Hopp til innhold

Fortsatt ikke avklart om politiet skal etterforskes etter dødsskredet

Én måned etter at politiet ble anmeldt av letemannskaper for uforstand i tjenesten etter at en 22-åring omkom i et snøskred, har fortsatt ikke Spesialenheten for politisaker tatt stilling til om politiet skal etterforskes.

Narvik røde kors søker etter savnet

Store letemannskaper deltok i søket etter 22-åringen som omkom i snøskredet i Rundfjell i Narvik i november. Letemannskapet anmeldte senere politiet for uforstand i tjenesten. Spesialenheten for politisaker har ennå ikke tatt stilling til om det blir åpnet formell etterforskning.

Foto: Nils Mehren / NRK

I starten av desember ble det kjent at letemannskapene som deltok i søket etter 22 år gamle Ailo Anund Jonsson Eira fra Lavangen anmeldte politiet for uforstand i tjenesten.

De mente politiet på sviktende grunnlag nektet dem å dra inn i rasområdet den kvelden raset gikk ved Rundfjell i Narvik i Nordland i slutten av november.

22-åringen, som var på snøskutertur tre kilometer fra tollstedet på Bjørnfjell da raset gikk, ble funnet omkommet dagen etter.

Fortsatt pågår det innsamling av opplysninger, forteller Etterforskningsleder ved Spesialenheten for politisaker for Midt-Norge og Nord-Norge, Thomas Nordberg, til Fremover.

– Vi samler lydfiler og vi har snakket med en del av de som har vært involvert, men ennå er det ikke tatt stilling til om det blir åpnet formell etterforskning av det som skjedde som en straffesak, sier han til avisa.

– Helheten vil avgjøre

Da anmeldelsen ble kjent for noen uker siden kunne ikke Nordberg overfor NRK.no si noe om når en avgjørelse ville bli tatt.

– Vi vil umiddelbart sette oss ned og vurdere anmeldelsen og anmeldelsens innhold, og så får vi ta det derfra, sa han i starten av desember.

Overfor Fremover understreker etterforskningslederen at det må foreligge mistanke om at det har forekommet lovbrudd, dersom de skal bestemme seg for å etterforske saken.

– Det er ikke slik at vi nå jakter en helt spesiell eller avgjørende opplysning som kan avgjøre om det blir åpnet etterforskning eller ikke. Det er helheten som i så fall vil avgjøre det, forklarer han.

Anmeldt av frivillige

Bjørn Einar Helland i Norske Redningshunder og leder av Norsk Folkehjelp, avdeling Narvik.

Bjørn Einar Helland i Norske Redningshunder er talsmann for gruppa som har anmeldt politiet. Her fra leteaksjonen.

Foto: Nils Mehren / NRK

Letemannskapene mener politiet på sviktende grunnlag nektet dem å dra inn i rasområdet den kvelden raset gikk.

Vurderingen til mannskapet som hentet ut 22-åringen er at det kunne vært mulig å berget livet hans, dersom de hadde fått dra inn kvelden før.

– Da mannen ble funnet omkommet dagen etter, tok det lavinehunden bare to minutter å lokalisere ham. Det betyr at han i beste fall kunne ha blitt funnet i live dersom vi hadde sluppet inn i skredområdet torsdag kveld, sa hundefører Bjørn Einar Helland i Norske Redningshunder til NRK da anmeldelsen ble kjent.

Han er talsmann for gruppa bestående av enkeltpersoner fra lokallag i Norsk Folkehjelp, Røde Kors og Norske Redningshunder som har anmeldt politiet.

Begrunnelsen fra politiet for å hindre letemannskapene å ta seg inn i skredområdet skal ha vært dårlig vær, rasfare og mørke.

– For oss er det betenkelig. Vi er vant til å lete i dårlig vær, men denne dagen var det ikke dårlig vær. Det var stjerneklart og laber bris, sa Helland til NRK.

Familien støttet anmeldelsen

Tidligere i desember uttalte ordfører i Lavangen kommune, Erling Bratsberg til NRK, at familien til 22-åringen som omkom er glad for at politiet er anmeldt.

Bratsberg, som uttaler seg på vegne av familien, fortalte at familien fullt ut støtter vurderingene til letemannskapene.

– Familien mener politiet har tatt en gal avgjørelse. De reagerer veldig sterkt på at de måtte lete alene. De vurderte forholdene sånn at det var forsvarlig å kjøre inn i området. Det var stjerneklart og helt normalt vær i fjellet den kvelden. At de profesjonelle letemannskapene ikke fikk hjelpe til har preget dem veldig sterkt, sa han til NRK.no.

Han fortalte også at familien til Jonsson Eira håper denne saken vil bidra til at andre som havner i samme situasjon ikke vil oppleve det samme som dem.

– Det hjelper dem lite eller ingenting å være etterpåklok, men de håper å gjøre en forskjell for andre som havner i samme situasjon, sa ordføreren.

Det har ikke lykkes NRK å få en kommentar fra Spesialenheten for politisaker mandag kveld.