten i Nordland ut tiltale mot en mann i 30-årene, som skal ha voldtatt flere jenter. – Jeg føler jeg endelig er tatt på alvor, sier kvinnen, som anmeldte mannen for snart fire år siden.

Les saken

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Kristin Fagerheim Hammervik, bistandsadvokat
Kulturfabrikken åpnet i dag

Flere nyheter

Radio

Radio Nordnytt

Hør siste radiosending fra NRK Nordland

TV-sending

NRK Nordland

Se TV-sendinger fra NRK Nordland igjen

Nordlandsstemmer

Nordlandsstemmer

Les alle ytringene fra Nordland her