Hopp til innhold

Slik tar du fantastiske videoer av nordlyset

– Alle som har forsøkt å fotografere nordlyset vet at det ikke bare er å knipse et bilde, forteller fotograf Eirik Evjen. Her viser han deg hvordan man tar video av det spektakulære himmelfenomenet.

Eirik Evjen

UTDANNET FOTOGRAF: Fotograf Eirik Evjen er utdannet ved Bilder Nordic School of Photography i Oslo. – Filmen du ser over er en sammensetting av flere tusen stillbilder fra et speilreflekskamera. Dette er måten å gjøre det på om man ønsker å fange detaljrike bilder av nordlyset, forteller han.

Foto: Eirik Evjen / Eirik Evjen Photography

Eirik Evjen er utdannet ved Bilder Nordic School of Photography i Oslo, og har familie fra Evjen i Lofoten.

– Alle som har forsøkt å fotografere nordlyset vet at det ikke bare er å knipse et bilde. Det må planlegging og ikke minst tålmodighet til, sier den erfarne fotografen til NRK.no.

Evjen har det siste året jobbet med flere oppdrag i både inn- og utland som baserer seg på såkalt «timelapse»-teknikk – en teknikk som kort fortalt innebærer at tiden i videoen går mye raskere enn normalt.

Resultatet av teknikken kan du se i hans nyeste video over.

– Mesteparten av klippene er filmet på fjelltopper på nordsiden av Vestvågøy i Lofoten. Jeg har brukt stativ på noen av dem, men for det meste har jeg brukt fjellet som stativ, særlig når jeg har etterlatt kamera på en fjelltopp over natta.

Evjen forteller at hvert av nordlysklippene i filmen tok fem timer og fotografere. Dette gav totalt 12 sekunder film.

– Filmen du ser over er en sammensetting av flere tusen stillbilder fra et speilreflekskamera. Dette er måten å gjøre det på om man ønsker å fange detaljrike bilder av nordlyset.

Dette trenger du

Eirik Evjen Photography

KREATIV LØSNING: – Jeg har satt sammen et eget stativ med en såkalt superclamp og et kulehode som jeg kan skru fast hvor enn jeg måtte ønske, forteller fotograf Eirik Evjen.

Foto: Eirik Evjen / Eirik Evjen Photography

Dersom du har tatt bilder av nordlyset tidligere, er veien kort til slike «timelapse»-videoer, ifølge fotografen.

– Kort forklart trenger du et veldig stødig stativ, et godt kamera med mulighet for å justere alle innstillingene manuelt, et objektiv med stor blenderåpning og en fjernkontroll som gjør at kameraet fotograferer med jevne intervaller. Det blåser mye i Lofoten, og jeg har derfor vært avhengig av en ganske tung og stabil tripod for å få gode resultater. Flytter kamera seg en millimeter får man uskarpe bilder, forteller han.

Dersom man ikke ønsker å dra med seg et stort og tungt stativ, eller tripod, med seg på fjellet, finnes det alternativer.

– Jeg har satt sammen et eget stativ med en såkalt superclamp og et kulehode som jeg kan skru fast hvor enn jeg måtte ønske. Det handler om å være kreativ.

– Man trenger å fange det lille som er av lys

Nordlyset opptrer i mørke omgivelser, og for den glade amatør kan det være litt av en utfordring å få skarpe bilder av dette spektakulære himmelfenomenet.

– Man trenger å fange det lille som er av lys. Ved å bruke lange lukkertider klarer digitale speilreflekskameraer å se mye mer lys enn øyet. Nordlysbildene som er vist i denne filmen er tatt med 20 sekunder lukkertid, relativ høy ISO og den største blenderåpningen som objektivet har – i mitt tilfelle f. 2,8, forklarer Evjen.

For uinnvidde er ISO et mål på lysfølsomheten. Høy ISO-verdi fører til at hele signalet forsterkes, noe som gjør bildet lysere. Lukkertiden er tiden det tar å eksponere bildet - jo lenger lukkertid, jo mer lys slippes inn på bildebrikken. Endelig er blenderåpningen objektivets ''iris'', og har til oppgave, sammen med lukkeren, å regulere den mengde lys som skal slippe inn til filmen.

– Alt dette må stå på manuelt dersom bildet skal gå i boks. Det gjelder også fokuset, som må være innstilt på uendelig. Jeg teiper alltid fast fokusringen slik at den ikke flytter seg under opptak. Lukkeren skaper vibrasjoner i kamera som kan flytte fokus. Så teip derfor fast zoom-ringen for sikkerhetsskyld.

Skjønt er det ingen regel uten unntak.

– Unntaket er hvithetsbalansen, fordi nordlyset skifter farge fra minutt til minutt. Så denne bør du sette på en av de faste valgene – sol, skyet og så videre. Er du litt mer avansert, kan du også sette det etter kelvingrad, som jeg foretrekker.

(artikkelen fortsetter under)

Clamps Island

BRUK MANUELT: – Man trenger å fange det lille som er av lys. Da er manuelle innstillinger en forutsetning, forteller fotograf Eirik Evjen. Her har han rigget seg til på Island i forbindelse med et annet prosjekt.

Foto: Eirik Evjen / Eirik Evjen Photography

– Bruk RAW når du fotograferer

Nordlysjegeren anbefaler også at man tar bildene i såkalt RAW-format, slik at man kan finjustere hvithetsbalansen og lyset i ettertid.

– På Canon sine kameraer kan du sette opp kameraet til å ta bilder i komprimert RAW, enten medium eller small. De må konverteres til et vanlig bildeformat i ettertid, slik at de kan importeres inn i videoredigeringsprogrammet.

Regn på speilrefleks

UTFORDRENDE FORHOLD: Ved fotografering i værutsatte områder som Lofoten kan det være lurt å gjøre kameraet så vanntett som mulig.

Foto: Eirik Evjen / Eirik Evjen Photography

Ønsker du ikke å gå så detaljert inn i etterbehandlingen, kan du ta opp bildene i JPEG-format. Da kan de importeres direkte inn i ditt foretrukne videoredigeringsprogram uten videre justeringer.

– Men min arbeidsflyt er å ta inn bildene i dataprogrammet Adobe Lightroom, redigere et bilde fra hver «timelapse» og kopiere innstillingene fra dette bildet over til alle bildene fra den samme «timelapsen». Deretter eksporterer jeg RAW-filene til bildeformatet TIFF som jeg deretter åpner i videoredigeringsprogrammet After Effects og gjør om til en videofil.

Ved å legge alle enkeltbildene på rad er resultatet en fiks, ferdig «timelapse».

– Adobe-programmene jeg viser til over er mye brukt blant profesjonelle, og de kommer med 30 dagers gratis prøveperiode. Det skal også være mulig å sette sammen bilder i programmet QuickTime. Trykk på «File» deretter velg «Open image sequence» og naviger deg til mappa med bildene.

De fleste datamaskiner kommer gjerne med ferdiginnstallert programvare.

– For eksempel Windows Movie Maker og Apples iMovie, som også fungerer for å sette sammen bilder til video.

– Unngå støy i bildet

Eirik Evjen

UNNGÅ STØY: Ved å bruke et objektiv med større blenderåpning enn f.2,8 (jo lavere tall, jo høyere åpning) kan man gå ned på både ISO og lukkertid, forklarer Evjen.

Foto: Eirik Evjen / Eirik Evjen Photography

I videoen som du ser i denne artikkelen har fotografen brukt et speilreflekskamera av typen Canon 5D mark 3.

– Har du en rimeligere modell kan det komme mer støy på bildet når du bruker høy ISO (dvs. at bildet blir kornete, journ. anm.). Bruker du lenger lukkertid enn 20 sekunder får du «startrails» som gjør at stjernene ser ut som streker.

Ved å bruke et objektiv med større blenderåpning enn f.2,8 (jo lavere tall, jo høyere åpning) kan man gå ned på både ISO og lukkertid, forklarer Evjen.

– Hvis du kan gå ned på lukkertid kan du ha kortere tid mellom hvert bilde og dermed få flere bilder i minuttet. Det vil gi roligere bevegelser i bildet, avslutter han.

Oppsummering

Dette anbefaler fotografen:

  • Stødig kamerastativ
  • Raske og store minnekort (16 til 32 GB og oppover)
  • Kamera hvor du kan stille inn innstillingene manuelt
  • Objektiv med stor blenderåpning
  • Fjernkontroll med intervall-funksjon (Nikon har dette innebygget i sine speilreflekskameraer. Der heter det Interval Timer Shooting)

(under kan du se en annen av Evjens prosjekter, filmet med samme teknikk)