Hopp til innhold

Slik nyter du påskeegget med god samvittighet

Mange av oss spiser mer sukker enn det som er anbefalt, spesielt i påsken. Ernæringsfysiolog Jutta Dierkes ved Universitetet i Bergen har flere tips til de som vil kose seg i dagene som kommer, uten å ha dårlig samvittighet.

Påskeegg

Det er lov å kose seg i påsken. – Noe godteri til påske er greit, men ikke for mye, sier professor i klinisk ernæring ved Universitetet i Bergen, Jutta Dierkes.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Professor Jutta Dierkes ved klinisk medisin ved Universitetet i Bergen

Jutta Dierkes er professor i klinisk ernæring ved Universitetet i Bergen.

Foto: Universitetet i Bergen

Mange av butikkene har satt ned prisene på smågodt nå før påske for å lokke til seg godteglade nordmenn.

Professor i klinisk ernæring ved Universitetet i Bergen, Jutta Dierkes, forteller at nordmenn i snitt spiser cirka 30 kilogram sukker i løpet av et år.

– Fire av fem unge i tenårene spiser mer sukker enn det som er anbefalt. Det samme gjelder cirka en tredjedel av voksne og cirka halvparten av barn i barnehagealder, sier Dierkes, og viser blant annet til en undersøkelse fra 2006.

Hun har flere tips til de som vil kose seg i påsken, uten å ha dårlig samvittighet:

Begrens mengden

Godteri

Noe godteri til påske er greit, men ikke for mye.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Dierkes påpeker først og fremst at hvorvidt noe er usunt eller ikke, avhenger av mengden.

– Noe godteri til påske er greit, men ikke for mye. Det er anbefalt å spise mindre en 10 prosent av totalt energiinntak som sukker, sier professoren.

Men hva betyr egentlig det? Dierkes gir et eksempel:

– Et seks år gammelt barn som veier 25 kilogram, trenger cirka 1640 kcal per dag. 10 prosent av dette tilsvarer 164 kcal. Et gram sukker inneholder 4 kcal. Så en seksåring skal altså ha maksimalt 41 gram sukker i løpet av en dag.

Det tilsvarer cirka én God Morgen-yoghurt eller tilsvarende søtt meieriprodukt, eller 50 til 60 gram smågodt.

Velg mørk sjokolade

Mørk sjokolade

Mørk sjokolade inneholder mindre sukker enn melkesjokolade.

Foto: Colourbox

Mørk sjokolade inneholder mindre sukker enn melkesjokolade, ifølge professoren.

– Forskning viser at såkalte polyfenoler i mørk sjokolade kan ha en gunstig effekt på blant annet blodtrykket.

Samtidig skal man ikke spise for mye mørk sjokolade – maks 20 gram per dag, legger hun til.

Tørket frukt kan være et alternativ

Nøtter og tørket frukt.

Tørket frukt, rosiner og nøtter kan være et godt alternativ til godterier – i moderate mengder.

Foto: Colourbox

Tørket frukt, rosiner og nøtter kan være et alternativ til godterier, men også disse produktene inneholder mye sukker, og nøtter inneholder dessuten fett.

– Bruk små porsjoner, og spis bevisst. Du skal nyte smaksopplevelsen, ikke mengden, sier Dierkes.

Godteri skal ikke erstatte måltider

Godteri til middag

Å spise godteri til middag er ikke det sunneste du gjør.

Foto: Newton

Hvis man spiser godteri før de vanlige måltidene, så «stjeler» de sukkerholdige matvarene plassen til det som ideelt sett skulle vært næringsrik mat. Man bør derfor unngå at godteri erstatter for eksempel middagen.

– Sukker gir dessuten en dårlig metthetsfølelse, samt en stor økning i blodsukkerverdiene, sier Dierkes.

Unngå at kosen fortsetter etter påsken

Smågodt

Når påsken er over, bør godteskåla legges vekk.

Foto: Astrid Engen / NRK

Tannleger, tannpleiere og ernæringsfysiologer er stort sett enige i at det er for mye godteri på hverdager. Så når påsken er over, bør godteskåla legges vekk, og ikke tas fram igjen før til helga.

– Planlegg det slik at inntaket av godteri begrenses når påsken er over. Kjøp bare den mengden som blir spist, avslutter professoren.