Mange av butikkene har satt ned prisene på smågodt nå før påske for å lokke til seg godteglade nordmenn.
Professor i klinisk ernæring ved Universitetet i Bergen, Jutta Dierkes, forteller at nordmenn i snitt spiser cirka 30 kilogram sukker i løpet av et år.
– Fire av fem unge i tenårene spiser mer sukker enn det som er anbefalt. Det samme gjelder cirka en tredjedel av voksne og cirka halvparten av barn i barnehagealder, sier Dierkes, og viser blant annet til en undersøkelse fra 2006.
Hun har flere tips til de som vil kose seg i påsken, uten å ha dårlig samvittighet:
- Les også:
Begrens mengden
Dierkes påpeker først og fremst at hvorvidt noe er usunt eller ikke, avhenger av mengden.
– Noe godteri til påske er greit, men ikke for mye. Det er anbefalt å spise mindre en 10 prosent av totalt energiinntak som sukker, sier professoren.
Men hva betyr egentlig det? Dierkes gir et eksempel:
– Et seks år gammelt barn som veier 25 kilogram, trenger cirka 1640 kcal per dag. 10 prosent av dette tilsvarer 164 kcal. Et gram sukker inneholder 4 kcal. Så en seksåring skal altså ha maksimalt 41 gram sukker i løpet av en dag.
Det tilsvarer cirka én God Morgen-yoghurt eller tilsvarende søtt meieriprodukt, eller 50 til 60 gram smågodt.
Velg mørk sjokolade
Mørk sjokolade inneholder mindre sukker enn melkesjokolade, ifølge professoren.
– Forskning viser at såkalte polyfenoler i mørk sjokolade kan ha en gunstig effekt på blant annet blodtrykket.
Samtidig skal man ikke spise for mye mørk sjokolade – maks 20 gram per dag, legger hun til.
Tørket frukt kan være et alternativ
Tørket frukt, rosiner og nøtter kan være et alternativ til godterier, men også disse produktene inneholder mye sukker, og nøtter inneholder dessuten fett.
– Bruk små porsjoner, og spis bevisst. Du skal nyte smaksopplevelsen, ikke mengden, sier Dierkes.
Godteri skal ikke erstatte måltider
Hvis man spiser godteri før de vanlige måltidene, så «stjeler» de sukkerholdige matvarene plassen til det som ideelt sett skulle vært næringsrik mat. Man bør derfor unngå at godteri erstatter for eksempel middagen.
– Sukker gir dessuten en dårlig metthetsfølelse, samt en stor økning i blodsukkerverdiene, sier Dierkes.
Unngå at kosen fortsetter etter påsken
Tannleger, tannpleiere og ernæringsfysiologer er stort sett enige i at det er for mye godteri på hverdager. Så når påsken er over, bør godteskåla legges vekk, og ikke tas fram igjen før til helga.
– Planlegg det slik at inntaket av godteri begrenses når påsken er over. Kjøp bare den mengden som blir spist, avslutter professoren.