Lupiner - VAKKERT SKUE: Hagelupiner er svært populære i Norge. Men snart blir de forbudt. - Foto: Svein Rønning /

VAKKERT SKUE: Hagelupiner er svært populære i Norge. Men snart blir de forbudt.

Foto: Svein Rønning

Snart blir denne forbudt

Du ser dem i hager og langs veikanten. Men snart blir det forbudt å plante hagelupin i Norge.

Det skal bli forbudt å plante hagelupin, rynkerose og andre skadelige fremmede arter, ifølge et forslag til nye forskrifter.

– Fremmede planter som er vurdert å ha «høy økologisk risiko», vil det i hovedsak bli forbudt å plante eller sette ut i norsk natur eller i hager, parker og andre dyrkede områder som artene kan ventes å spre seg fra, sier direktør Janne Sollie i Direktoratet for naturforvaltning.

Dyrt å fjerne

Når fremmede arter har fått etablere seg over lengre tid, er de både vanskelige og kostbare å gjøre noe med. Lakseparasitten Gyrodactylus salaris, som kom til Norge fra Sverige på lakseunger, fører for eksempel til tap og utgifter til bekjempelse på mellom 200 og 250 millioner kroner hvert år.

De nye forskriftene skal hindre innførsel og spredning av slike skadelige organismer i Norge på et tidlig tidspunkt.

– Ved å regulere innføringen av fremmede arter, vil vi også få bedre kontroll med de artene som blir med på lasset. Eksempler er harlekinmarihøna, som første gang ble funnet i Norge i en forsendelse med hageplanten tuja, og brunsneglen, som trolig ble introdusert ved import av grønnsaker, sier Sollie.

Fremmede arter

Iberiasnegl - KOM MED TUJAEN: Den forhatte iberiasneglen er også en snikinnført gjest. - Foto: Berit Roald / Scanpix

KOM MED TUJAEN: Den forhatte iberiasneglen er også en snikinnført gjest.

Foto: Berit Roald / Scanpix

Direktoratet for naturforvaltning har lagt fram forslag til nye forskrifter om utsetting av fremmede arter. De nye forskriftene forbyr utsetting og i mange tilfeller også innførsel av fremmede arter som kan skade mangfoldet i naturen, skriver direktoratet.

– Forskriftene fører til at du i de fleste tilfeller må ha en særskilt tillatelse for å innføre eller sette ut fremmede arter i norsk natur. Som søker får du også økt ansvar, og må følge med på artene som er satt ut og melde ifra om de sprer seg, sier Fremmede arter som for eksempel signalkreps og rømt mink er en trussel mot arter som lever naturlig her, sier hun.

Hva mener du om planteforbudet? Delta i debatten!

(NTB)

Flere nyheter

Krigsdrosje - Kristian Moldenæs og Gunnar Nesset med Chevroleten som statsminister Johan Nygaardsvold satt på med. - Foto: Arild Moe / NRK

Faren fikk drosjetur med statsministeren i 1940 – sønnen fikk ei krone av ham

Han var ti år og satt på med farens drosje i Øverbygd krigsvåren 1940. Tilfeldig fikk de en tur med statsminister Johan Nygaardsvold som var på flukt fra den tyske okkupasjonsmakta. Etterpå fikk han en krone av statsministeren. 74 år senere kjører han og NRK samme bilen.

Les saken
Fartsskriver mnipuleringsutstyr skjermbilde - 600 euro koster utstyret som på flere måter kan manipulere vogntogenes digitale fartsskrivere. - Foto: Birger Kjølberg / NRK

Betal fem tusen kroner, og du kan lure fartsskriveren

Statens vegvesen har avdekket at de nye digitale fartsskriverne i bruk i tungtransporten langt fra er sikre. For fem tusen kroner kan hvilken som helst europeisk lastebilsjåfør kjøpe utstyr som gjør det mulig å manipulere fartsskriverne, både mens de kjører og i ettertid.

Les saken

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Banen i Hanarøy idrettshall ble to meter for kort
Raymond Kolbjörnsen har brukt denne uken på å lage denne spektakulære nordlysvideoen.

Flere nyheter

Radio

Radio Nordnytt

Hør siste radiosending fra NRK Nordland

TV-sending

NRK Nordland

Se TV-sendinger fra NRK Nordland igjen

Nordlandsstemmer

Nordlandsstemmer

Les alle ytringene fra Nordland her