Hopp til innhold

Søvnforsker: – Helt riktig at skolene har vekketjeneste

– Tenårene er en sårbar fase. Den biologiske klokken endrer seg og aller fleste ungdommer vil føle en trang til å forskyve døgnet. Derfor sliter de om morgenen, sier søvnforsker.

Olga Madsen

– De er bare 16–17 år som akkurat har flyttet på hybel. Noen av dem trenger et vennlig ord om morgenen, sier vekkesjef Olga Madsen ved Sortland videregående skole.

Foto: Kari Skeie / NRK

Mange har reagert negativt på vekketjenesten som Sortland videregående skole har innført for elvene sine som bor på hybel. Men ifølge psykolog og seniorforsker Børge Sivertsen er det prisverdig av skolen å gi elevene sine en håndsrekning.

Børge Sivertsen

SÅRBAR FASE: – Tenårene er en sårbar fase. Det tar tid å venne seg til å komme seg inn i en rytme. Mange trenger hjelp, sier søvnforsker Børge Sivertsen.

Foto: Bo Mathisen

– Ungdommer sliter mer enn voksne og mindre barn med å komme seg opp om morgenen. Tenårene er en tid hvor det skjer veldig store endringer i kroppen. Hjernen modnes og den biologiske klokken endrer seg mye. Det betyr at ungdommen blir trøttere på et senere tidspunkt, sier Sivertsen til NRK.

Søvndriften blir altså kraftig forskjøvet, og det er en endring som kommer enten man vil eller ikke.

– Trenger 8–10 timers søvn

– De aller fleste ungdommer vil merke at de føler en trang til å forskyve døgnet.

Ifølge søvnforskeren viser de nyeste retningslinjene at ungdom trenger mellom åtte og ti timers søvn.

– Da vi undersøkte 10.000 elever i videregående skoler i Hordaland fant vi de sov i gjennomsnitt 6,5 timer – altså om lag to timer under det som er anbefalt. Det viser at de aller fleste ungdommer går med et ganske solid søvnunderskudd.

Verre med nettbrett

Undersøkelsen viser også at veldig mange ungdommer sitter foran nettbrett, smarttelefoner eller dataspill utover kvelden.

Ja, fortsett bare å sy puter under armene til dagens ungdom som allerede kan for lite praktisk. Det er ei skam at dem ikkje kjem seg opp sjøl. Dem treng å lære seg å ta konsekvensan av livets handlinge, ikkje å bli beskytta enda lengre. Makan.

Kommentar på Facebook

– Du blir mer aktiv av lyset på skjermen. Forventningen om at du skal være online og tilgjengelig til alle døgnets tider gjør at du ikke får samme trøtthetsfølelsen som du trenger for å falle i søvn, sier Sivertsen.

Han synes det er positivt og kreativt at Sortland videregående skole vekker elevene slik at de kommer seg på skolen om morgenen.

Begynner senere om morgenen

Skolen har suksess med vekketjeneste Created by InfoDispatcher

Olga Madsen står for vekketjeneste ved Sortland videregående skole.

– I USA er de litt mer ekstreme. Der har noen skoler utsatt skolestarten med en time for videregående elever. Elevene får bedre karakterer, psykisk helse og mindre frafall, sier søvnforskeren.

Etter hvert kommer kroppen inn i en rytme, og ifølge Sivertsen vil de aller fleste falle inn rutinene og komme seg opp om morgenen uten hjelp.

Det er også erfaringen til Olga Madsen, som har ansvaret for å vekke elevene ved Sortland videregående skole.

– Jeg er stadig i kontakt med tidligere elever ved skolen som har satt utrolig pris på vekketjenesten. Ved å vise ansvar og bry oss, får vi ansvarlige ungdommer, mener Olga.

Ærlig talt.. Det får nu være måte på tull.Ha blir det neste ? skal foreldrer slippe alt ansvar....?? Da bør en tenke seg om før en får barn ...hvis man ikke kan ta ansvar for dette ...Jeg ser noen forsvarer dette..men tenk nå litt ...Jeg hadde blitt flau om læreren skulle ha ringt å vekket mine barn....

Kommentar på Facebook