Hopp til innhold

– Det kjennes som en takk fra samfunnets side

Kunstnerparet Per Adde (82) og Kajsa Zetterquist (77) var selv tilstede da grunnsteinen til galleriet som bærer deres navn ble lagt ned i dag. – Det føles godt å bli verdsatt, sier en rørt Zetterquist.

Adde og Zetterquist

Per Adde og Kajsa Zetterquist ser fram til at galleriet skal stå ferdig i mai neste år.

Foto: Kåre Riibe Ramskjel / NRK

De to kunstnerne kom flyttende fra Sverige til Graddis i Saltdal kommune på 1960-tallet. I dag ble grunnsteien til «Galleri Adde Zetterquist» på Storjord i Saltdal lagt ned.

– Når man er blitt gammel kjennes det godt ut å bli verdsatt og at en institusjon tar vare på verket man etterlater seg. Det er godt å vite at verkene våre ikke blir plassert på et kott når vi dør, sier Zetterquist.

Paret er kjent for å være samfunnsengasjerte og har gjort stor innsats både for nordnorske kunstnere og for samene.

– Et kulturbygg å være stolt av

Galleri Adde Zetterquist

Fasaden av «Galleri Adde Zetterquist».

Foto: Grafikk: LPO Arkitekter

Det var fylkesrådsleder Odd Eriksen som fikk æren av å legge ned grunnsteinen for det nye galleriet på Storjord.

– Galleriet vil bli en plass hvor vi kan formidle kunsten til to av fylkets mest fremtredende kunstnere som i årtier har bidratt til å berike folks liv med sine verker, sier Eriksen.

Det nye galleriet med en prislapp på 37 millioner kroner er planlagt å stå ferdig til neste år. Bygget skal inneholde utstillinger, gjestegalleri og verksted for barn og unge.

– Beliggenheten skiller seg ut

Per Adde mener at beliggenheten til galleriet skiller seg ut fra alle andre galleri.

– Her er vi koblet til nasjonalparksenteret som vi har kjempet for i så mange år for å bevare. Vi har virkelig kjempet for denne nasjonalparken. Det kjennes som en takk fra samfunnets side, sier Adde.

31 arkitektkontor fra inn- og utland deltok i konkurransen om å tegne galleriet, som skal bygges på Storjord i Saltdal tett inntil Nasjonalparkesenteret.

– Det er et enestående bygg. Det var utrolig flott at det var et norsk firma som vant mot Sveriges og Englands mest fremstående arkitekter, sier Zetterquist.

Galleri Adde Zetterquist

Interiør fra det nye galleriet.

Foto: Grafikk: LPO Arkitekter

Nærheten til Saltfjellet betyr mye for kunstnerparet. Starten med å bygge galleriet er i gang, neste etappe mener Adde og Zetterquist er å rette personen til å drive galleriet.

– Her må det ansettes en faglig dyktig person. Det kommer ikke bare til å være lett å drive galleri så langt ute i skogen, mener Adde.

Gir bort bilder

Daglig leder ved Nordland nasjonalparksenter, Asbjørn Hagen, forteller på deres hjemmeside at Per Adde og Kajsa Zetterquist har satt tydelige spor etter seg i Nordland, både gjennom sin omfattende kunstneriske virksomhet, sitt bidrag til oppbyggingen av nordnorske kunstinstitusjoner, og gjennom sitt engasjement for vern av naturområder og samiske rettigheter.

– Adde var i sin tid en viktig pådriver i forbindelse med opprettelsen av nasjonalparken Saltfjellet-Svartisen i 1989 og senere ved etableringen av nasjonalparksenteret på Storjord i Saltdal kommune i 2005.

På tampen av sin kunstneriske karriere ønsker kunstnerne nå å donere en stor del av sin kunst til det nye galleriet.

Per og Kajsas liv og lære

Galleri Adde Zetterquist

Fylkesrådsleder Eriksen la ned grunnsteinen for galleriet i Storjord.

Foto: Kåre Riibe Ramskjel

I tillegg til å utstille kunsten deres, skal det planlagte galleriet formidle den spennende og spesielle historien om livet til Per Adde og Kajsa Zetterquist.

– Tanken er at galleriet skal fungere som et formidlingssenter for kunst, natur og økologi, og målet er å skape et sted for kontemplasjon og ettertanke, diskusjoner og debatt, skriver nasjonalparksenteret på sin hjemmeside.

Da de to kunstnerne kom flyttende fra Sverige til Graddis i Saltdal kommune på 1960-tallet slo de seg ned ved Erik Larsatjønna, som ligger to kilometer fra nærmeste vei. Ved dette fjellvatnet har de reist et tun av flere tømmerhus, som fremdeles er deres hjem og atelier.

I 2008 var NRK på besøk hos kunstnerparet gjennom programserien «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu»