Hopp til innhold

Dette er Norges beste kommune å være barn i

Sortland i Vesterålen har jobbet mye med forebygging av seksuelle overgrep mot barn og unge. I dag ble kommunen kåret til årets barne- og ungdomskommune.

Lykkentreff barnehage på Sortland har seksualundervisning

SEKSUALUNDERVISNING: Vibeke Lykseth forklarer ungene i Lykkentreff barnehage hva som skjer når mamma og pappa har sex.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

– Vi er veldig stolt og glad for det gode arbeidet som gjøres i kommunen, av både ungdommene selv og kommunen, sier ordfører Tove Mette Bjørkmo.

Prisen ble delt ut i Bergen på Barne-, ungdoms- og familiedirektoratets årlige konferanse. Premien på 250.000 kroner skal brukes på aktiviteter for barn og unge i kommunen.

Nasjonal pris til Sortland

Prisen ble tatt imot av rådmann Rolf Lossius, Madeleine Kornbakk, Marcus Bjørkmo og Petter Hov Jacobsen fra ungdomsrådet og ordfører Tove Mette Bjørkmo (Ap). Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) delte ut prisen.

Foto: Øystein Bjørstad Lindbeck

I departementets kriterier legges det særlig vekt på at vinneren må arbeide og ha gode planer for et inkluderende oppvekstsvilkår.

– Vi inkluderer barn og unge i alt vi gjør i Sortland, sier Bjørkmo til NRK.

Kommunen har blant annet satt i gang prosjektet «Ung i Sortland», som skal utarbeide en ny plan for oppvekst, med prosjektleder Marianne Andreassen i spissen. Dette arbeidet skal skje i tett samarbeid med barn og unge.

Målet med prisen er å stimulere til utvikling av en god barne- og ungdomspolitikk i alle kommunene i Norge.

Seksualundervisning i barnehagen

Nordland fylkeskommunens nettsider, får kommunen skryt for mange av sine satsingsområder, blant annet at det satses på forebygging av seksuelle overgrep mot barn og unge i Sortland.

I Lykkentreff barnehage startet pedagogene for snart tre år siden med seksualundervisning for barn fra tre til fem år.

Her lærer barnehageungene om sex

PAPPAS «GLADTISS»: Se video fra da vi besøkte barnehagen i 2013.

Ved hjelp av figurer som ser ut som sædceller viser de ansatte barna hvordan sædcellene kjemper seg fram mot egget inne i mamma, når foreldrene lager barn. De lærer også at pappas «gladtiss» kun er for mamma, fordi det viktigste er å lære barna grensesetting.

Kommunen har også gjennomført opplæring og kursing av alle ansatte som jobber med barn og unge for å lære hvordan man avdekker seksuelle overgrep mot barn.

De unge bestemmer

Tove Mette Bjørkmo tok nylig over som ordfører i Sortland, og hun lover å fortsette satsingen på de yngste.

– Vi skal ha en nær og god dialog med ungdommene og lytte til hva de ønsker seg, Sortland skal være en god kommune å vokse opp i.

– Hvordan skal pengepremien brukes?

– Det må vi nå sette oss ned sammen med Sortland ungdomsråd og finne ut av. De skal i stor grad være med på å bestemme hva pengene skal gå til, sier ordfører Tove Mette Bjørkmo.