Hopp til innhold

Slik så det ut da bonden kom hjem til gården

Steinar Jakobsen fikk livsverket lagt i ruiner som følge av eksplosjonen i Drevja tirsdag. – Det er ikke mulig å drive noe i disse bygningene. Alt må slaktes, fortviler han.

Slik så det ut da bonden kom hjem til gården.

I RUINER: Steinar Jakobsen fikk livsverket lagt i ruiner som følge av eksplosjonen i Drevja tirsdag. – Det er ikke mulig å drive noe i disse bygningene. Alt må slaktes, fortviler han.

Det var et sørgelig syn som møtte Steinar Jakobsen da han onsdag fikk se ødeleggelsene etter den kraftige eksplosjonen.

– Alt er totalhavari. Det er bare å rive hele gården, sier han.

Jakobsen forteller at både strøm- og vanntilførsel er ødelagt, og at de 1500 dyrene han har på gården må avlives.

– Det er mangel på prekære ting som vann og fòr, siden tilgangen er stoppet. Vi klarer holde liv i dyrene til i morgen, men så blir vi nødt til å avlive.

Gården ble bygd i 1999, og har gradvis blitt påbygd. Grisebonden nekter likevel å la seg knekke.

– Dette er ikke min første nedtur. Jeg har gode bein å stå på, forsikrer han.

– Hva tenker du om fremtiden på Drevja?

– Først må vi ha et hus å bo i. Nå har vi fått oss en midlertidig stans, men jeg tenker ikke på annet enn gjenoppbygning.

(artikkelen fortsetter under)

Bildeler Drevja

FANT BILDELER: Bildelene var spredt utover et område på 700-800 meter.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Enorme krefter

I ettermiddag fikk media være med politiet inn på området, etter at det i går ble opprettet en sikkerhetssone med ferdselsforbud på én kilometer radius. NRKs Frank Nygård kunne da melde om store ødeleggelser.

– Synet som måtte oss vitnet om enorme krefter. Det er ingenting igjen av bilen som gikk i lufta, og bildeler ligger slengt over et stort område.

Nygård forteller at alle vinduene på grisefjøset ble blåst ut som følge av lufttrykket fra eksplosjonen, som huset 1500 griser.

– Hovedhuset på gården er brent ned til grunnen, og de øvrige bygningene i nærheten har flyttet seg fra grunnmuren, forteller han.

(artikkelen fortsetter under)

Ødeleggelser i Drevja

STORE ØDELEGGELSER: – Synet som måtte oss vitnet om enorme krefter, forteller NRKs reporter, Frank Nygård.

Foto: Frank Nygård / NRK

Får komme hjem i løpet av kvelden

Folk fra selskapet som har produsert sprengstoffet leter etter eksplosiver som ligger igjen i området. De får bistand fra bombegruppen i Oslo, som sender en hundeekvipasje nordover for å starte søk torsdag formiddag.

– Det som ligger igjen er dynamitt og fenghetter, som er ment å antenne det flytende sprengstoffet. Det vi så i dag var at det ligger igjen en god del av dette, sier etterforskningsleder Snorre Bogfjellmo.

Han forteller at ferdselsforbudet på en kilometer radius fra eksplosjonsstedet opprettholdes.

– Det er ikke trygt å bevege seg innenfor denne radiusen inntil vi har fått avklart om det ligger mer dynamitt i området.

Når kan beboerne få komme hjem igjen?

– Vi har laget korridorer inn til husene, slik at folk kan få komme hjem i løpet av kvelden. Vi får opp bombehunder fra Oslo, som skal bistå oss i morgen.

Bogfjellmo forteller at flere bygg i området er ødelagt.

– Nå sammenligner vi mengden funnet sprengstoff med den mengden vi vet var der, slik at vi er sikre på at vi får fjernet alt før ferdselsforbudet oppheves.

(artikkelen fortsetter under)

Snorre bogfjellmo

UTRYGT: – Det er ikke trygt å bevege seg innenfor denne radiusen inntil vi har fått avklart om det ligger mer dynamitt i området, sier etterforskningsleder Snorre Bogfjellmo.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

Begynte å brenne

Det er dagen derpå i Drevja etter at en lastebil begynte å brenne. Lastebilen inneholdt trolig 15 tonn med slurry, som er et mellomprodukt for sprengstoff.

To timer senere gikk kjøretøyet i lufta, og brennende nedfall fra eksplosjonen satte fyr i et hus inne på anleggsområdet.

(artikkelen fortsetter under)

– En unik ulykke

Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap bistår politiet i etterforskningen av hendelsen.

– En slik ulykke har aldri skjedd i Norge tidligere, forteller avdelingsleder Siri Hagehaugen til NRK.

– Det er den første ulykken vi har hatt i Norge med en slik type slurry-truck. En slik truck har aldri gått i lufta på en anleggsplass før. Det er også svært få kjente tilfeller i Europa, forklarer hun.

Hagehaugen ønsker ikke å spekulerere i årsaken til ulykken foreløpig, men sier at de er opptatt av å kartlegge hva som skjedde og lære av det.

– Vi anser denne måten å frakte såkalte mellomprodukter for sprengstoff, altså slurry, som trygt. Det er viktig å si at dette ikke er eksplosiver, det blir de først når de er fremme på anleggsplassen og blir koblet til boreløp, forklarer avdelingslederen.

– For det første må vi finne ut hva som gjorde at det begynte å brenne, og hva som eksploderte. Var det lasten, innretningene, pumpeutstyret eller produksjonsutstyret, sier hun spørrende.

Hagehaugen understreker samtidig at dette er strengt regulert, og mener regelverket frem til nå har fungert etter sin hensikt.

– Så folk skal ikke føle seg engstelig hvis de kjører bak en slik bil.

Registrerte eksplosjonen over 400 kilometer unna

Video Conrad Lindholm om jordskjelv

MÅLER TRYKKBØLGER: – Denne målestasjonen er en infralydmåler som befinner seg like ved Bardufoss. Den måler trykkbølger i et frekvensområde som er under det hørbare, forteller seniorrådgiver hos NORSAR, Conrad Lindholm, til NRK.no. Her avfotografert hos Dagsrevyen i forbindelse med en annen sak.

Foto: Nyhetsspiller

Eksplosjonen var så kraftig at den ble oppfattet av målestasjon på Bardufoss - flere hundre kilometer unna, skriver nettstedet jordskjelv.no.

– Denne målestasjonen er en infralydmåler som befinner seg like ved Bardufoss. Den måler trykkbølger i et frekvensområde som er under det hørbare, forteller seniorrådgiver hos NORSAR, Conrad Lindholm, til NRK.no.

Målestasjonen er en del av et globalt overvåkningsregime som først og fremst er rettet mot store eksplosjoner fra atomprøvesprengninger.

Men tirsdag klokken kvart over tre fikk de noen helt andre registreringer på måleapparatene sine.

– Da registrerte vi et kraftig signal på denne stasjonen, og skjønte at det hadde skjedd noe stort, uten at på det tidspunktet visste årsaken til utslaget, fortsetter han.

(artikkelen fortsetter under)

NORSAR lydmåling

OPPFATTET EKSPLOSJONEN: En målestasjon for jordskjelv på Bardufoss oppfattet eksplosjonen på Drevja. – Vi skjønte at det hadde skjedd noe stort, uten at på det tidspunktet visste årsaken til utslaget, sier seniorrådgiver Conrad Lindholm.

Foto: NORSAR / jordskjelv.no

Samsvarte med eksplosjonen i Drevja

Forskerne var imidlertid i stand til å stedfeste kilden med rimelig nøyaktighet.

– Og da viste det seg å svare med denne eksplosjonen i en lastebil i Drevja, som vi fikk vite om via nyhetene, opplyser Lindholm videre.

Han forteller at de tidligere har oppfattet signaler fra blant annet meteornedslag.

– Det er interessant at en slik målestasjon også kan brukes til å oppfatte hendelser av denne typen, avslutter han.

(se ødeleggelsene fra lufta under)

Created by InfoDispatcher
kart